Fenomén dolar

V Jáchymově, před 500 lety, vyrazili minci, která překročila hranice Čech, aby dobyla svět. Příběh tolaru, který chceme hodinovým filmem sledovat, je o odvaze, zradě i o umu našich předků, které provázely minci na trůn světových měn. Prosíme, pomozte nám.

  • Jáchymov nalevo kostel vpravo uranová těžní věž

  • Mincmistrům stačilo kladivo, kovadlina a špalek

  • Tajemný, nedatovaný tolar. Omyl mincmistra, či .?

  • zadní strana prvního "tajného" tolaru

  • Georgius Agricolla, lékař, ale také tvůrce rytin

  • Georgius Agricolla. Podle jeho rytin se horníci

  • z celé Evropy učili čtvrt tisíciletí svému řemeslu

  • Flowing hair, nejdražší mince světa kopíruje tolar

  • Španělská verze tolaru jak putoval do Nového světa

  • Ukázka různých verzí tolaru z různých mincoven

  • Hrabě František Šlik, potomek nejbohatšího rodu

  • Dva Šlikové, vlevo herec, vpravo originál

  • Loď conquistadorů

  • Záložka do knihy

  • Grafický list

  • Obal DVD "Fenomén T(D)olar"

  • Kniha historika Karla Richtera

  • Kniha autora projektu

  • Triko se symbolem prvního dolaru

573 €
vybrané z 26 915 €

2%

2% splnené

12 ľudí prispelo

Film

Praha, Hlavní město Praha, Česká republika

Všetko alebo nič. Projekt skončil 15.12.2018 v 15:50.

Zobraziť všetky odmeny

Televizní film o utajeném pokladu českých dějin

Natolik utajeném a překvapujícím, že na jeden z prvních článků, který se tématu týkal, po třech dnech reagovalo 10 tisíc čtenářů!

Oč tedy jde?  V tomto případě o televizní film, zabývající se  téměř neznámým a trochu zanedbávaným pokladem české minulosti. 

Máme totiž své Plzeňské, Škodovku, máme semtex, české sklo, pražskou šunku, hokejisty, lyžaře…Vymysleli jsme daktyloskopii i kostku cukru …

Tím vším jsme my Češi vešli do povědomí v Evropě, občas i vykoukli přes její okraj. Oprávněně se svými atributy chlubíme, někdy se také za ně trochu i stydíme.

Ale, z ne zcela pochopitelných důvodů, ten největší „náš gól“, si necháváme snad na lepší časy. Ty by mohly nastat právě teď, protože náš utajený dar  finančníkům, světovému obchodu, petrolejářům, ale i kultuře a historii, slaví právě nyní kulaté narozeniny. Je mu právě 500 let. Slyšíte? Půl tisíciletí!! A právě na jeho počest, chceme natočit a odvysílat hodinový televizní film.

Denně, s tím naším gólem, přichází do styku přes dvě miliardy lidí a zbytek lidstva ho denně nosí po kapsách. Většina lidí však po něm touží. Někdy i beznadějně.

Dlužno dodat, že k dokonalosti, tenhle původně český klenot, dotáhla až cizina. Tam, za devatero horami, několika moři a oceánem, ale nikdo ani netuší, že tenhle dárek k nim „dovandroval“ z jedné malé země, ležící přímo v srdci Evropy. Natož, aby tam věděli, že náš klenot pochází z divukrásné a tajemné krajiny, obklopené tajemstvími, krajiny která právě nyní usiluje o vavříny od UNESCO. Ale nevyčítejme jim to! U nás to také ví jen málokdo! My to všem neználkům chceme sdělit. Filmem

A tak nastal čas náš atribut pojmenovat: je to dolar! Respektive hodinový, televizní film, popisující závratnou cestu české mince na světový trůn. Ano, čtete správně: jde o DOLAR! Ten americký dolar, o němž je celý svět přesvědčen, že nic američtějšího ani nemůže existovat! Pokud by si z vás někdo klepal na čelo, pak všem nevěřícím se pokusíme to smělé tvrzení vysvětlit a doložit. Ptáte se jak? Inu tím filmem a jím předkládanými artefakty.

Sešli se nad tím dva filmaři a řekli si, že budou, spolu s dalšími kolegy, sledovat cestu české mince a její proměny, až na samotný piedestal světového monetárního systému.

1) Ale proč o tom točit film? Protože si já, autor, myslím, že by to podepřelo hrdost národa i jejich dětí k zemi, v níž se narodily, protože se díky filmu, ale i paralelně vycházející knížce, /viz jedna z odměn/ dozví mnohem více dalších věcí z naší historie, které patří do kategorie významných, pokud ne dokonce velevýznamných, pro nás i Evropu. Nemyslíte si to ale i vy?

2) A proč potřebujeme vaši pomoc? Abychom nebyli limitováni penězi, které nám limitovaně nabízí česká media.

A ještě jedno protože: protože tomu bude právě půl tisíciletí!

3) Kdo jsme?

Filmaři, odkojení pražskou FAMU, kteří mají za sebou tolik filmů kolik vrásek i podobné množství evropských vysílacích stanic.Někdo z nás přednáší na „vejšce“, jiný občas napíše knížku.

Karel Kopš – režisér, v tomto případě vedoucí a iniciátor projektu, v Česku převážně pracoval pro ČT, v zahraničí pro ARD. Věnuje se méně známým historickým událostem a vychází z filozofie, že dějiny téměř vždy píší vítězové, kteří některé skutečnosti rádi vynechávají. S oblibou v nich autor hledá podezřelá místa.

Michael Havas - moderátor, podílející se v tomto případě i na koncepci filmu, jinak také autor i režisér, s podobným rozsahem, jako shora uvedený autor. I když mluví skvěle česky, je Novozélanďanem a jeho mateřským jazykem je angličtina. Díky jeho jazykové výbavě hodláme vytvořit paralelně i anglickou verzi filmu. Pracoval pro několik evropských stanic, ale i australskou a novozélandskou televizi. Byl a dosud je skvělým distributorem filmů. Na rozdíl od kolegů je distribuoval srdcem. 

Zdenek Patočka - jakýsi nestor střihačů. Vyznačuje se přesností, neuvěřitelnou filmovou pamětí a vnitřním řádem. Pamatuje si záběr, který v rychloběhu zahlédl mezi tisícovkami dalších. Přesto ví, které okno střihne.

Kameramani - těch bývá u náročnějších pořadů často víc, ale hlavní roli převezme náš spolužák Konstantin Karageorgiev.

A nakonec zlatý vrchol! V našem snažení nás podporuje hrabě František Schlik – potomek kdysi nejbohatšího českého šlechtického rodu, s nímž se budete moci sejít i vy.

4) Proč se obracíme na veřejnost s prosbou o podporu?

Rozpočet filmu činí necelý dvojnásobek částky, kterou bychom potřebovali s vaší pomocí navršit nad prostředky, které jsou nabízeny medii.

Jestliže nám takovou podporu poskytnete, získáme prostředky na zhotovení anglické a německé jazykové verze. Budeme schopni navštívit jednu exotickou zemi, kde se tolarem dosud platí, nebo si ho schovávají jako finanční zálohu, nepodléhající inflaci, ani rzi. Budeme mít prostředky na komponovanou hudbu „šitou na míru“ a nikoliv již použitou. Je v tom značný rozdíl!

Máme už natočeno asi 25% filmového materiálu. Dosud jsme nezačali smlouvat s dopravci, s hotely a dalšími potenciálními partnery. A také umíme šetřit na sobě.

O průběhu výroby a natáčení, o dobrodružstvích i svízelích vás všechny, kteří projekt podpoří, budeme rádi osobně informovat, a slibujeme, že si žádné tajemství nenecháme pro sebe. 

Děkujeme za celý team,

Karel Kopš a Michael Havas

Aktuality

19.11.2018 facebook Fenomén dolar

https://www.facebook.com/fenomendolar/

Viacej

14.11.2018 Časopis EPOCHA 14.11.2018

V časopisu EPOCHA dnes vyšel článek týkající se připravovaného filmu.  Příběh českého stříbra: Od tolaru po dolar Jen máloco je s USA spojeno tak pevně jako dolar. Po většinu světa je jedním z nejtradičnějších symbolů hrdého národa, vklíněný někam mezi vlajku s hvězdami a pruhy a Bílý dům. Název k…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 1
    Pohlednice

    Fotograf, který se bude rekrutovat z našeho filmařského týmu, bude i dokumentovat naší cestu, vedoucí z Krušných hor, až do Washingtonu DC a New Yorku, kde tolar  vystoupal  na pomyslný trůn světových měn, aby se proměnil v dolar.  
    My jeho cestu a proměny budeme sledovat i fotoaparátem, abychom některé fotografie, Vám, v podobě pohlednice,  mohli zaslat za Váš příspěvek. A to přímo z krušnohorského nebe, coby „boží dar“!

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    3,96 €
    (100 Kč)
  • zostáva 60 z 60
    Jak se rodí film. Útrapy a boj o peníze v přímém přenose

    Za váš příspěvek dostanete elektronicky první skizzu scenáře. Prvotní obrys filmu vždy vychází z nápadu. Ten autora musí „trknout“ natolik, že se do tématu zamiluje. Mně se dostalo obojího v hojné míře. Případné nedostatky, třeba množství finančních prostředků, ve stádiu té zamilovanosti autor nevidí, nebo spíš vidět nechce.
    Emailem vám pošleme 1. verzi scénáře, kdy omámen, právě tou prvotní zamilovaností, jsem oslovil televizní dramaturgii. Tehdy mi připadalo všechno snadné, jednoduché a na peníze jsem se neohlížel.
    Ale to není všechno, co dostanete!  Zároveň vám elektronicky zašleme i prezentaci filmu v podobě, v jaké jsem ji po rešerších a zralejší úvaze, poslal televizní mašinérii.
    Zajisté si všimnete i částky, na kterou se rozpočet mezitím vyšplhal. Možná, že se i vám bude zdát vysoká.
    Když jsem se ale zeptal kolegů v sousedním Německu, odpověď zněla: „za tyhle peníze to přece nemůžeš pořídit“. Inu jiný úhel pohledu. 
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    8,71 €
    (220 Kč)
  • predané 1
    Přepis právě dokončeného filmu na DVD

    Film, po dokončení střihových prací,  putuje na on-linové pracoviště. Tam jsou smíchány veškeré zvuky  a tak vznikne přepis definitivní verze filmu.
    A vy budete první, kdo film za váš příspěvek dostane do rukou, ještě dlouho před jeho premiérou. Na vaše přání, ho můžete dostat poštou na DVD, nebo i elektronicky, k čemuž dostanete osobní klíč. Své přání vyznačte laskavě v kolonce poznámky.


     

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    13,85 €
    (350 Kč)
  • zostáva 46 z 50
    Grafický list s dřevorytem Georga Agricolly

    Za váš příspěvek dostanete jeden z nejvýraznějších dřevorytů Georga Agricolly. Rytina snad nejlépe zachycuje hornické a hutnické práce při těžbě jáchymovského stříbra. My jsme dílo nechali převést do podoby grafického listu. Bude vytištěn na kvalitním křídovém, pololesklém papíře ve velkém formátu ofsetem/, doplněným parciálním lakem.
    Agricollovy dřevoryty sloužily čtvrt tisíciletí jako jediná učebnice pro hornické, metalurgické a mincovní práce v tehdy známém světě.
    Cena je včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,16 €
    (383 Kč)
  • zostáva 49 z 50
    Přepis filmu na DVD s poděkováním autorů

    Za váš příspěvek dostanete film na DVD s poděkováním autorů. Pro ty, kdo nemáte na počítači DVD mechaniku, pošleme současně i elektronicky. Nemyslete si, že svůj podpis ceníme na stovku! V tomto případě nejde o snobismus, ale o touhu poslat do světa zprávu, že tahle země patřila mezi nejvýznamnější evropské státy a mnohokrát obohatila dějiny celého kontinentu. A snad tomu tak bude i v budoucnu.
    Zkrátka, je to prostředek, jak získat peníze na výrobu filmu, který by pomohl osvětlit slávu národa, který stál za vznikem dolaru.
    Zda chcete poslat film i elektronicky , vyznačte v kolonce poznámky.
    Cena poštovného je zahrnuta v odměně.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    18,56 €
    (469 Kč)
  • zostáva 39 z 40
    Přepis filmu na DVD s poděkováním hraběte Schlika

    Hrabě František Schlik je potomek rodu, který kdysi patřil mezi nejbohatší v Evropě. Jenomže to není ani zdaleka jediný důvod, proč si podpisu zástupce rodu Schliků tak považujeme. Je nám až nepochopitelné, že se o tomto rodu nepíše, netočí a nemluví mnohem víc. Byl to právě Štěpán Schlik, kdo založil horní město Jáchymov a odsud zaplavil Evropu a velkou část západní polokoule svými tolary. Za váš příspěvek dostanete film na DVD s poděkováním hraběta Schlika. 

    Jsme připraveni spolu s DVD vám elektronicky poslat kód k přístupu na internet. 

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    21,77 €
    (550 Kč)
  • zostáva 80 z 80
    Triko se symbolem prvního tolaru a prvního dolaru- numizmaticky nejdražší mince na světě.

    Za váš příspěvek dostanete triko se symbolem prvního tolaru i prvního amerického dolaru.
    Tričko bude krásné! Na přední straně se bude odrážet velký, stříbrný obrys tolaru, na němž bude dominovat český, dvouocasý lev. Na zádech bude reverzní strana mince, zobrazující Sv. Jáchyma v průměru jen asi 12cm a vedle ní stejně velká, stříbrná mince s hlavou americké Flowing hair Liberty. Mince, která je dnes pro numizmatiky nejdražší mincí světa. /stojí deset milionů dolarů!/ Pod obrazy bude nahoře nápis „500 let tolaru/ dolaru.
    Po skončení kampaně bude v aktualitách uvedena velikostní tabulka.
    Cena je včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    27,03 €
    (683 Kč)
  • zostáva 199 z 200
    Fotokniha

    Natáčení bude probíhat v osmi státech, odkud pořídíme i fotografie, které se váží k tématu. Čtivý text se bude opírat o historické události, např. v peruánském městě Cajamarka, kde conquistador Francisco Pizarro nechal uvěznit inckého krále Atahualpu, aby jej donutil ke kapitulaci a vydání zlatého pokladu Inků. Když Inkové všechno zlato přinesli do místnosti, kde byl jejich král vězněn /sahalo až po strop/ Pizarro nechal přesto Atahualpu otřesným způsobem zabít. Všichni Pizarrovi vojáci podílející se na dobyvačných výpravách, byli placeni tolary.
    Odbočíme například i do Etiopie, kde se dosud používá tolar jako rodinné jmění, které nepodléhá rzi, ani inflaci. Vše to uvidíte a dočtete se ve fotoknize, která bude odměnou za váš příspěvek.
    Cena je včetně poštovného.

     

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    27,03 €
    (683 Kč)
  • zostáva 65 z 65
    Knížka autora o filmařských i osobních zkušenostech z celého světa

    Za váš příspěvek autor a režisér projektu Vám, pokud si knížku vyberete jako odměnu, odkryje své niterné pocity z filmařské i osobní sféry. Setkal se s lidmi, které snadno v životě nepoznáte /třeba syna posledního vykradače faraonských hrobů nebo muže, který Němcům zamezil výrobit atomovou bombu, krále thrileru Fredrika Forsytha, či potomka posledního vykradače faraonských hrobek/ Jinak  se jeho soukromé osudy odvíjí, jak je napsáno v záhlaví knížky: "rozkrojíš-li napůl jablko, spatříš hvězdu nebo kříž. Jablíčko, které krájela jeho sudička, bylo zvláštní- na jedné půlce byla hvězda, na druhé kříž". Platí to prý doslova, do písmene i do toho kříže.
    Cena je včetně poštovného.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    33,64 €
    (850 Kč)
  • zostáva 70 z 70
    Replika první tajné ražby tolaru

    Během natáčení filmu, před očima diváků, se zrodí přesná replika první mince, která dala jméno dolaru. Tedy měny, kterou nyní platí dvě miliardy lidí na planetě! Prvnímu, tajně vyraženému tolaru, se bude podobat jako vejce vejci. Až na to, že nebude stříbrná,  - aby vám, kteří jsou ochotni podpořit výrobu filmu, byla přístupnější. Bude ze zinku. Necháme ji vyrazit v limitovaném počtu. Nebude mít samozřejmě osvědčení a certifikáty, které vyžadují numizmatici pro mince z drahých kovů. Bude však vyražena v nejproslulejší a nejstarší mincovně světa, ve slovenské Kremnici. Ale právě vy tím podpoříte odhalení mnoha tajemství, skrytých za značkou tolar, nebo snad dolar?
    Za váš příspěvek obdržíte repliku první tajné ražby tolaru. 
    Cena je včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    38,79 €
    (980 Kč)
  • zostáva 49 z 50
    Rozsáhlá knížka historika a spisovatele Karla Richtera "Sága rodu Šliků"

    Za váš příspěvek obdržíte knížku významného vojenského historika Karla Richtera, který navíc umí dobře psát. To nemusí být vždy pravidlem. Ale K.R. má k psaní dispozice, protože se mu asi podařilo  v sobě probudit geny věhlasného francouzského básníka Francoise Villona, kterého je vzdáleným příbuzným.
    Karel napsal desítky knih: o Alexanderu Makedonském, Evženu Savojském, o generálu Vlasovovi, atd, atd.. Autorovi tohoto projektu  se podařilo přemluvit Karla Richtera, aby napsal knihu o rodu Šliků. Sám historik byl překvapen, kolik neznámých tajemství, která doslova otřásala Evropou, je skryto za jménem hraběcího rodu Schliků. Příslušníci rodu prosadili u císaře nejliberálnější zákon tehdejšího světa, Šlik velel moravským sborům na Bíle hoře, byl za to odměněn vlastní popravou na Staroměstském náměstí,...a mnohem, mnohem více!
    Cena je včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,18 €
    (990 Kč)
  • zostáva 60 z 60
    Pivoloď

    Pod Štefánikovým mostem v Praze 1, na stanovišti č. 19, kotví současně největší loď na Vltavě. Je na ní  báječná restaurace a pivovar .  Vaří se v něm desítky druhů skvělých piv. Právě tady, s výhledem na řeku a Pražský hrad, se bude konat projekce právě dokončeného filmu, spojená se slavnostní večeří a přípitkem odměňovaných přispěvatelů filmu. O filmu budou diskutovat autoři filmu s novináři, hrabětem Franzem Schlikem a jeho manželkou, italskou princeznou.
    Za váš příspěvek budete pohoštěni, pivo bude v ceně (ostatní nápoje á la carte).

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    74,81 €
    (1 890 Kč)
  • zostáva 12 z 12
    Jmenné poděkování v závěrečných titulcích filmu

    Právo uvedení v titulcích filmu podléhá mezinárodně uznávanému řádu. Zvláště se tento usus vztahuje k závěrečným titulkům. Hned po posledním záběru filmu se objeví titulek „Poděkování:“ za Váš příspěvek.  Děkuje se obvykle buď důležitým osobnostem, které výrazně dopomohly k realizaci filmu nebo více lidem či společenstvím, kteří  realizaci filmu podpořili.
    Uvedení Vašeho jména v titulcích, bude jakémusi hybridem mezi oběma uvedenými zvyklostmi: na prostoru cca 10 vteřin, na pomalu se odvíjejícím „rolu“, se na celé obrazovce objeví nejvýše tři jména, která z toho důvodu budou zřetelně čitelná. Tak, tvůrci hlavních profesí, jejichž jména budou defilovat až následně, vám vyjádří své díky.
     

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    98,95 €
    (2 500 Kč)
  • zostáva 19 z 20
    Tajná replika první šlikovské ražby tolaru ve stříbře /přísně limitovaný počet/

    Nejklasičtější klasika! Stříbrný Šlikův, jáchymovský tolar, dostanete za váš příspěvek.  Je tentokrát stříbrný jako originál, váží jednu unci, je vysoké ryzosti 999/1000, je bez letopočtu ražby /proč, to se dozvíte ve filmu nebo knížce, / pšššt - protože skrývá hodně lechtivých tajemství/. Je vybaven všemi predikáty a certifikáty, původ a ryzost je doložena Českým puncovním úřadem. Počet celkově vyražených kusů je přísně limitován a dostane své číslo
    Cena je včetně poštovného.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    189,99 €
    (4 800 Kč)
  • zostáva 29 z 30
    Soubor grafických listů

    Jak jsme avizovali v jedné, z předchozích odměn, hodláme vytisknout grafický list s dřevorytem Georga Agricolly zobrazujících hornické a metalurgické práce při těžbě kovů. Za Váš příspěvek dostanete odměnu, která zahrnuje soubor cca. dvaceti Agricollových dřevorytů, popisujícím hornické a hutnické prace. Rytiny sloužily po čtvrt tisíciletí jako jediná hornická a hutnická učebnice na světě. Byla zároveň krásným Agricollovým  výtvarným počinem. Hodláme vydat soubor jeho dřevorytů na 20 grafických listech, které učebnice obsahovala. Získáte tím soubor grafik, které z vaší chodby učiní galerii. Chceme vám soubor nabídnout  v limitovaném počtu jako odměnu za sníženou cenu k pětistým narozeninám jáchymovského tolaru.
    Cena poštovného je zahrnuta v odměně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    193,15 €
    (4 880 Kč)
  • zostáva 1 z 1
    Koproducent filmu s právem na samostatný titulek

    Film na toto téma nepatří mezi všední produkty, ať už filmové, nebo televizní produkce. Bude se točit nejenom u nás, ale i ve třech státech Evropy, v Karibském moři, v Peru a Mexiku a následně i ve Washingtonu DC. Bude vyroben v české, anglické a německé jazykové verzi a jistě může působit jako skvělá vizitka, navíc v neomezeném množství. Nebo jako vánoční, či novoroční pozdrav  obchodním přátelům, kdekoliv. Za váš příspěvek se jméno koproducenta objeví jako odměna v samostatném titulku hned na začátku filmu.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    2 176,92 €
    (55 000 Kč)