Stoletá šumavská cesta

dokumentární film, který je vzdáním pocty průkopníkům začátků lyžování na Šumavě, bratranců Paleczkových, kteří před 100 lety podnikli na lyžích 13 denní road movie v celkové délce více jak 200 km.

  • nádherná inspirativní kniha

  • jeden z účastníků přechodu v roce 1923

  • dobová fotografie Ateliéru Seidel

  • tvůrce dokumentu Radek Nakládal

  • foto v kině s knihou

  • dobová fotografie z roku 1923

  • ukázka možné trasy 2 dne cesty

  • trasa přechodu v roce 1923

  • návrh současné trasy v blízkosti Ostrého

  • návrh trasy s přechodem do sousedního Bavorska

  • chata na Třístoličníku foto Seidel z roku 1923

95 €
vybrané z 19 818 €

0%

0% splnené

8 ľudí prispelo

Film, Vzdelávanie

Kašperské Hory, Plzeňský kraj, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 19.1.2023 v 11:46.

Zobraziť všetky odmeny

Jak to začalo

V Kašperských Horách jsem presentoval spolu s autory  knihu Šumava krajina pod sněhem. Po přečtení této knihy mně napadla myšlenka po více jak 100 letech jejich přechod Šumavy zopakovat a dle dostupných fotografií v této knize divákům důležitá místa jejich cesty znovu po 100 letech přiblížit. To vše v mé hlavě vzniklo před dvěma lety. A teď příběh pokračuje.... 

Co je cílem tohoto dokumentu?

Cílem tohoto filmového dokumentu je  divákovi zajímavou formou nabídnout srovnání toho, jak se krajina mění, přiblížit místa, která bratranci Paleczkovi v roce 1923 navštívili. Divák ve filmu se dozví o historii lyžování na Šumavě a uvidí jak se za 100 let krajina a místa v ní změnily.

Detaily

Námět je inspirován knihou Šumava krajina pod sněhem. Velmi osobní dojem dotváří právě příběh bratranců Paleczkových z roku 1923, kdy se formou deníkových zápisů dozvídáme o jednom z prvních přechodů Šumavy na lyžích. Smyslem filmového dokumentu by bylo divákovi zajímavou formou nabídnout srovnání toho, jak se krajina mění, přiblížit místa, která bratranci Paleczkovi navštívili. Jejich trasa byla rozdělena na 13 etap od Lipenské přehrady až po vrchol Ostrý v Německu, protíná hranici tří států na Šumavě. Filmaři by se vydali po jejich stopách. Zajímavé by tak bylo srovnání časové osy trasy před sto lety a v současné době. Velkou výhodou je možnost doplnění filmových záběrů ojedinělými historickými fotografiemi krajiny a obydlí v rámci spolupráce s muzeem Fotoateliéru Seidel. Jejich fotografie přibližují dobu konce 19 a první polovinu 20. století života na Šumavě. Mnohá místa by byla divákovi známá ale dokument má možnost také představit i místa, která zůstala bez povšimnutí.

... a ještě něco navíc

Tuto myšlenku natočit tento filmový dokument podpořil také jeden z potomků bratranců Paleczkových, dr. Raimund Paleczek z Mnichova, který ve svém emailu uvedl: ,,děkuji Vám mockrát za laskavý přístup a hlavně za skvělý nápad filmového projektu. Rád Vás podpořím podle možností! To by dědeček nikdy neočekával. Těším se, že můžeme navázavat na publikační projekt foto muzea Seidel v  Českém Krumlově spolu s mými přáteli. 

Kdo jsem?

Jmenuji se Radek Nakládal, žiji v Sušici a jsem milovníkem Šumavy a života v této krajině. Pracuji jako kulturní referent v Kašperských Horách a v dobách covidových a pro kulturu v temných časech, jsem začal vytvářet video pozvánky z Kašperských Hor, na kterých stále pracuji. Je možno je vidět na stránkách facebook : Městské kulturní a informační středisko Kašperské Hory nebo na YouTube: Video pozvánky z Kašperských Hor. Vše si sám připravuji, píši scénář, natáčím a střihám. V této době vyvstala také myšlenka natočit tento obsáhlejší dokument, na kterém bych rád spolupracoval s kameramanem s  modernější technikou. Již jsem oslovil cestovatele a kameramana Lukáše Sochu, který se podílel na úspěšném projektu Zikmund 100. Nabídku na technické realizaci dokumentu poslalo také studio BlackSpot.  

Jak bude probíhat natáčení dokumentu ? 

Po získání potřebné částky se z vybraným kameramanem vydáme na 13 denní natáčení dle itineráře, který jsem již zpracoval. Pracuji již na scénáři, který bude nejdříve konzultován s tvůrci knihy Šumava pod sněhem. Již bylo také zahájeno jednání s NP Šumava, neboť některá místa, kam před 100 lety mohli volně bratranci Paleczkové, již nejsou přístupná. Rád bych, aby v rámci co největší autentičnosti byl na těch místech ještě sníh, neboť nafocené fotografie z roku 1923 byly pořízeny hlavně v zimě. Moje osoba bude v tomto dokumentu zároveň průvodcem. Celé natáčení bude probíhat v podzimním čase v roce 2023/2024.

Proč to dělám?

Celý dokument je poctou našim předkům, kteří nám ve své době, v roce 1923, dokázali přiblížit jak Šumava vypadala. Je poctou mému tchánovi Jiřímu Oudesovi, který byl neúnavným šumavským cestovatelem. Je také poctou Emilu Kintzlovi, který byl velkým šumavským patriotem a lyžařem. Šumavská krajina se rychle mění. Přispívá k tomu čas, člověk a moderní doba. Šumava za dobu více jak 100 let se výrazně změnila a to vše by měl tento dokument zaznamenat. Důvody, proč jsem na tento projekt začal sbírat peníze prostřednictvím služby Hithit jsou prosté. Díky vám dárcům, to dokázat natočit! 

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 1
    Pro dobrý pocit

    Prostě podpořit tento projekt jen tak. Pro dobrý pocit, že tento dokument vznikne a Vy budete těmi, kdo si jej všimli a poslali jste libovolnou částku. Můžete jí klidně navýšit. Díky za to!  

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    1,98 €
    (50 Kč)
  • predané 2
    2x volné vstupenky na premiéru dokumentu v kině v Kašperských Horách

    Premiéra dokumentu Stoletá šumavská cesta bude v kašperskohorském kině a dárce má možnost volného vstupu s blízkou osobou. Kupte si lístek a užijte si fajn večer. :) Podle míry zájmu upřesním datum premiéry po skončení projektu.

    Doručenia odmeny: na adresu, do roka po ukončení projektu na Hithitu

    3,96 €
    (100 Kč)
  • predané 0
    samolepka Stoletá šumavská cesta

    Kupte si  samolepku, podpořte vznik tohoto dokumentu. Dodání půl roku po ukončení projektu.
    Poštovné v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    5,95 €
    (150 Kč)
  • predané 2
    Tričko s názvem Stoletá šumavská cesta 2023

    Originální tričko s názvem dokumentu. Kup tričko, staň se viditelným dárcem v rámci tohoto projektu. Tričko se bude vytvářet a jeho ukázka bude zveřejněna v aktualitách. Dodání poštou na uvedenou adresu, přidejte nám velikost do zprávy tady na Hithitu. 
    Poštovné v ceně.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    9,91 €
    (250 Kč)
  • zostáva 97 z 100
    DVD Šumavská stoletá cesta

    Bude vytvořen omezený počet DVD. Dárce získá DVD s věnováním, které bude zasláno na uvedenou adresu. 
    Poštovné v ceně

    Doručenia odmeny: na adresu, dlhšie než rok po ukončení projektu na Hithitu

    19,82 €
    (500 Kč)
  • zostáva 20 z 20
    Návštěva Muzea fotoateliéru Seidel v Českém Krumlově

    Prožijte jedinečný zážitek při odhalování tajemství staletého fotoateliéru. Prohlídka secesní vily s autentickým vybavením a fotografickou technikou či retro-fotografování v dobových kostýmech nadchnou návštěvníky všech generací. Možnost vytvoření dobové fotografie dárce přímo v atelielu Seidel.V původním více než stoletém secesním ateliéru se přenesete do dob Josefa Seidela. Obléknou vás do kostýmů inspirovaných obdobím kolem roku 1910, půjčí doplňky, rekvizity a vaše snímky vám rádi vytisknou a zarámují. Bude Vám poslán na uvedenou adresu dárkový poukaz.

    Doručenia odmeny: na adresu, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    79,27 €
    (2 000 Kč)
  • predané 0
    Zvýraznění jména dárce v titulcích

    Tohle je pro mecenáše, kteří se nebojí podpořit tento projekt vyšší částkou. Velmi si toho vážím a věřím ,že se někdo takový objeví. Jeho důvěru v dobře investované peníze nezklamu!!! Jméno dárce bude uvedeno v úvodu i na konci filmu. 

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    3 963,54 €
    (100 000 Kč)