Kniha o invazi na Ukrajinu očima českého válečného reportéra

Vzniká reportážní kniha zachycující desetiletou cestu Ruska a Ukrajiny k současné válce i původně zmatečný ruský útok a odhodlanou ukrajinskou obranu. Jak jsme došli k tomu, že Vladimír Putin vyhlásil operaci vedoucí k desítkám tisíc obětí a spálené zemi?

  • Zničená administrativní budova v Mykolajivu (2022)

  • Fronta ve vesnici Písky u doněckého letiště (2016)

  • Obrana před minami i sluncem (2014)

  • První dny Doněcké lidové republiky (2014)

  • Tísnivá atmosféra v Doněcku (2014)

  • Matka vlast, symbol obrany Kyjeva (2022)

  • Raketa Točka-U na frontě u Slavjansku (2022)

  • Příprava na válku jen pár dní před ruskou invazí

  • Zničené ruské tanky na žytomyrské dálnici (2022)

  • Vojáci na frontě u Slavjansku (2022)

  • Den referenda o odtržení Krymu (2014)

14 740 €
vybrané z 9 909 €

148%

148% splnené

524 ľudí prispelo

Média, Literatúra

Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 4.8.2022 v 18:57.

Zobraziť všetky odmeny

Brzy ráno 24. února 2022 vyhlásil Vladimir Putin speciální vojenskou operaci na Ukrajině. Nad hotelem nám proletělo několik raket. Vojska shromážděná u hranic jen pár kilometrů od nás se dala na pochod. Proč se to stalo, jak jsme se na tom místě objevili a co následovalo? O tom bude nová reportážní kniha.

Proč ji píšu?

Do Ruska jsem se poprvé vypravil v létě 2011. Nejprve jen na měsíc na Sibiř, ale když jsem zjistil, že země skrývá hodně k objevování, zůstal jsem tam studovat rovnou celý rok. Rok, ve kterém skončila svobodomyslná éra prezidenta Medvěděva a po masových prodemokratických protestech po celé zemi usedl zpět do prezidentského křesla Vladimir Putin.

Stotisícové protesty na moskevském prospektu Sacharova na Štědrý den roku 2011, kterých jsem se účastnil ještě jako jednadvacetiletý student historie v provinčním městečku Vladimir a začínající bloger, ukončily jednu éru. Následovalo první masivní zatýkání, zákony o zahraničních agentech a postupné omezování těch médií, která ještě zůstala svobodná.

Po roční pauze v Česku jsem se vrátil zpět na východ – už ne do Ruska, ale na tenkrát v Česku prakticky zapomenutý poloostrov Krym. Do studia politologie na simferopolské univerzitě a práce v místních novinách mi ale zasáhl další velký pohyb v Rusku – tentokrát rozhodnutí Vladimira Putina anektovat po konci ukrajinského Euromajdanu poloostrov Krym.

To, že jsem se začal objevoval na místech, kde to právě nějakým způsobem hořelo, ze mě trochu mimochodem udělalo reportéra. Velmi rychle jsem se objevil v zákopech začínající války na Donbase. Ze strany nově vyhlášených a nikým neuznaných republik jsem sledoval klíčovou bitvu o městečko Debalceve a pak už to šlo ráz naráz.

Dezinformace, ruské zapojení do války v Sýrii, vlivové operace na Balkáně, prohlubující se vztahy s Čínou a množství dalších témat, na kterých jsem často spolupracoval s fotografkou Majdou Slámovou, nás dovedlo až do městečka Ovruč na ukrajinsko-běloruské hranici. Zatímco Majda spala na vedlejší posteli, sledoval jsem pod peřinou nejnovější vývoj událostí. Dají se jednotky vzdálené jen desítky kilometrů od nás do pohybu už dnes?

Boje na Donbase nabývaly už od večera na intenzitě, a i přes velmi pozdní hodinu byla nejrůznější fóra plná aktivních debat o tom, co se právě děje. V jeden moment se otočila všechna letadla a začala mizet z ukrajinského vzdušného prostoru. Následně se objevil poslední snímek z webkamery na provizorním hraničním přechodu mezi okupovaným Krymem a Ukrajinou. Byl na něm voják utíkající do tmy, poté kamera zhasla. V televizi se objevil Vladimir Putin, který s vizáží gangstera hlásil, že vyhlašuje speciální vojenskou operaci na Ukrajině. Nad hotelem nám proletěly rakety, další udeřily několik kilometrů od nás. Válka začala.

Následující týdny a měsíce jsme s Majdou opět trávili reportováním z míst, která hořela. Pokus o obléhání Kyjeva, boje o Irpiň, ruskými vojáky čerstvě opuštěná Kyjevská oblast a všichni její mrtví. Oděsa v době potápějícího se křižníku Moskva, Mykolajiv bombardovaný kazetovou municí i zákopy v první linii na Donbase.

Rusko během jedenácti let opouští i poslední snahy působit jako demokratická země západního střihu a začíná si nárokovat stále větší vliv nejen v zemích bývalého Sovětského svazu. Ukazuje přitom, že pod vedením Vladimira Putina je odhodláno použít pro dosažení svých cílů i tvrdou sílu a nehledět příliš na to, o kolik lépe nebo hůř se žije obyvatelům velké země. Příběh knihy by vám měl dát i odrazový můstek pro čtení dalšího vývoje, ať už bude jakýkoli.

Proč zrovna crowdfunding?

Aby se tato obsáhlá kniha mohla objevit pod vašimi vánočními stromky, musím nad ní strávit celé léto. Schovat se do klidu a ticha a psát, psát a psát. Když si knihu koupíte dopředu, tak mi dáte možnost nevěnovat se ničemu jinému a soustředit se naplno na tento úkol. A hlavně už ji opravdu budu muset napsat. Bude to tedy hlavně vaše zásluha, že tato kniha vznikne!

Zároveň je největší část z finální ceny knihy provize knihkupci. Tím, že si pořídíte knihu v kampani přímo ode mě, nepůjde téměř polovina její ceny knihkupci, ale podpoříte tím mou další tvorbu. Například jednu knihu, kterou mám rozpracovanou už tři roky a její vydání plánuji na příští rok. Víc se dozvíte během kampaně.

Kdy a kde kniha vyjde

Kniha půjde do tisku už v září, aby byla připravena na Vánoce pod váš vánoční stromek nebo k obdarování vašich blízkých, kteří se zajímají o dění ve světě. Kniha vyjde v nakladatelství Albatros.

Něco málo o mně

Pro ty z vás, kteří mě neznají – jmenuji se Vojtěch Boháč, jsem šéfredaktorem online reportážního serveru Voxpot. Vést rozhovory do hloubky jsem se učil hlavně do svých 21 let během dlouhých stopovacích výletů po celém světě. Následně jsem propadl východní Evropě, kde jsem studoval na několika univerzitách v Rusku a na Ukrajině. Mou almou mater je nicméně brněnská Masarykova univerzita. Na té jsem vystudoval politologii a mezinárodní vztahy. První novinářské zkušenosti jsem získával v deníku The Moscow Times a ukrajinském Segodnya. Z českých médií jsem na volné noze dopisoval do Reportéra, deníku Právo, Deníku Referendum, A2larmu, Hospodářských novin a mnoha dalších titulů.

A něco navíc?

Kvůli psaní knihy jsem se ponořil do deníků, které jsem si psal sedm let svého života. Během života v Rusku tak mám zaznamenaný skoro každý den – nad čím jsem přemýšlel, z čeho jsem měl deprese, do koho jsem se zamilovával a jaké teorie jsem si po večerech spřádal v hlavě. Je to naprosto šílené čtení, ale přemýšlím, že když se překročí částka určená k vybrání, mohl bych vám z nich za odměnu chvíli číst 😁😁😁. Zatím to ale neslibuju, je to těžký kalibr!

Všem, kteří se rozhodnete moje psaní podpořit, mockrát děkuji. Nejen za to, že díky vám budu moct v klidu psát a svou první knihu už opravdu dokončit, ale také za chuť podpořit českou reportážní literaturu jako takovou. Velice si toho vážím!

Aktuality

16.11.2022 Knížka je hotová! V redakci jí teď máme hned 1000 kusů. Už brzy bude u vás.

Tenhle příběh začal přesně před půl rokem. Zpráva v poště, jestli bych nenapsal knihu o Ukrajině, Rusku a příčinách téhle šílené války. Něco podobného už jsem měl nějakou dobu v hlavě a teď byl ten nejlepší čas to konečně splnit. Samotné plánování vzalo měsíc, následovala kampaň na Hithitu, která…

Viacej

25.7.2022 Máme vybráno 100%!!! Díky všem, dávám ukázku a pojďme pomoct Ukrajině

Za první měsíc prázdnin se podařilo vybrat už 103% z finální částky a to jsme stále deset dní před koncem kampaně. Moc díky všem 351 dárcům, kteří doteď přispěli. Jak jsem slíbil, tak přináším ukázku z knihy. Přečíst si ji můžete NA TOMTO ODKAZE! 📖🖋️ Zároveň jsem přidal novou odměnu. Vy jste mi…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • zostáva 104 z 120
    Exkluzivní pozvánka na první čtení z knihy autorem

    Nechte mě vybrat pro vás jeden úryvek z knihy a ten vám přečíst na  prvním veřejném čtení, které proběhne v listopadu nebo prosinci. Čtení bude v Praze, Brně a Ostravě.

    Napište mi prosím do poznámky, ve kterém městě se budete chtít čtení zúčastnit.
     

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    4,76 €
    (120 Kč)
  • predané 19
    Poděkování a dobrý pocit z podpory reportážní literatury

    Nechcete, ať se vám doma na knihy práší a proto si je půjčujete zásadně v knihovně nebo od známých? A přesto chcete podpořit tvorbu reportážní literatury v Česku a moji další práci? V tom případě mě můžete podpořit a já vám za to jmenovitě poděkuji ve videu, které po kampani zveřejním na svých sítích.

    Částku můžete libovolně navyšovat.

    Doručenia odmeny: do týždňa po ukončení projektu na Hithitu

    5,95 €
    (150 Kč)
  • predané 101
    Prostě kniha, která vás počká u nás v redakci

    Kupte si knihu jen tak bez dalších bonusů a nechte se zahřát vědomím, že jste to právě vy, kdo jí umožnil vzniknout. Kniha vás bude čekat v naší redakci v Praze na Letné na adrese Milady Horákové 106.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,82 €
    (500 Kč)
  • zostáva 108 z 150
    Kup knihu a podpoříme spolu Ukrajinu (vyzvednu)

    Moje kniha je o tom, jak k válce došlo a jak začala. To, jak skončí, zatím není rozhodnuto a jisté je, že  Ukrajina bude i nadále potřebovat pomoct. Pojďme jí pomoct společně!

    Koupíte si knihu a já dám 100 korun z její ceny na pomoc Ukrajině přes brněnskou organizaci Nesehnutí, která má s pomocí na Ukrajině i v celé východní Evropě za poslední roky bohaté zkušenosti.

    Kniha vás počká v naší redakci v Praze.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    19,82 €
    (500 Kč)
  • predané 85
    Prostě kniha do vaší zásilkovny

    Kupte si knihu jen tak bez dalších bonusů a nechte se zahřát vědomím, že jste to právě vy, kdo jí umožnil vzniknout. Knihu dostanete do své nejbližší Zásilkovny.

    Cena zahrnuje poštovné a balné.
     

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    22,16 €
    (559 Kč)
  • zostáva 95 z 150
    Kup knihu a podpoříme spolu Ukrajinu (domů)

    Moje kniha je o tom, jak k válce došlo a jak začala. To, jak skončí, zatím není rozhod nuto a jisté je, že Ukrajina bude i nadále potřebovat pomoct. Pojďme jí pomoct společně!

    Koupíte si knihu a já dám 100 korun z její ceny na pomoc Ukrajině přes brněnskou organizaci Nesehnutí, která má s pomocí na Ukrajině i v celé východní Evropě za poslední roky bohaté zkušenosti.

    Knihu dostanete do své nejbližší Zásilkovny.

    Cena zahrnuje poštovné a balné.

    Doručenia odmeny: na adresu, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    22,16 €
    (559 Kč)
  • predané 66
    Podpořím autora a dostanu věnování

    Pořiďte si knihu s věnováním a nechte se zahřát vědomím, že jste to právě vy, kdo jí umožnil vzniknout. Ještě než začnete číst samotný příběh, bude vás na první straně čekat i perem psané osobní věnování.

    Chcete knihu s věnováním jako dárek pro někoho z vašich blízkých? I to zvládneme, jen napište jeho nebo její jméno do poznámky.

    Knihu dostanete do své nejbližší Zásilkovny.

    Cena zahrnuje poštovné a balné.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    33,69 €
    (850 Kč)
  • zostáva 105 z 120
    Kniha + exkluzivní pozvánka na první čtení z knihy autorem

    Kupte si knihu a ještě než se do ní začtete, nechte mě vybrat pro vás jeden úryvek a ten vám přečíst na prvním veřejném čtení z knihy, které proběhne v listopadu nebo prosinci. Čtení bude v Praze, Brně a Ostravě.

    Napište mi prosím do poznámky, ve kterém městě se budete chtít čtení zúčastnit.

    Cena zahrnuje poštovné a balné.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    33,69 €
    (850 Kč)
  • predané 9
    Kniha + absyntovka vašeho výběru

    Nemůžete se nabažit reportážní literatury? V tom případě si pořiďte rovnou dvě knihy. Jednu moji a druhou z naší oblíbené edice reportážní literatury od nakladatelství Absynt. Knihu si můžete vybrat na webu Absyntu a do poznámky jen napsat, o kterou jde.

    Cena zahrnuje poštovné a balné.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    39,64 €
    (1 000 Kč)
  • predané 2
    Kniha + Voxpot trenky nebo kalhotky "Pravda je někde uprostřed"

    Chcete se při čtení své knihy třeba večer v posteli cítit stylově? V tom případě čtěte v kalhotkách nebo trenkách Voxpotu! Do poznámky nám napište, zda chcete trenky nebo kalhotky, barvu (Č/B) a velikost. Jak spodní prádlo vypadá, se můžete podívat na  e-shopu Voxpotu.

    Knihu i se spodním prádlem dostanete do své nejbližší Zásilkovny.

    Cena zahrnuje poštovné a balné.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    47,56 €
    (1 200 Kč)
  • zostáva 18 z 20
    Kniha + poděkování během couvání

    Kurz couvání pod palbou? To raději ne. Protože ale byla velká poptávka po couvací odměně, přidávám aspoň možnost získat ke knize couvací poděkování. Abych neutavil ve zpátečce auto, je tahle odměna limitovaná, takže s rozhodováním dlouho nečekejte!

    Knihu i s tričkem dostanete do své nejbližší Zásilkovny.

    Cena zahrnuje poštovné a balné.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    47,56 €
    (1 200 Kč)
  • zostáva 30 z 30
    Kniha + Voxpot tričko „Nebuď zvědavej“

    Chcete se při čtení své knihy cítit stylově? V tom případě čtěte v tričku Voxpotu! Do poznámky nám napište barvu, velikost a jestli má být dámské nebo pánské. Jak trička vypadají, se můžete podívat na  e-shopu Voxpotu.

    Knihu i s tričkem dostanete do své nejbližší Zásilkovny.

    Cena zahrnuje poštovné a balné.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    61,43 €
    (1 550 Kč)
  • predané 16
    Kniha + dárek z Ukrajiny

    Už mě znáte, a tak trochu tušíte, co od knihy čekat? Nenechte si ujít napětí a nechte se překvapit malým dárkem přímo z Ukrajiny.

    Knihu i dárek dostanete do své nejbližší Zásilkovny.

    Cena zahrnuje poštovné a balné.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    79,27 €
    (2 000 Kč)
  • zostáva 29 z 30
    Kniha + Voxpot tričko „Kdo se moc ptá“

    Chcete se při čtení své knihy cítit stylově? V tom případě čtěte v tričku Voxpotu! Do poznámky nám napište barvu, velikost a jestli má být dámské nebo pánské. Jak trička vypadají, se můžete podívat na e-shopu Voxpotu.

    Jaké tričko chcete, mi napište do poznámky.

    Knihu i s tričkem dostanete do své nejbližší Zásilkovny.

    Cena zahrnuje poštovné a balné.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    138,72 €
    (3 500 Kč)
  • zostáva 12 z 15
    Kniha + tisk fotografie Majdy Slámové

    Fotografie Majdy Slámové budou provázet vaše čtení. Jestli ale chcete mít tyto skvělé fotografie na očích stále, můžete si pořídit tisk fotografie, který si zavěsíte na stěnu. Konkrétní fotografii si můžete vybrat TADY a do poznámky napište její název.

    Knihu i tisk dostanete do své nejbližší Zásilkovny.

    Cena zahrnuje poštovné a balné.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    138,72 €
    (3 500 Kč)
  • zostáva 1 z 5
    Kniha + oběd nebo večeře s autorem

    Jste ten typ člověka, který dočte knihu, a stejně by se ještě chtěl na něco doptat? V tom případě si můžeme zajít na večeři a vyříkat si i to, co v knize nebylo. Jestli se u toho přejíme, můžu vás případně i odcouvat domů! 😁

    Sejít se můžeme v Praze nebo v Brně. Útrata jde na mě!

    Na detailech se domluvíme e-mailem.
    Knihu zároveň dostanete do své nejbližší Zásilkovny.

    Cena zahrnuje poštovné a balné.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    317,08 €
    (8 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Kniha se slevou 20%

    Buďte mezi prvními, kdo si knihu koupí, a ještě na tom vyděláte. Ceny rostou a každá koruna se hodí.

    Cena zahrnuje poštovné a balné.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    18,19 €
    (459 Kč)
  • Vypredané!!
    Kniha se slevou 10%

    Buďte mezi prvními, kdo si knihu koupí, a ještě na tom vyděláte. Ceny rostou a každá koruna se hodí.

    Cena zahrnuje poštovné a balné!

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    20,17 €
    (509 Kč)