Postavme památník z pošlapaných židovských náhrobků

6 000 dlažebních kostek z rozřezaných hřbitovních náhrobků donedávna pokrývalo Václavské náměstí. Přišlo se na to až při rekonstrukci. Pomozte nám společně s manžely Rónovými, kteří zhotoví památník Návrat kamenů, vrátit jim jejich pietní význam!

  • Budoucí podoba památníku

  • Čočka uprostřed. Někomu připomíná i kippu.

  • Nalezené kostky z rozřezaných náhrobků

  • Nalezené kostky z rozřezaných náhrobků

  • Nalezené kostky z rozřezaných náhrobků

  • Nalezené kostky z rozřezaných náhrobků

  • Sondy na místě budoucího památníku.

  • Místo budoucího památníku po provedení sond.

  • Nalezené dlažební kostky na Václaváku 5.5.2020

  • Nalezené dlažební kostky na Václaváku 5.5.2020

  • Nalezené dlažební kostky na Václaváku 5.5.2020

  • Odměna - brož ve tvaru srdce

  • Prohlídka Staronové synagogy.

  • 7 TUN rozřezaných náhrobních kamenů

  • Zahájení prací - duben 2022

  • Zahájení prací - duben 2022

  • První kroky na památníku

12 283 €
vybrané z 5 924 €

207%

207% splnené

335 ľudí prispelo

Komunita, Umenie

Praha, Hlavní město Praha, Česko

Všetko alebo nič. Projekt skončil 17.7.2022 v 09:28.

Zobraziť všetky odmeny

Židovské hřbitovy v hledáčku mafiánů

Židovská obec v Praze mnoho let upozorňovala na podezřelý původ dlažby v dolní části Václavského náměstí. Indicie naznačovaly, že dlažební kostky použité za minulého režimu k vydláždění náměstí jsou vyrobené z rozřezaných hřbitovních náhrobků, se kterými se ilegálně obchodovalo. Do kupčení s náhrobky byla kromě představitelů tehdejšího režimu zapojena i nechvalně známá mafie kmotra Mrázka, která chtěla zpeněžit cennou švédskou žulu z náhrobků. Při rekonstrukci dolní části Václavského náměstí stavební firma nakonec našla důkazy minulých křivd a vandalismu. Náhrobky pocházejí ze hřbitovů po celé ČR, prokazatelně i z malých vesnických hřbitovů na severu Čech.

Nevědomky jsme se po nich procházeli

Při obnově dolní části Václavského náměstí se v roce 2020 rozřezané náhrobky skutečně našly a nebylo jich málo. Zatím se našlo asi
6 000 dlažebních kostek o celkové váze 7 tun.


Díky memorandu, které Hlavní město a Technická správa komunikací podepsaly s Židovskou obcí, bylo možné židovské obci dlažební kostky z náhrobků vrátit. Poté, co ležely desítky let na náměstí, nechtěla Židovská obec v Praze zbytky nalezených náhrobků nechat ležet někde ve skladu a proto se rozhodla nechat z nich zhotovit umělecký památník Návrat kamenů, jehož autory budou Lucie a Jaroslav Rónovi. Sestavení stabilní a bezpečné konstrukce z dlažebních kostek bude velice náročné. Celkový rozpočet na památník je odhadován na 750 tisíc korun. Oslovujeme individuální sponzory a současně oslovujeme i Vás, Pražany, kteří se jako my všichni po náhrobcích nejednou prošli, a ty z vás, kterým záleží na tom, aby se kameny coby svědkové minulých bezpráví, dočkaly ztracené piety. Kdyby dal každý takový chodec korunu, máme památník hned! Prosíme Vás proto o příspěvek na pietní nápravu minulých zločinů.

Chystáme památník na Žižkově

Žižkovský židovský hřbitov, z něhož zbyl po stavbě Žižkovské věže žalostný zbytek, si stále udržuje svou tajemnou atmosféru a podivuhodnost. Založen byl v roce 1680 jako morové pohřebiště pražské židovské obce a je významnou historickou památkou. Bylo zde pohřbeno na 40 000 osob, mezi nimi řada významných rabínů a učenců. Mohutné, reprezentativní náhrobky označují hroby prvních židovských podnikatelů. Na hřbitově jsou náhrobky jak barokní, tak empírové i zdobené v duchu historizujících slohů.


Pro památník jsme vybrali právě travnatý palouk mezi vzrostlými stromy na konci pozemku. Památník Jaroslav Róna a Lucie Rónová navrhli jako horizontální kruhovou čočku z 200 dlažebních kostek se zbytky hebrejských i českých nápisů. Od této čočky se budou do kruhu jako sluneční paprsky rozbíhat nízké zdi nestejné výšky ze zbylých dlažebních kostek. Středová kruhová čočka symbolizuje Stvořitele, od jehož vůle se vše odvíjí.


V dubnu 2022 jsme již práce na památníku zahájili

Slavnostní odhalení by pak mělo proběhnout již 7. září 2022. Dosažení cílové částky nám umožní realizovat památník a případná další podpora umožní vylepšit okolí nového památníku, vytvořit informační panel a přispět na úpravu náhrobků v blízkosti památníku. 


Podpořte památník Návrat kamenů! Odměnou Vám bude originální umění, slavnostní setkání nebo bližší poznání Josefova

Vyberte si některou z našich odměn. Můžete se dozvědět něco o židovském městě, užít si hudbu, získat umělecká díla z rukou Jaroslava Róny nebo svoje jméno vepsat mezi hlavní donory přímo u památníku. Skvělou možností je také návštěva Staronové synagogy nebo židovského hřbitova se zkušeným průvodcem a povídání o starobylých památkách a legendách Josefova.

Děkujeme Vám za jakoukoliv podporu projektu, včetně šíření naší kampaně po siciálních sítích a v médiích! 



 

O Židovské obci v Praze

Židovská obec v Praze (ŽOP) sdružuje osoby židovského vyznání, národnosti nebo původu, kteří bydlí nebo mají vztah v Praze. Našimi členy jsou i mnozí ti, kteří odjeli z Prahy v době, kdy stát umožňoval rozřezávat náhrobní kameny, bořil kostely i synagogy. Staráme se o sociální, náboženské, kulturní potřeby našich členů a obnovujeme úspěšně památky, které dvě totality 20. století zničily. Zejména pražské synagogy patří mezi nejkrásnější a nejzachovalější v Evropě –⁠ ta Staronová je dokonce až ze 13. století. Golema sice na její půdě nenajdete, ale návštěva Starého židovského hřbitova nabízí výlet proti proudu času i bez něho.

Předseda František Bányai, který se již několik let snaží o záchranu kamenů z náhrobků a o jejich pietní uložení, přijel před mnoha lety do Prahy z jižního Slovenska, studoval matematiku a pak se věnoval výpočetní technice. Již 16 let věnuje svůj čas Židovské obci v Praze s maximálním zájmem zejména o sociální služby poskytované přeživším holocaustu. Odpočívá nad šachovnicí, sbírá staré pohlednice a věnuje se projektu Stolpersteine.

Manželé Rónovi

Malíř a sochař Jaroslav Róna (*1957) je veřejnosti známý především monumentálními díly ve veřejném prostoru: pomníkem Franze Kafky či Červenou žirafou v Praze, jezdeckou sochou Jošta Lucemburského v Brně nebo Mytickou lodí v Bratislavě. Ve stínu jeho malířské a monumentální sochařské tvorby až dosud zůstávala další klíčová součást jeho díla – nefigurativní skulptury v podobě modelů staveb, krajin a strojů, které vytváří kontinuálně od počátků své umělecké dráhy v polovině 80. let do současnosti. Sám umělec je nazývá architektony. Mezi jeho umělecká díla patří i nádherné náhrobní kameny na Novém židovském hřbitově.

František Bányai, předseda Židovské obce v Praze

František se narodil ve slovenských Levicích v roce 1947. V roce 1965 odešel do Prahy, kde vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy a již zde zůstal. Po studiích pracoval jako programátor-analytik a po revoluci v listopadu roku 1989 se stal podnikatelem (např. IT firma Albico, nakladatelství Epoque 1900). Zároveň pracuje v Pražské židovské obci, kde v roce 2019 se stal znovu předsedou. Ve rámci židovské obce působí také v dozorčí radě společnosti Matana (akciová společnost založená Židovskou obcí v Praze spravující nemovitosti Židovské obce v Praze a Federace židovských obcí v ČR). Je ženatý a má dceru. 

banyai@kehilaprag.cz
 

Petra Schwarz Koutská, mediální manažerka

Komunikační manažerka, publicistka a koordinátorka projektu Žena v zenu. Vystudovala bezpečnostní studia a žurnalistiku, pracovala jako bezpečnostní analytička v oblasti soft target protection a hate crime, přičemž spolupracovala právě i se Židovskou obcí. Momentálně působí jako komunikační manažerka ve veřejném a neziskovém sektoru, píše a moderuje. Františkovi pomůže propagovat projekt památníku Návrat kamenů. Projela USA a Kanadu v obytném voze spolu s mužem a dvěma dcerami. 


petra.schwarzova@gmail.com

Aktuality

17.7.2022 Poděkování za skvělý výsledek

Vážené přispěvatelky a přispěvatelé! Děkujeme za Vaši přízeň a ocenění projektu Návraty kamenů. Díky příspěvkům a darům budeme moci památník doplnit o důstojnou informační tabuli a upravit okolí památníku, kde budou uloženy nalezené úlomky i celé náhrobky ze zničené části hřbitova pod televizní…

Viacej

22.6.2022 Poděkování dárcům

Vážené přispěvatelky a přispěvatelé! Děkujeme za Vaši přízeň a ocenění projektu Návraty kamenů. Díky příspěvkům i darům budeme moci památník doplnit o důstojnou informační tabuli a upravit okolí památníku, kde budou uloženy nalezené úlomky i celé náhrobky ze zničené části hřbitova pod televizní…

Viacej

Komentáre

Vyberte si odmenu za váš príspevok

  • predané 74
    Dobrý pocit

    Dobrý pocit z příspěvku na nápravu minulých křivd a zlých skutků. Dobrý pocit je snad nejlepší odměnou pro každého dárce.

    Doručenia odmeny: nešpecifikované

    3,95 €
    (100 Kč)
  • zostáva 111 z 200
    Zapálení děkovné svíčky v Jeruzalémské synagoze

    Zhruba dva týdny po odhalení pomníku uspořádáme slavnostní setkání s dárci, kteří jeho realizaci podpořili, v Jeruzalémské synagoze. V rámci setkání mimo jiné zapálíme 200 svíček a přečteme jména těch, kteří přispěli nákupem této odměny. Informaci o setkání zašleme darcům emailem.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    9,87 €
    (250 Kč)
  • zostáva 167 z 200
    Pohlednice k novému židovskému roku

    Vyberte si kombinaci pětice uměleckých pohlednic s židovskou tematikou.

    Zašleme Vám pět reprintů starých pohlednic s přáním k novému židovskému roku. 
    Zásilkovna v ceně.
     

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    9,87 €
    (250 Kč)
  • predané 16
    Prohlídka židovského hřbitova

    Komentovaná prohlídka významné žižkovské památky. Starý žižkovský hřbitov byl založen jako morový hřbitov a pohřbívalo se zde až do roku 1890. Jsou zde hrobky významných osobností jako Rabi Löw a dalších rabínů židovské obce v Praze. Přibližně hodinová prohlídka s našimi odborníky na historii židovských hřbitovů.
    Vždy pro skupinu 25-30 v předem nabídnutých termínech. Celkový počet není omezen.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    23,70 €
    (600 Kč)
  • zostáva 16 z 30
    Návštěva Radnice Židovské obce.

    Zcela mimořádná možnost prohlídky Radnice Židovské obce v Praze včetně Vysoké synagogy a s výstupem na ochoz věže radnice.

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    41,47 €
    (1 050 Kč)
  • predané 14
    Prohlídka Staronové synagogy

    Komentovaná prohlídka Staronové synagogy v Praze. Více než 750 let stará synagoga, která je z velké části v původním stavu, patří mezi nejvýznamnější pražské památky. Jako odměnu nabízíme posezení v synagoze a odborný výklad profesionálního průvodce nejenom o synagoze, ale i všem, co se kolem ní v historii dělo. 
    Vždy pro skupinu 25-30 v předem mailem nabídnutých termínech. Celkový počet není omezen.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    47,39 €
    (1 200 Kč)
  • zostáva 49 z 50
    Prohlídka Josefova

    Prohlídka památek bývalého židovského města Josefova. S kvalitním průvodcem navštívíte Starý židovský hřbitov a expozice v synagogách Maiselova, Klausova, Španělská a Pinkasova. 
    Návštěva potrvá cca 3 hodiny a návštěvník se seznámí s památkami, které každý rok navštíví přes 700 tisíc turistů.
    Vždy pro skupinu 25-30 v předem nabídnutných termínech.

    Doručenia odmeny: do pol roka po ukončení projektu na Hithitu

    118,48 €
    (3 000 Kč)
  • zostáva 5 z 20
    Uvedení jména dárce na informačním panelu u památníku

    Vaše jméno bude navždy vepsáno mezi donory přímo u památníku na židovském hřbitově na Žižkově. Návrh informační a pamětní desky budeme konzultovat s autorem v návaznosti na počtu významných dárců. 

    Doručenia odmeny: do roka po ukončení projektu na Hithitu

    197,47 €
    (5 000 Kč)
  • zostáva 19 z 20
    Účast na odhalení památníku a posezení s autory

    Slavnostní odhalení památníku dne 7. září 2022 bude významnou společenskou akcí, na kterou pozveme zástupce Magistrátu, Prahy 3, Židovského muzea a samozřejmě novináře, kteří se o toto znepokojivé téma v minulosti zajímali. Následné posezení s manželi Rónovými bude jistě velice příjemné. Zahájení se uskuteční v rámci Dnů Žižkovského kulturního dědictví a s podporou Městské části Praha 3. Pohoštění i hudba budou součástí!

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    315,96 €
    (8 000 Kč)
  • zostáva 6 z 10
    Účast na odhalení památníku a grafický list

    Slavnostní odhalení památníku dne 7. září 2022 bude významnou společenskou akcí, na kterou pozveme zástupce Magistrátu, Prahy 3, Židovského muzea a samozřejmě novináře, kteří se o toto znepokojivé téma v minulosti zajímali. Následné posezení s manželi Rónovými bude jistě velice příjemné. Zahájení se uskuteční v rámci Dnů Žižkovského kulturního dědictví a s podporou Městské části Praha 3. Pohoštění i hudba budou součástí!
    Hosté, kteří si vyberou tuto odměnu, dostanou navíc originální grafický list, který pro tuto příležitost vytvoří sochař a grafik Jaroslav Róna. Inspirací grafického listu bude právě slavnostní odhalení památníku a umělecká zkušenost z celého projektu. Ukázka Rónova grafického listu z roku 2015 najdete pro představu u odměny "Grafický list".

    Doručenia odmeny: do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    592,42 €
    (15 000 Kč)
  • Vypredané!!
    Záložky

    Umělecké záložky do knihy se spirituálními motivy od Biblical Bookmakers.
    Doručení Zásilkovnou je v ceně.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    9,87 €
    (250 Kč)
  • Vypredané!!
    Kalendář Židovské obce v Praze pro rok 5783

    Chcete vědět, kdy se slaví židovské svátky a vyznat se v organizaci židovského roku. Pořiďte si nástěnný kalendář.

    Najdete v něm významné osobnosti židovského života, sváteční dny a 12 krásných grafik. Zásilkovna v ceně.



     

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,80 €
    (400 Kč)
  • Vypredané!!
    Kalendář Židovské obce v Praze pro rok 5783

    Chcete vědět, kdy se slaví židovské svátky a vyznat se v organizaci židovského roku. Pořiďte si nástěnný kalendář.
    Najdete v něm významné osobnosti židovského života, sváteční dny a 12 krásných grafik. Zásilkovna v ceně.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    15,80 €
    (400 Kč)
  • Vypredané!!
    Kalendář Židovské obce v Praze pro rok 5783

    Chcete vědět, kdy se slaví židovské svátky a vyznat se v organizaci židovského roku. Pořiďte si nástěnný kalendář.
    Najdete v něm významné osobnosti židovského života, sváteční dny a 12 krásných grafik. Zásilkovna v ceně.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    17,77 €
    (450 Kč)
  • Vypredané!!
    Pamětní bronzová medaile výročí Staronové synagogy

    Pořiďte si bronzovou mediali s ikonickou památkou Židovské čtvrti v Praze. Byla pořízena k 700letému výročí postavení synagogy. 

    Zásilkovna je v ceně.

     

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do mesiaca po ukončení projektu na Hithitu

    21,72 €
    (550 Kč)
  • Vypredané!!
    Pamětní bronzová medaile výročí Staronové synagogy

    Pořiďte si bronzovou mediali s ikonickou památkou Židovské čtvrti v Praze. Byla pořízena k 700letému výročí postavení synagogy. 

    Zásilkovna je v ceně.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    21,72 €
    (550 Kč)
  • Vypredané!!
    Golem: grafika Jaroslava Róny, 2015

    Originální dílo přímo na Vaši stěnu. Sbírání umění je současným hitem, jak ukládat peníze do něčeho trvalého. Pověste si na zeď grafiku od jednoho z nejslavnějších současných umělců.

    Dílo má rozměry 30x30cm.

    Zásilkovna je v ceně.
     

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    714,85 €
    (18 100 Kč)
  • Vypredané!!
    Golem: grafika Jaroslava Róny, 2015

    Originální dílo přímo na Vaši stěnu. Sbírání umění je současným hitem, jak ukládat peníze do něčeho trvalého. Pověste si na zeď grafiku od jednoho z nejslavnějších současných umělců.

    Dílo má rozměry 30x30cm.

    Zásilkovna je v ceně.

    Doručenia odmeny: Zásilkovna, do štvrť roka po ukončení projektu na Hithitu

    714,85 €
    (18 100 Kč)