Vydání třetího alba skupiny Subulcus - Rok krysy

Pomozte nám dokončit třetí album skupiny Subulcus s názvem Rok krysy, natočení videoklipu k písni Yggdrasil a vydání zpěvníku.

  • Alex a Maya

  • František

  • Grodziec

  • Ivo

  • Jirka

  • Kačka

  • Kamil

  • Lazebna

  • Marek

  • Martina

  • Michael

  • Michal

  • Plumlov

  • Mezinárodní dudácký festival Strakonice

  • Vítkov

  • Zubštejn

  • Hukvaldy

EUR 2,788
pledged of EUR 2,576

108%

108% completed

100 contributors pledged

Music, Art

Dlouhý Most, Liberecký kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Jun 5, 2021 at 17:09.

Show all rewards

Jak to začalo

BYLO - NEBYLO

Kdysi před osmi sty léty putovala naším krajem skupina muzikantů. Nesli si s sebou dudy, píšťalky, kobzu, trumšajt a kdovíjaké haraburdí další. Mířili k místu, kde se právě dokončovala stavba nového hradu Grafenštejn. Proč nedorazili, zda je spolkla bažina, nekonečné lesy, či jen místní krčma, to nám historické prameny nedochovaly. Víme jen, že na slavnostní otevření hradu nedošli, což hradní pán nelibě nesl a prý i hanlivě klel.

Až s jarem léta Páně 2008, v období kdy se na obloze začaly objevovat tajemné úkazy, historie promluvila. Skupinka dávných, tajemných muzikantů se z ničeho nic vynořila poblíž Liberce, kde přes bezednou bažinu, může poutník projít údolím pouze po haťových Dlouhých Mostech, v místě, neznámo proč, lůzou zvaném Pučloch. Sebranka tato zpěv a hudbu  provozujíc, na nástroje hudební, dávno zapomenuté, putuje zemí, a uměním svým se snaží těšiti vrchnost i chátru po celém království českém. To vše za milý úsměv hradní paní, vlídné slovo, zbytky od včerejší hostiny či jen drobnou almužnu.

Toť jediný způsob, jak hříchy své odčiniti mohou.


 

Co je náš cíl?

Natočení a vydání již třetího hudebního alba Rok krysy, dva videoklipy, jeden s úvodní písničkou Rok krysy, druhý k písni Yggdrasil a zpěvník  písní skupiny Subulcus.

Na jeho vydání a na nosiče bychom rádi vybrali 65 000,- Kč.

Detaily

Po dvou CD (Kostky jsou vrženy a Strašlivý příběh o Kestřanech), která jsme financovali z rodinného rozpočtu, jsme se pustili do třetího alba s názvem Rok krysy. Toto album vás přenese do středověké pohanské Evropy, severských zemí, vikingské mytologie, starogermánství a slovanství od počátku věků, dodnes. Bohužel po loňském roce krysy přichází další hladový rok bez možnosti vystupování a naše rodinná kapsa to už nemůže unést. Přesto nechceme zůstat v půlce cesty. Předsevzali jsme si, že kromě alba (tentokrát v podobě flash disku) připravíme pro vás i dva videoklipy, jeden s úvodní písničkou Rok krysy, který je už natočený a je k shlédnutí na youtube. Druhý k písni Yggdrasil budeme teprve natáčet. Vše chceme ještě doplnit o zpěvník našich písniček. 

1. album Kostky jsou vrženy2. album Strašlivá píseň o Kestřanech

... a ještě něco navíc

           - pohled Martiny

"Když mě, před deseti lety, můj muž přemluvil, abych mu bubnovala ve středověké kapele, říkala jsem si: kdo si hraje, nezlobí. Ono ho to za čas přestane bavit.

Když pak po dvou letech hraní začal natáčet první CD, myslela jsem, že zkusit se má všechno.

A tak jsme zkoušeli a hráli si. A pak najednou jsme hráli i jiným a ono se to líbilo.

Písniček a vystoupení přibývalo a s tím přibývalo i otázek na druhé CD.

I nelenili jsme a natočili to druhé CD. Vše na vlastní náklady. Když jsem pak doma, po večerech, balila stříbrné kotoučky do papírových obalů, uvědomila jsem si, jak jsem na tom ušetřila. Můj muž si totiž to druhé CD nadělil k padesátinám a stálo nás rozhodně míň, než nedostižný Harley Davidson, kterého jsem mu slíbila ve slabé chvilce.

Utekly 3 roky a můj muž s naším skvělým zvukařem se už zase zavřeli ve studiu. Prý je potřeba využít coronový čas. Tak jej využíváme."

           - pohled Iva

"Od mala jsem chtěl být muzikantem. Můj první pokus o hru na kytaru, skončil po roce v ZUŠce. Svět by přišel o hudebníka, nebýt puberty, kdy hra na kytaru byla společenskou nutností. Coby vyučený dřevomodelář jsem začal s prvními pokusy o úpravy a výrobu nástrojů, čímž se zvýšil výskyt roztodivných kytar, banj, mandolín a dalších nepojmenovatelných nástrojů. Na každý svůj výtvor jsem chvíli pohrál a pak jej poslal do světa. Tím začala má "doba bluegrassu", doba lámání prstů na hmatníku.

Jak šel čas, rozšiřovaly se i mé hudební obzory a tu přišlo okouzlení nástrojem, který má žena nazývá „zbraň hromadného ničení“ - dudy, gajdy, šutky... ! První dudy jsem dostal ke 40. narozeninám, ale touha hrát na vlastnoručně vyrobený nástroj mě přivedla až k seznámení s panem Pavlem Čípem ze Zubří, který mě zasvětil do jejich výroby. Tou dobou jsem začal objevovat krásy středověké hudby. Cíl vyvstal z mlhy - hraní hudby středověké vesnice na repliky dobových, vlastnoručně vyrobených nástrojů.

Zbývalo jen opět se pustit do výroby. Napřed (k velké radosti mé ženy) doma na kuchyňském stole, postupně se mi povedlo zařídit si dílnu. I když toho stolu v kuchyni se nevzdávám ani dnes. Co by to bylo za lidové, dobové nástroje, kdyby nebyly vyrobeny doma, ve světnici! Niněra, rebec, chrotta, trumšajt, gotická harfa, dudy, tagelharpha, kobza, kvinterna, lyra a můj největší objev a nejoblíbenější ze středověkých nástrojů – citola! Nástroj u nás staletími opomíjený, základní nástroj středověkého muzikanta. Na něm se zúročila má dosavadní hudební praxe na strunných nástrojích, nástroj intuitivní, drsný i něžný, nástroj který mě dnes doprovází na všech cestách.
Když už bylo na co hrát, vyvstala potřeba připravit repertoár. Překlady zpěvníku z Bavorského kláštera v Benediktbeuernu  Carmina Burana to začalo a myslím, že jsem nevynechal žádnou starobylou evropskou zemičku. Jsem rád, když posluchači rozumí o čem zpívám, neboť po přeložení historických textů na nás vykukuje úžasný svět a život tehdejších lidí, ne nepodobný tomu dnešnímu.  Dnes z toho vznikl repertoár na 3 hodiny hraní a příprava třetího alba, ze kterého na Vás dýchne duch pohanských věků.

Hraní bylo do minulého roku opravdu dost. Od května do října víkend co víkend po hradech a tržištích nejen u nás v ČR, ale také v Polsku a na Slovensku.

Bavilo nás to a chybí nám to. Snad Vás naše připravované skladby nadchnou alespoň tak jak nás jejich příprava."
 

Kdo jsme?

Jsme hudební skupina, říkáme si Subulcus, což v překladu z latiny znamená pasáček vepřů. Tímto názvem jsme chtěli hned od začátku přiznat, že naším cílem je hrát repertoár, který jiné středověké skupiny opomíjejí, hudbu středověké vesnice. Repertoár čerpáme většinou ze skutečných historických pramenů. Texty překládáme do českého jazyka a upravujeme pro ucho dnešního posluchače. Používáme výhradně repliky skutečných historických nástrojů, převážně vlastní výroby. Vystupujeme v dobových kostýmech odpovídající požadavkům dobové akce. Setkat se s námi letos můžete na Hukvaldech, Kestřanech, Kůrovicích, Břasech, Chlumci u Ústí nad Labem, Travné, Plumlově, Zubštejně, Lipém, Šarišském hradě, Zborově, Krašově, Žatci, Housce a Svojkově. Přesné termíny a to, zda se akce v tomto divném roce opravdu uskuteční najdete na našem facebooku: Subulcus. 

Základ skupiny tvoří manželské duo Ivo a Martina bydlící v malé chaloupce na samotě u lesa, nedaleko Liberce. Aby bylo víc muziky přibíráme hudební přátele posbírané po celých Čechách: Františka, Kačku, Michaela, Kateřinu, Michala, Alexe, Mayu, Kamila, Hedviku, Jirku a další kamarády. 

Proč to děláme? 

Rádi bychom splnili slib daný posluchačům a mohli jim předat naše další album se zpěvníkem. 

News

Dec 9, 2021 První dárečky vám už pošta doručila

Přátelé, ti z vás, kteří jste neměli objednaný tištěný zpěvník, už možná máte ve schránce obálku s flashkou, nebo CD diskem. Odesílali jsme je včera z naší malé pošty a věříme, že když bez úhony dorazila na Valašsko, dorazí opravdu všude.  Zpěvníky snad budou vytištěny během přítího týdne. Obálky…

More

Nov 26, 2021 Pálíme!!!

Ti, z vás, kteří si objednali CD Rok krysy se už opravdu mohou těšit. CD budeme v nejbližších dnech rozesílat. .

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 13
    Žebráme před kostelem

    Prosíme o nezištnou podporu našeho projektu. Možná to není na úvodním videu vidět, ale natočen byl před zříceninou kostela sv. Václava v zaniklé obci Prachová. Tak ještě jednou prosíme: "Pán ať sáhne do kapsy..." a přispěje jakoukoli částkou.
    ....děkujeme

    Reward delivery: not specified

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • remaining 38 from 50
    Kompletní zpěvník autorských písní skupiny Subulcus

    Chcete si zahrát a zazpívat naše písničky? Máme tu pro vás tištěný zpěvník. Obsahuje 38 písniček s našimi texty.
    Rádi přidáme i věnování, do poznámky napište komu.
    ....děkujeme

    Odměnu pošleme poštou (poštovné zahrnuto v ceně), nebo předáme osobně na našem vystoupení. Do poznámky, prosím, napište jakou formu doručení preferujete.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 7.93
    (CZK 200)
  • remaining 20 from 20
    CD Kostky jsou vrženy

    Malá připomínka toho, co už bylo. Pro pamětníky tu máme vypálené album Kostky jsou vrženy. Je to již archaická záležitost stará 10 let, z doby, kdy s námi ještě hrál náš (tehdy) malý syn. Obsahuje 13 písní, které s láskou, ale už v úplně jiných aranžích, hrajeme dodnes.
    Rádi přidáme i věnování, do poznámky napište komu.
    ...děkujeme

    Odměnu pošleme poštou (poštovné zahrnuto v ceně), nebo předáme osobně na našem vystoupení. Do poznámky, prosím, napište jakou formu doručení preferujete.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 11.89
    (CZK 300)
  • remaining 98 from 100
    CD Strašlivá píseň o Kestřanech

    Naše druhé CD, které jsme natočili před čtyřmi lety a je ještě vylisované na hezkých stříbrných placičkách. Obsahuje opět 13 písní, z části autorských. Právě úvodní píseň odkazuje na nezapomenutelné zážitky z Kestřanské tvrze.
    Rádi přidáme i věnování, do poznámky napište komu.
    ...děkujeme

    Odměnu pošleme poštou (poštovné zahrnuto v ceně), nebo předáme osobně na našem vystoupení. Do poznámky, prosím, napište jakou formu doručení preferujete.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 11.89
    (CZK 300)
  • remaining 35 from 50
    CD Rok krysy

    Máte už naše předešlá CD a rádi byste do sbírky i to třetí? Jak už jsme napsali Rok krysy budeme vydávat na flash discích, ale pro naše nejbližší (rodiče bez PC) vypálíme několik stříbrných placiček. Chcete být i vy naši nejbližší? Nebo jen prostě chcete CD? Máte jej mít. Rádi přidáme i věnování, do poznámky napište komu.
    ...děkujeme

    Odměnu pošleme poštou (poštovné zahrnuto v ceně), nebo předáme osobně na našem vystoupení. Do poznámky, prosím, napište jakou formu doručení preferujete.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 11.89
    (CZK 300)
  • sold 5
    Jedno album na flash disku dle vašeho výběru

    Nestojíte o stříbrné placky? Nabízíme vám jakékoli z našich alb (Kostky jsou vrženy, Strašlivá píseň o Kestřanech, nebo Rok krysy) nahrané na flash disku.
    V odpovědi si určete o které máte zájem.
    ...děkujeme

    Odměnu pošleme poštou (poštovné zahrnuto v ceně), nebo předáme osobně na našem vystoupení. Do poznámky, prosím, napište jakou formu doručení preferujete.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 13.87
    (CZK 350)
  • sold 14
    3 v jednom - všechna tři alba na flash disku

    Nestojíte o stříbrné placky a chcete mít vše na jednom místě? Nabízíme vám všechna tři alba (Kostky jsou vrženy, Strašlivá píseň o Kestřanech, Rok krysy) nahraná na jednom flash disku. 
    ...děkujeme

    Odměnu pošleme poštou (poštovné zahrnuto v ceně), nebo předáme osobně na našem vystoupení. Do poznámky, prosím, napište jakou formu doručení preferujete.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 23.78
    (CZK 600)
  • sold 4
    3 v jednom - všechna tři alba + zpěvník na flash disku

    Jste muzikanti, nebo se vám jen líbí naše písničky a chcete je mít i s texty. Nabízíme flash disk se všemi třemi alby (Kostky jsou vrženy, Strašlivá píseň o Kestřanech, Rok krysy) a se zpěvníkem v elektronické podobě.
    ...děkujeme

    Odměnu pošleme poštou (poštovné zahrnuto v ceně), nebo předáme osobně na našem vystoupení. Do poznámky, prosím, napište jakou formu doručení preferujete.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 29.73
    (CZK 750)
  • remaining 21 from 50
    Všechno nebo nic - tři alba + zpěvník na flash disku + tištěný zpěvník

    No raději všechno. Všechno v našem případě obnáší flash disk se třemi alby (Kostky jsou vrženy, Strašlivá píseň o Kestřanech, Rok krysy) a zpěvníkem a k tomu ještě tištěný zpěvník.
    ...děkujeme

    Odměnu pošleme poštou (poštovné zahrnuto v ceně), nebo předáme osobně na našem vystoupení. Do poznámky, prosím, napište jakou formu doručení preferujete.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 33.69
    (CZK 850)
  • sold 1
    Koncert v duu

    Nejste materialisté a máte raději zážitek? Rádi k vám přijedeme zahrát v rámci České republiky. Jak jste si možná přečetli v kapitole "Kdo jsme" základem skupiny je manželské duo Ivo a Martina. V tomto minisložení jsme velmi flexibilní a rádi ozvučíme vaši oslavu, nebo menší akci dle osobní domluvy. Bližší podmínky dohodneme osobně, jakmile na vás získáme kontakty. 

    Reward delivery: on address, in over a year after the Hithit project end

    EUR 198.18
    (CZK 5,000)
  • remaining 2 from 2
    Koncert celé skupiny

    Nejste troškaři? Máte-li větší pódium, na kterém bychom se ve dvou ztratili bude lepší, když nás přijede víc. Jako kapela jsme velmi proměnliví, většinou vystupujeme ve čtyřech lidech a všichni se na vás v rámci České republiky těšíme. Bližší podmínky dohodneme osobně, jakmile na vás získáme kontakty.
    ...děkujeme

    Reward delivery: on address, in over a year after the Hithit project end

    EUR 396.35
    (CZK 10,000)
  • remaining 1 from 1
    Citola - to nejlepší nakonec

    Náš principál Ivo vyrábí velmi kvalitní repliky středověkých strunných nástrojů, a tak jsme se rozhodli nabídnout jako odměnu citolu - základní hudební nástroj středověkého trubadůra. Přesto, že každý, kdo na ni hrál tvrdí, že to je velmi intuitivní nástroj, nehodíme vás jen tak do vody. Spolu s nástrojem vám nabízíme i minikurz hry na tento nástroj. Vše podle vašeho přání a po osobní domluvě. No a samozřejmě kompletní flash disk se zpěvníkem. Ať se máte co učit. 
    Bližší podmínky dohodneme osobně, jakmile na vás získáme kontakty.
     

    Reward delivery: on address, in a year after the Hithit project end

    EUR 792.71
    (CZK 20,000)
  • Sold out!!
    A ještě něco navíc

    Máme pro vás ještě jedno překvapení. Ruční výšivky středověkých motivů, něco co opravdu jinde nenajdete. Pět výšivek i s popisem a velikostí naleznete ve fotogalerii na Facebooku - cesta je v odkazech. Je jen na vás, co si s nimi budete přát udělat. Nejčastěji jsou použity na váčky, tašvice, či kabelku. Nabízí se i možnost výšivku zarámovat. Vše necháme na vašem přání a osobní domluvě. Bližší podmínky dohodneme osobně, jakmile na vás získáme kontakty.
    Tento luxusní balíček pochopitelně zahrnuje i kompletní flash disk a papírový zpěvník.

    ...děkujeme

    Odměnu pošleme poštou (poštovné zahrnuto v ceně), nebo předáme osobně na našem vystoupení. Do poznámky, prosím, napište jakou formu doručení preferujete.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 118.91
    (CZK 3,000)