Badatelskými deníky k atraktivní výuce chemie a fyziky

Nejsme učebnice, nejsme pracovní sešit - co jsme? Badatelské deníky. Záměrem kampaně je dotisk nových badatelských deníků. Díky nim nejsou hodiny jen teoretické, ale žáci při nich pracují jako vědci! Přispějte ke zlepšení výuky přírodovědných předmětů.

  • Článek o badatelské výuce v Lidových novinách.

  • Jak získat rostlinná barviva? Zkusme extrakci!

  • Děti bádají všemy smysly, pokusy samy provádějí.

  • Výsledek extrakce barviv z podzimního listí.

  • Rozhovor s Václavem Fialou v DVTV.

  • Badatelský deník v novém designu

  • První (testovací) verze deníku z chemie

  • Původní verze deníku z fyziky.

EUR 5,616
pledged of EUR 5,145

109%

109% completed

74 contributors pledged

Literature, Education

All or nothing. Project finished on May 16, 2021 at 17:55.

Show all rewards

Jak to vlastně vzniklo?

Vše začalo, když jsem nastoupil jako učitel na běžnou základní školu v Praze. Běžnou školou myslím školu, která přijímá všechny žáky bez rozdílu, nejsme žádná elitní škola s extra moderním vybavením. Nechtěl jsem ale, aby má výuka byla obyčejná, tradiční a děti znuděné.

Rozhodl jsem se využít přirozené zvídavosti dětské mysli, ano, i té pubertální! Maximálně žáky zapojit do procesu vzdělávání, zaujmout je a posouvat ve znalostech i dovednostech. Postupně jsem sestavil první Badatelský deník Chemie. S žáky poprvé vyzkoušel, s připomínkami dětí i odborníků vylepšil a na vlastní náklady vydal 500 kusů. A zjistil jsem, že stejný pohled na výuku mají i mí kolegové přírodovědci, kteří postupně obohatili náš pedagogický sbor.

Kromě modernizace laboratoře s vybavením se nám podařilo odpilotovat Badatelské deníky Chemie 2 a Fyzika 1. Letos jsme s radostí zjistili, že z původních 500 kusů jich zbylo už jen pár. Naše e-mailová schránka se ale plní dotazy učitelů z celé republiky.

"Bude dotisk deníků z chemie?"

“Chystáte se vydat pokračování?”

“Budete vydávat i deníky z dalších přírodovědných předmětů?”

Rádi bychom odpověděli: ano, ano, ano!

Jaký máme cíl? Proč Hithit?

Chceme vydat další deníky, které jsme roky připravovali. Jde o Badatelský deník Chemie 2, Badatelský deník Fyzika 1 a dotisk úspěšného Badatelského deníku Chemie 1. Naším cílem není pouhý tisk, ale mnohem více. Díky Hithitové kampani můžeme deníky obléci do nového designového kabátu. V současné době také pracujeme na Badatelském deníku Přírodopis 1 a pilotním Badatelském deníku pro integrované Přírodní vědy.

Podívali jsme se do škol ve Finsku, v Anglii, prostudovali si osvědčenou britskou metodiku na rozvoj měkkých dovedností u žáků a stále hledáme inspiraci, kde jen je to možné.

Chceme vytvořit funkční a komplexní model výuky přírodních věd, který žáky do výuky vtáhne. Badatelský deník je určen především žákům.

Dostali jsme několik nabídek od nakladatelství, ale rozhodli jsme se vydat cestou Hithitu. Především proto, abychom mohli cenu udržet co nejnižší. Chceme, aby si badatelský deník mohli žáci dovolit a nestál je více, než běžný pracovní sešit, portfolio a sešit na poznámky. Také bychom si rádi udrželi nezávislost, abychom mohli deníky tvořit na míru žákům a nebyli vázáni požadavky ze strany nakladatele.

... a co na to odborníci?

"Úlohy jsou zpracovány na různých úrovních BOV od potvrzujících po otevřené odpovědi. Velmi oceňuji pasáže k diskusi – jsou nejen zajímavé a aktuální, ale žáky k diskusi přímo vybízejí. Domnívám se, že takto napsaná publikace bude pro žáky a jejich učitele velmi přínosným materiálem a zpestřením výuky chemie."


—doc. Marie Solárová, Ostravská univerzita

"Pro žáky základní školy spočívá jeho velký přínos zejména v rozvoji jejich výzkumných dovedností, kritického myšlení, v podněcování chuti aktivně zkoumat věci a jevy ve svém okolí, objevovat souvislosti, pokládat si otázky a hledat na ně odpovědi. Žáci si tak odnesou do života mnohem víc než jen soubor učitelem předaných vědomostí."

PhDr. Martina Černá, Národní pedagogický institut

Jak deník hodnotí samotní žáci?

"Je to skvělý, protože je přehledný."

"Dobře se s ním manipuluje, i díky kroužkové vazbě."

"Je to lepší, než s sebou tahat učebnici, pracák, sešit a ještě si vést portfolio."

"Díky prostoru na experimenty má žák všechny informace i praktické poznatky k látce pohormadě."

"Líbí se mi, že jen nesedíme, ale děláme pokusy."

"Vše je přehledné a na jednom místě."

Kdo jsme?

Jádro našeho týmu, který získal pracovní název "Science Dream Team", tvoří čtveřice pedagogů působících na základní škole v pražských Strašnicích.

  • Václav Fiala - zakladatel konceptu Badatelského deníku, vítěz prestižního ocenění Global Teacher Prize CZ 2020 a doktorand Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, který se kromě výuky žáků věnuje i vzdělávání učitelů,
  • Vendula Hráčková - autorka Badatelského deníku Fyzika 1, vedoucí regionálního centra Elixír Praha 10, prostřednictvím kterého propojuje nadšené učitele a umožňuje jim sdílet zkušenosti i praktické nápady do výuky a semifinalistka Global Teacher Prize CZ 2021,
  • Michael Kipor a Klára Bachová - učitelé přírodovědy a přírodopisu, kteří intenzivně rozšiřují své znalosti i dovednosti v oblastech didaktiky a zážitkové pedagogiky, aby mohli v příštích letech přivést na svět Badatelský deník Přírodopis 1.

Dále s námi spolupracuje Simona Čábelová, učitelka přírodních věd, která se zaměřuje na propojování jednotlivých předmětů, aby se žáci učili v souvislostech a tvořili si svůj obraz přírody.

Odborné recenze nám posyktují experti z Ostravské univerzity, Univerzity Karlovy, Národního pedagogického institutu, ale podnětné připomínky získáváme i od dalších učitelů a především od těch, pro které deníky tvoříme, tedy od žáků samotných.

Proč vlastně bádáme?

V rámci badatelských aktivit žáci rozvíjejí skutečnou spolupráci, učí se nesoutěžit, oceňovat druhé, poskytovat si vzájemně zpětnou vazbu. Pracují spolu, ne pouze vedle sebe. Badatelské úlohy i další aktivity směřují k vyšším myšlenkovým operacím, než k pouhému zapamatování. Holé vědomosti již nestačí! Proto rozvíjíme i další složky klíčových kompetencí: dovednosti, schopnosti, postoje a hodnoty.

Vydejte se s námi na napínavou jízdu badatelství a umožněte žákům, aby přírodní vědy nebyly strašákem. Ptát se, bádat, objevovat a poznávat je přeci přirozené i zábavné!

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 7
    Podpora bádání - dobrý pocit

    Líbí se mi, co děláte, a chci vás v tom podpořit. Budu z toho mít dobrý pocit a rozpočet díky každé koruně navíc dovolí Badatelským deníkům, aby měly lepší design, dostaly se do povědomí učitelů a vytisklo se jich více. Pokud projektu hodně fandím, můžu přispět i více. 😊

    Reward delivery: not specified

    EUR 7.88
    (CZK 199)
  • sold 0
    Poděkování na webu

    Badatelské deníky mě zaujaly, proto je podpořím. K dobrému pocitu získám i něco navíc -  poděkování na webu www.badatelskydenik.cz v sekci sponzorů a dárců. Pokud projektu hodně fandím, můžu přispět i více. 😊

    Reward delivery: not specified

    EUR 11.83
    (CZK 299)
  • sold 36
    Badatelský deník

    Získali jste si mě svým konceptem a chci mít Badatelský deník doma.

    Vyberu si jednu z variant a pošlete mi to poštou, cena je včetně poštovného a balného. Doručení je do poloviny července.

    Na výběr mám z následujících deníků (svou volbu napíšu do poznámky):
    • Chemie 1 (základy anorganické chemie + uhlovodíky)
    • Chemie 2 (organická chemie, biochemie, chemie životního prostředí)
    • Fyzika 1 (Látky a tělesa, Magnetická síla, elektrická síla, gravitační síla, měření fyzikálních veličin)

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 15.79
    (CZK 399)
  • sold 2
    Badatelský deník a placky

    Získali jste si mě svým konceptem. Chci mít Badatelský deník doma a přihoďte mi k tomu dvě badatelské placky (průměr 4,5 cm s ikonami z deníku).

    Vyberu si jednu z variant a pošlete mi to poštou, cena je včetně poštovného a balného. Doručení je do poloviny července.

    Na výběr mám z následujících deníků (svou volbu napíšu do poznámky):
    • Chemie 1 (základy anorganické chemie + uhlovodíky)
    • Chemie 2 (organická chemie, biochemie, chemie životního prostředí)
    • Fyzika 1 (Látky a tělesa, Magnetická síla, elektrická síla, gravitační síla, měření fyzikálních veličin)

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 19.75
    (CZK 499)
  • sold 16
    Chci je všechny! #Chemie

    Už si dělám místo ve své knihovně, takže mi zabalte oba díly Badatelského deníku Chemie.
    Přihoďte mi k tomu dvě badatelské placky (průměr 4,5 cm s ikonami z deníku) a jako bonus mi pošlete 8 rad pro začínající badatele - PDF soubor s osvědčenými tipy pro zažehnutí badatelské výuky.

    Pošlete mi to poštou, cena je včetně poštovného a balného. Doručení je do poloviny července.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.54
    (CZK 999)
  • remaining 8 from 10
    Kafe s týmem Badatelského deníku

    Zajímá mě více o tom, kde vznikl nápad vytvořit deníky, jak se vám s nimi pracuje, co na ně říkají žáci...  Povíme si to u kávy!

    Domluvíme si termín setkání v Praze během letošního roku. V případě nepříznivé epidemiologické situace samozřejmě počkáme na vhodnější čas.
     

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 39.54
    (CZK 999)
  • remaining 28 from 30
    Badatelská výuka? Naučte mě to!

    Jsem pedagog a chci badatelskou výuku přenést i do svých hodin. Proto si vybírám cyklus 3 badatelských webinářů pod vedením Václava Fialy. V těch se seznámím s principy bádání, tipy na konkrétní badatelské aktivity, náměty na projekty i ukázkami efektivního plánování, hodnocení či práce s klíčovými kompetencemi.
    Voucher má platnost do konce roku 2021.

    K tomu si vezmu i jeden Badatelský deník a přihoďte mi k tomu dvě badatelské placky (průměr 4,5 cm s ikonami z deníku).

    Vyberu si jednu z variant a pošlete mi to poštou, cena je včetně poštovného a balného. Doručení je do poloviny července.

    Na výběr mám z následujících deníků (svou volbu napíšu do poznámky):
    • Chemie 1 (základy anorganické chemie + uhlovodíky)
    • Chemie 2 (organická chemie, biochemie, chemie životního prostředí)
    • Fyzika 1 (Látky a tělesa, Magnetická síla, elektrická síla, gravitační síla, měření fyzikálních veličin)

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 59.33
    (CZK 1,499)
  • remaining 17 from 20
    Badatelský balíček

    Chci si vyzkoušet badatelství na vlastní kůži z pohodlí domova, pošlete mi tedy jedinečný  balíček s 10 pokusy, které zvládnou i děti. Součástí je návod a veškeré potřebné pomůcky i materiály. Samotný badatelský deník není součástí balíčku.

    Pošlete mi to poštou, cena je včetně poštovného a balného. Doručení je do poloviny července.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 59.33
    (CZK 1,499)
  • remaining 6 from 10
    Sponzor Badatelských deníků

    Svým projektem jste mě opravdu nadchli a chci se stát vaším sponzorem. Za svůj štědrý příspěvek získám:
    • všechny tři Badatelské deníky (Chemie 1, Chemie 2, Fyzika 1) s inspirativním citátem a vlastnoručním věnováním
    • pět badatelských placek (průměr 4,5 cm s ikonami z deníku)
    • 8 rad pro začínající badatele (PDF soubor s osvědčenými tipy pro zažehnutí badatelské výuky)
    • poděkování a reklamu včetně loga a/nebo odkazu na Facebooku a webu Badatelského deníku (a slibuji, že můj obsah nebude odporovat morálním zásadám)

    Pošlete mi to poštou, cena je včetně poštovného a balného. Doručení je do poloviny července.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 118.70
    (CZK 2,999)
  • remaining 5 from 5
    Badatelské odpoledne

    Chci si vyzkoušet badatelství na vlastní kůži v moderní školní laboratoři. Dorazím tedy do Strašnic a můžu si s sebou vzít až 4 další osoby. Program bude dle domluvy přizpůsobený na míru účastníkům a je vhodný i pro děti. V laboratoři budeme bádat celé 4 hodiny.

    Voucher je platný do konce roku 2021 a v případě nepříznivé epidemiologické situace lze platnost prodloužit.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 158.28
    (CZK 3,999)
  • remaining 1 from 2
    Mecenáš Badatelských deníků

    Váš projekt mě ohromil a chci se stát mecenášem Badatelských deníků. Můj přínos je opravdu obrovský a autoři mi děkují, že tuto možnost zvažuji. Za svou velkorysost dostanu:
    • všechny tři Badatelské deníky (Chemie 1, Chemie 2, Fyzika 1) s inspirativním citátem a vlastnoručním věnováním
    • pět badatelských placek (průměr 4,5 cm s ikonami z deníku)
    • 8 rad pro začínající badatele (PDF soubor s osvědčenými tipy pro zažehnutí badatelské výuky)
    • poděkování a reklamu včetně loga a/nebo odkazu na Facebooku a webu Badatelského deníku (tímto slibuji, že můj obsah nebude odporovat morálním zásadám)
    • kafe s týmem tvůrců
    • badatelské odpoledne v laboratoři pro mě a další až 4 osoby na 4 hodiny
    • zarámovaný unikátní diplom "Mecenáš Badatelských deníků" s podpisy celého týmu
    Odměnu budu čerpat do konce roku 2021, v případě nepříznivé epidemiologické situace mi bude termín prodloužen.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 336.39
    (CZK 8,499)