Vytvořme spolu kousek Ráje!

Vytvořme společně místo, kde budou ožívat české tradice, legendy, pověsti, kde se budou pěstovat a chránit staročeské plodiny, kde si každý najde ten svůj koutek a kde si odpočinete od shonu moderního světa!

Author: Elis a Míša

EUR 123
pledged of EUR 118,882

0%

0% completed

9 contributors pledged

Community, Education

Liberec, Liberecký kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Jan 16, 2021 at 10:43.

Show all rewards

Jak to začalo

Tak jako všechno, co za něco stojí, i my jsme ušli dalekou cestu, než jsme dali dohromady alespoň matné obrysy našeho projektu a základní milionový kapitál, abychom zjistili... že milion nestačí. A proto jsme se rozhodli oslovit Vás, tak jako spousta úspěšných autorů projektů před námi. Věříme, že nejeden ze čtenářů našeho příběhu se v něm najde, a přispěje, byť by to měla být malá částka. Tak, jako stokrát nic umořilo osla, stokrát málo umoří i překážky na naší cestě.

Co je náš cíl?

Našim cílem je vytvořit místo, kde bude žít dál odkaz našich předků, byť s pár moderními úpravami, které nám to (snad) trošku ulehčí. Bažíme po rezervaci plné tradičních českých plodin, které už dnešní generace neumí ani pojmenovat, jako je například moruše, oskeruše nebo kdoule. Chceme se stát místem, které bude schraňovat české tradice, českou moudrost, a připomene nám, čechům, že je na co být hrdí. 

Detaily

Detailů, které stojí za to zmínit, je tolik, že byste ani nedočetli do konce!

Z těch, které nám připadají nejvíc super, jsou:

- již zmíněné tradiční plodiny Střední Evropy a jejich využití v moderním světě, pěstování bez chemie, nauka o zahrádkaření našich babiček a stravě našich předků

- knihovna plná děl českých a zároveň světově známých autorů a pohodlný ušák v klidném koutku

- důraz na udržitelný životní styl, soběstačnost a výhody směnného obchodu - nechceme existovat jen sami pro sebe, chceme pořádat kurzy, workshopy, přednášky, které budou pramenit z našich osobních zkušeností i věcí, které se úplně nepovedly - abyste nemuseli opakovat naše chyby

-chceme poskytnout útočiště všem, kteří se v moderním světě necítí úplně doma a rádi by si alespoň na chvíli odpočinuli od stresu, shonu, zrelaxovali se, využili naše plánované lázně, očistné kůry založené na bylinkách, které sami vypěstujeme

- naše dílna nezávislá na elektrické energii, aneb "až přijde blackout, my budeme dál vesele vrtat, řezat a vyrábět" a to všechno Vás můžeme i naučit. Máme neustále se rozšiřující sbírku nářadí a nástrojů na ruční i nožní pohon, které citlivě restaurujeme a vracíme jim užitečnost. Naučíme Vás dělat se dřevem, kovem, sádrou, betonem, hlínou (i na hrnčířském kruhu), vyrábět i citlivě renovovat

- dámy určitě zaujme možnost obsáhnout a vyzkoušet si celý cyklus od rostliny až po vlastnoručně vyrobený kus oblečení. Naučíme Vás tkát, šít, vyšívat, plést a zdobit oblečení nejen tradičními českými vzory a krajkami

- přispět nám můžete i na zvířecí útulek, který se v areálu bude nacházet, protože nám záleží nejen na lidech, ale i na "němých tvářích" (které bývají ukecanější, než někteří naši politici ;-) )

- a na závěr nekorektní vtípek, který určitě všichni znáte:

"Přijde cikán do restaurace a číšník se ho ptá: "Máte rezervaci?" a cikán odpoví: "Vypadám snad jako indián"? 

Tak my tu rezervaci berem. Klidně budeme indiáni, nebo i zvířátka, abyste se na nás mohli chodit dívat, abychom Vás inspirovali k plnění Vašich přání a snů, budeme Vás na oplátku podporovat, a co budeme moci, to Vám z našich vědomostí předáme.

Nezačínáme od nuly, jak je zvykem. Pravdou je, že milion už máme, vytipovaný dostatečně velký pozemek také, spoustu serepetiček, stavebního materiálu i vybavení jsme také nasbírali za ta léta, co tohle plánujeme.Chybí nám už jen malá pomoc každého z Vás, které náš plán oslovil. Jako systém odměn pro přispěvatele máme připravené široké spektrum zážitkových pobytů, permasemínka, návody na zbudování zahrad (i balkonu nebo stěn doma), workshopy, rituály, školení, nebo prostě jen relax v přírodě. Jsme skupina nadšených stavitelů, kteří mají co nabídnout!

... a ještě něco navíc:

Hilfe, hilfe! Určitě si říkáte, když tenhle projekt zamýšlíme už takovou dobu, proč vybíráme zrovna teď, když bída klepe na dveře :)  Jednak si myslíme, že právě nadcházející krize je ten signál, že déle už čekat nemůžeme, a druhý, a asi důležitější důvod je ten, že zkrátka už ty věci nemáme kam dávat. Z úsporných důvodů bydlíme v klasické panelákové garsonce a doma máme namátkou: dva staré šicí stroje na nožní pohon, hrábě, cep a kosu, staré klubky na topení do pokoje pro hosty, lázeňský kotel na ohřev vody, sedm velkých zrcadel do pokojů pro hosty, 3.800 knih, dva demižony, dvě loutny, kytaru a mandolínu, doživotní zásobu malých květináčků na předpěstování plodin, tunu dlaždic (poctivě vyswapovanou za vyrobené marmelády), sklepní kóji plnou oken na stavbu skleníků. Kdo nevěří, ať tam běží. Neptejte se mě, jak jsme to sem dostali, ale věřte, že s naším projektem to myslíme opravdu vážně!

Kdo jsme?

Jsme skupina lidí, kteří toho kromě snu nemají moc společného, vyjma přátelství. Máme zápal pro věc, věříme, že to dokážeme a chceme předávat zkušenosti, chránit tradice a udělat svět zas o něco lepším místem - i pro Vás.

Proč to děláme?

Protože můžeme. Naivně jsme si mysleli, že to zvládneme sami, a ikdyž složit milion bez půjček nebyla sranda, dali jsme to. Jenže co je dneska milion? A tak se obracíme na Vás, a prosíme o pomoc, protože tak jako u každého velkého projektu, i tady je jedinou překážkou dostatečná suma peněz, a protože věříme, že Vám máme co dát na oplátku. Jak se dneska říká: Spolu to dokážeme.

A proč to neděláme?

Neděláme to všechno pro to, abychom Vám za odměnu rozdali pár klíčenek nebo triček, jejichž pořizovací cena bude pod padesát korun za kus. To podle nás není známkou ekologického a udržitelného chování a my nechceme produkovat další odpad v již tak zamořeném světě. Chceme, abyste si od nás odnesli něco hodnotného, ať už poznání, zážitky, energii a novou chuť něco dělat, nebo základ potravinové soběstačnosti ve formě ochutnávkových bedýnek, semínek, nebo umění něco vlastníma rukama vytvořit.

News

Dec 25, 2020 První dojmy podruhé

Vánoce letos byly atypické asi pro každého, o to víc času máme věnovat se našemu projektu! Neskutečně se třeba těšíme, až se začnou plnit kontejnery věcmi, které lidé vyhazují, ačkoliv by mohly ještě roky sloužit. To je taková nemoc, nemoct to tam nechat :-)  Chodí nám dotazy, zejména na technicko…

More

Dec 18, 2020 První dojmy :)

Tak jo, je to tady. Včerejšek, den s velkým D. Nejdřív infarkt, že jsme spustili projekt, a potom hned druhej, že nám někdo přispěl.  Ječela jsem jak malá holka :D "Je to tam! Je to tam!" a kdybych mohla, tak snad i skáču po posteli. A potom: "Někdo nám přispěl! Někdo nám přispěl! Mě snad trefí…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • remaining 92 from 100
    Naše vlastní semínka

    Naše vlastní semínka Vám po prvním vegetačním období hezky a ekologicky zabalíme a pošleme. Věříme, že právě nyní bude třeba vrátit se k tradicím, kdy každý měl u domku alespoň malou zahrádku, na které si potravinově velmi přilepšil.
    Každý balíček bude jiný - vždy dostanete překvapení!

    Reward delivery: on address, in over a year after the Hithit project end

    EUR 7.93
    (CZK 200)
  • sold 1
    Výklad karet od Elis

    Když jsem byla malá, moje mladší sestra po mě vždycky chtěla vyložit taroty. Poslala jsem ji za dveře, doprostřed pokojíčku dala taburetku, zapálila svíčku, zmalovala se máminou černou tužkou na oči a přes hlavu si dala plachetku. Tento finančně neohodnotitelný zážitek Vám nyní ráda zprostředkuji za drobný finanční obnos. 
    Ale neříkejte to sestře, záviděla by, že už to není jen její priorita.
    Výklad je na tři otázky, maximálně jeden a půl hodiny.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 59.44
    (CZK 1,500)
  • remaining 50 from 50
    Zeleninová bedýnka v bio kvalitě

    Naše vlastní vypěstovaná eko zelenina a ovoce. Těšíme se, že kromě brambor Vám budeme moci nabídnout i méně tradiční plodiny.
    Zboží Vám osobně dovezeme (platí po Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji a cestu vždy spojíme s výpravou za stavebním materiálem za odvoz nebo spolujízdou - to slibujeme!) spolu s malým překvapením a velkým poděkováním!

    Reward delivery: on address, in over a year after the Hithit project end

    EUR 79.26
    (CZK 2,000)
  • remaining 30 from 30
    Workshop "Stavíme něco jako Zeměloď"

    Zemělodě nejsou a nikdy nebyly konstruované pro naše středoevropské podmínky. To už asi víte. Pokud byste měli chuť dozvědět se o tomto tématu víc, podchytit všechny detaily, které nás odlišují od Ameriky a třeba získat základ pro stavbu té Vaší vysněné, máte šanci. Tento worskhop bude probíhat paralelně s naší stavbou, ke své odměně se tedy dostanete jako jedni z prvních :-) 
    Délka kurzu bude dva pracovní dny a můžete si vybrat, zda po sobě jdoucí, nebo v různých fázích.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 178.32
    (CZK 4,500)
  • sold 0
    Pěstujeme s Ivanem

    Náš Ivan je odborník na pěstování čehokoliv, permakulturu a plazy. Jestli se o někom dá říct, že má zelené prsty, pak je to On. Možná, že je zelený celý. Pod jeho rukama všechno kvete, pučí a množí se.
    Umí také výborně vařit a má pronikavý ječák, když ho dloubnete mezi žebra. Vždycky u toho srandovně poskočí. Můžete mu říkat Řvousenka. Jistě Vám rád odvypráví, jak tahle jeho přesdívka vznikla. Pokud Vás nadchne jeho umění lukostřelby, můžete mu pro změnu říkat Zaroh, protože tak za roh jako on nikdo střílet neumí.
    Ivana pronajímáme za uvedenou částku na jeden pracovní den.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 198.14
    (CZK 5,000)
  • sold 0
    Šijeme a háčkujeme s Míšou

    Guru Jára Vás možná odháčkuje, naše Míša Vás zase naopak kvalitně zaháčkuje. S ní si zamilujete veškeré ženské ruční práce - šití, tkaní, paličkování, pletení, vyšívání, korálkování, ...
    Krom toho je skvělá v psychologii, má toho hodně načteno a jejím velkým koníčkem je kromě šití i malování různými technikami. Míšu též za uvedenou částku pronajímáme na jeden pracovní den :) 

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 198.14
    (CZK 5,000)
  • sold 0
    Magický rituál na míru

    No a pak jsem tady já, Elis. Čarodějnice už od mala. Začínala jsem bylinkami a afrodisiaky, přečetla vše o magii, co mi přišlo pod ruku. Vedla jsem sektu, vystudovala zlatníka, teď jsem marketingová manažerka lokálního média. Můžu Vám stvořit rituál na míru, vyrobit okultní šperk, nebo poradit s marketingovou strategií pro Vaši firmu.
    Rituál či šperk dodám do týdne, v případě marketingu jeden den provedu analýzu, pár dní si vezmu na rozmyšlenou a poté Vám navrhnu pár nápadů na vylepšení komunikace.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 396.28
    (CZK 10,000)
  • sold 0
    Tomáš a Tomáš - opravy a renovace aut

    Kluky máme šikovné a hrabat se v motoru, po lokty od oleje, je pro ně spíš zábava, než práce. Opraví cokoliv, co má motor Od sekačky, přes domácí traktůrek až po porsche 911. Jeden Tomáš staví rád nadupané káry, druhý tíhne k renovacím veteránů. Svěřit jim můžete sebezáhadnější opravu a oni ji vyřeší!
    V případě, že si je vyberete, Vám je za uvedenou částku pronajmeme na jeden pracovní den a případné náhradní díly na auto si hradíte sami.
    Kluci jsou celkem pohlední, nebojíme se je pronajmout i jako modelky! :-)
     

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 396.28
    (CZK 10,000)
  • remaining 15 from 15
    Zážitkový pobyt dle Vašeho výběru

    Náš okruh činnosti jsme doufám dobře nastínili v detailech projektu. Pokud se už teď těšíte na útulné pokoje, krby a kamínka, pohodlné ušáky s knihami a bylinnými čaji, které si venku sami natrháme a my Vás o nich vše naučíme, a nebo naopak péči o krávy, kozy, ovce, slepice, holubník či pejsky a kočičky v našem útulku, nabízíme Vám týdenní pobyt all inclusive s činostmi dle Vašich preferencí. 

    Reward delivery: in over a year after the Hithit project end

    EUR 1,981.38
    (CZK 50,000)