Zachraňme kus historie Brna: Franz Kafka Špitál a bunkr 10-Z

V Brně se věnujeme čtyřem projektům, které se snaží uchovat kus málo známé historie. Díky nim dáváme smysluplnou práci 80 lidem s postižením. Kvůli covidu a zvůli Ministerstva práce a sociálních věcí však hrozí, že to budeme muset zabalit. Pomůžete nám?

Author: AMERFO o.p.s.

  • Tady dostanete snídani

  • Chodba B v bunkru 10-Z má 130 metrů délku

  • Spojovací chodba mezi tunely A + B

  • Kolíčková telefonní ústředna 10-Z Bunkru

  • Tajná záložní telefonní ústředna na spojení v ČSSR

  • V tunýlku B podáváme snídaně

  • Nouzový východ na Špilberk uvidíte jen na exkurzi

  • Tajné večírky jsou u nás jen, když není covid

  • Franz Kafka Špitál, pokoj pro 4 osoby

  • Nedávno se u nás natáčel nový český horor

  • A zde pokoj pro dva marody

  • Family room pro 4 osoby

  • a tady další

  • historické vybavení

  • v operačním sále podáváme snídaně

  • Foyer i celý dům je památkově chráněn

  • snídaně před operací

  • Operační stůl chirana a dva ušáky v klubovně

  • Snídaně a kafe pro až 40 osob podáváme tady

  • jeden z pokojů ve Špitálu

EUR 9,080
pledged of EUR 7,899

114%

114% completed

420 contributors pledged

Community, Antivir

Česko

All or nothing. Project finished on Jan 24, 2021 at 18:04.

Show all rewards

Kdo jsme:

Jsme největším zaměstnavatelem lidí s hendikepem v oblasti kultury v Česku.

V Brně se věnujeme čtyřem projektům, které se snaží uchovat kus málo známé historie. Díky nim dáváme smysluplnou práci 80 lidem s postižením. Kvůli covidu a zvůli Ministerstva práce a sociálních věcí však hrozí, že to budeme muset zabalit. Pomůžete nám?

Co chceme:

Chceme udržet práci pro kolegy s duševním nebo fyzickým hendikepem ve všech našich projektech: Franz Kafka Špitál, Kryt 10-Z, Retro-use a Paměťová stopa. Zároveň bychom rádi vytvořili 20 dalších pracovních míst tím, že otevřeme novou muzejní expozici ve Franz Kafka Špitálu, která bude vyprávět příběh brněnských Židů a Němců, až do jejich smutného konce. V muzeu vystavíme vzácné relikty z největší brněnské synagogy, zmapujeme část dějin města Brna a zaměříme se i na minulost zdravotnictví. 

Co děláme aneb čemu se věnují naše projekty:

Franz Kafka Špitál: provozujeme zážitkový retro hostel v bývalé nemocnici, kde se o zdravé hosty starají lidé s fyzickým nebo duševním onemocněním. Pobyt v netradičním hostelu je pro všechny, kdo chtějí přemýšlet nad nenápadným rozdílem mezi zdravím a nemocí. Často nás od něj dělí jedno přeběhnutí přes silnici, skok do bazénu nebo genetická dispozice. V roce 2021 bychom tu rádi vybudovali také muzeum věnující se historii židovského a německého Brna, díky kterému bychom mohli vytvořit další pracovní místa. Vloni jsme dali do pořádku část památkově chráněného paláce, v němž se Franz Kafka Špitál nachází, ale peníze na dobudování muzea už nemáme.

Kryt 10-Z: zpřístupnili jsme veřejnosti bývalý nacistický kryt v Brně pod hradem Špilberk, kde jsme vytvořili 40 malých pracovních úvazků pro osoby s duševním a fyzickým omezením. Kryt funguje nejen jako muzeum historie, ale i zážitkový hostel a zároveň místo, kde si lidé mohou zahrát únikovou hru. Bavila nás představa, že prostor pro nacisty vymyšlenou "čistou" rasu nyní slouží těm, které chtěl nacistický režim vymazat z povrchu zemského. V lednu o nás referovala BBC - a v Česku jste možná o nás už slyšeli.

Paměťová stopa: Seriál, který vysílá pravidelně Česká televize. V krátkých reportážích představuje osudy stále žijících pamětníků, kteří trpěli v totalitních režimech 20. století. Jde o lokální příběhy s nadregionálním přesahem.

Retro-use: projekt s historickým a ekologickým přesahem, který dává práci 20 lidem s těžkým postižením. Naše heslo je: "Staré věci nepatří do popelnice!" Do našeho sběrného střediska může kdokoliv přinést jakékoliv předměty z minulého století, které mu doma překážejí. My se postaráme o to, aby  věci neskončily na skládce, ale aby našly nové využití. Například v muzeích, nebo v divadlech a filmech jako rekvizity. Nebo je věnujeme potřebným.

Náš tým taky nachystal šestidílnou sérii knížek o Brně 70. a 80. let s názvem Normalizační Brno:

Koho konkrétně podpoříte aneb kdo u nás pracuje:

Ivan chystá příběhy pro náš projekt Paměťová stopa a je poloslepý. Petr je po mrtvici, kterou dostal na lyžích a dělá grafiku pro všechny naše projekty. Jako průvodce v bunkru u nás maká Martin, který se narodil úplně slepýPetr oslepl po čtyřicítce a neměl 15 let žádnou práci. Pokud mu zatleskáte na konci exkurze, bude mít nefalšovanou radost. V bunkru se oba vyznají líp než my, kteří vidíme - tři měsíce si ho ohmatávali a učili se o něm vše. Zaměstnáváme řadu duševně nemocných s vysokoškolskými tituly. Jejich nemoc nepoznáte, ale oni nemohou dělat práci ve svém oboru. Stejně jako dvě lékařky, Jindřiška a Alžběta, nebo bývalý policajt Mirek.  Stejně tak u nás pracují těžce nemocné matky samoživitelky, jejichž děti taktéž trpí různými formami postižení.

Proč teď bojujeme o holou existenci a potřebujeme vaši pomoc:

Všechna naše pracoviště jsme letos museli kvůli covidu na dlouhé měsíce zavřít, takže nejen že jsme přišli o výdělky a naši zaměstnanci nemohli pracovat, ale zároveň se nám nedostalo žádné finanční podpory od státu, protože se na nás žádný anti-covid program nevztahuje. Větším nepřítelem než pandemie, která nás silně zasáhla, je pro nás však postup Ministerstva práce a sociálních věcí, kvůli kterému vás musíme prosit o podporu. Ve zkratce: letos nám MPSV neposlalo peníze na provoz a výplaty zaměstnanců. A prý se jich ani nedočkáme. Proč? Kvůli chybě externí účetní firmy jsme neposlali včas to, co jsme měli. Chybu jsme sice rychle napravili, ale ministerstvo je neoblomné. Kauzu v listopadu výstižně shrnul investigativní pořad Reportéři ČT v díle nazvaném “Msta". Název ilustruje přístup ministerstva v době pandemie. A nepochopení paní ministryně Jany Maláčové k naší práci.

Na reportáž se můžete podívat zde:

Na co použijeme vybrané peníze:

Vybrané peníze tedy použijeme na to, abychom mohli poslat výplaty našim stávajícím zaměstnancům a abychom mohli i nadále udržet jejich pracovní místa. 

Když se nám povede vybrat 200 tisíc, udržíme při životě kryt 10-Z a zachráníme 40 pracovních míst.

Když se nám povede vybrat 400 tisíc, zachováme k tomu i provoz nemocničního retro hostelu Franz Kafka Špitál a jeho 32 zaměstnanců nepřijde o práci.

Když se nám povede vybrat 600 tisíc, zachráníme i projekt Retro-use a 20 lidí s těžkým postižením bude moci i nadále chodit do práce.

Když se nám povede vybrat 800 tisíc, budeme moci i nadále připravovat ve spolupráci s Českou televizi a s irozhlas.cz seriál Paměťová stopa.

Když se nám povede vybrat 1 200 000 Kč, budeme nejšťastnější! Protože kromě toho, že zachráníme všechny naše projekty a udržíme práci všem našim zaměstnancům, vytvoříme i nová pracovní místa tím, že ve Franz Kafka Špitále vybudujeme novou expozici o židovském a německém Brně!

Chceme, aby lidé s postižením měli zajímavou práci. Nechceme, aby dělali jen noční vrátné, sekuriťáky nebo museli vykonávat druhořadé práce kvůli svému hendikepu.

Chceme, aby jejich práce byla prospěšná pro veřejnost: nejen pro jejich zaměstnavatele. 

Vidíte to stejně? Prosím podpořte nás.

DĚKUJEME!

News

Jan 19, 2021 Dosáhli jsme oficiální cílové částky. Děkujeme vám!

Skutečná částka, kterou potřebujeme, je však ještě vyšší. Přeci jen, snažíme se zachovat provoz čtyř projektů a pracovní místa 80 lidí se zdravotním postižením. Pojďme se teď těsně před cílovou rovinkou spojit a opřít se do toho. Prosíme, řekněte o nás i svým blízkým a známým. Jedinečná historie s…

More

Dec 22, 2020 Nádherná ironie.

Dozvěděli jsme se, že jsme uspěli v soutěži Stejná šance - zaměstnavatel roku 2020 💪  Jde o soutěž pro zaměstnavatele, kteří dávají práci lidem se zdravotním postižením. Nádherně ironické na tom je, že ji zaštiťuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. To stejné ministerstvo, které po nás tak…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 112
    Podpořím vás a nic za to nechcu!

    Znáte naše projekty a chcete je podpořit, ale nic za to nechcete?

    Tak to jste naprostá výjimka.

    Klobouk dolů!

    Děkujem, jste třída, fakt!

    Výši odměny lze v dalším kroku libovolně navýšit.

    Reward delivery: not specified

    EUR 3.91
    (CZK 99)
  • sold 11
    Chcu do bunkru 10-Z v Brně pod Špilberkem, ale budu sedět doma!

    Mrkněte jaký to u nás je, než přijedete v reálu. 

    Můžete vyrazit na virtuální prohlídku 3D do bunkru. A projít každé jeho zákoutí, aniž byste museli opustit gauč v obýváku.


     

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 3.95
    (CZK 100)
  • sold 34
    Chcu vidět Franz Kafka Špitál, ale nikam nejedu!

    Mrkněte jaký to u nás je, než přijedete v reálu. 

    Můžete vyrazit na virtuální 3D prohlídku do Špitálu. A projít každé jeho zákoutí, aniž byste museli opustit gauč v obýváku.
     

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 3.95
    (CZK 100)
  • sold 19
    Chcu rychlovku v bunkru 10-Z pod Špilberkem!

    Základní prohlídka, kdy můžete svým rychlým nebo pomalým tempem projít bunkr bez průvodce, po cestě si poslechnout videa o dějinách Brna.

    Platí celý rok 2021 denně od 11:30 do 19h krom pondělí. Rezervace není třeba a vstupenku Vám pošleme emailem.

    Přijďte si připomenout, jaké to bylo před rokem 1989.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 5.92
    (CZK 150)
  • sold 94
    Chcu jako první do nové expozice o německém a židovském Brně ve Franz Kafka Špitálu

    Jakmile v našem retro špitále dobudujeme novou expozici o německém a židovském Brně, budete mezi prvními, kdo se do ní podívá. A to měsíc před oficiálním otevřením!

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 6.32
    (CZK 160)
  • sold 51
    Chcu na exkurzi do bunkru 10-Z pod Špilberkem na 90 minut!

    Naši slepí i vidoucí průvodci se na Vás těší, až Vám během 90 minut na exkurzi pro max 14 osob budou moct ukázat i to, co ani sami nikdy neviděli.

    Exkurze se koná denně v 19h večer a je třeba se na ni objednat emailem. Vstupenku Vám pošleme emailem a platí celý rok 2021.

    Pokud byste utvořili samostatnou skupinku, tak se s časem pokusíme přizpůsobit.
     

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 9.87
    (CZK 250)
  • sold 39
    Chcu únikovku v bunkru 10-Z pro celou partu!

    Připravíme pro vás únikovou hru pro 2 až 6 lidí, v našem bunkru pod hradem Špilberk, který byl vybudován nacisty. Komunisty byl pak utajený jako protiatomový bunkr pro vrcholné představitele města a kraje. Hra je inspirována skutečnými událostmi konce války.

    Poukaz Vám pošleme emailem a na hru se domluvíte emailem alespoň 2 dny předem. Platí celý rok 2021.

    Kdo únikovku stihne za 60 minut, dostane od nás láhev červeného vína.

    Nebo láhev vína jako cenu útěchy :-)

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 47.39
    (CZK 1,200)
  • sold 17
    Chcu noc ve Franz Kafka Špitálu v Brně pro dva!

    Pobyt ve zrušené nemocnici na Kolišti 43, která má autentické vybavení, Vás vtáhne do dob před rokem 1989.

    Pokud jste zdraví a chcete zažít něco neopakovatelného, pak přijeďte do Brna.

    K pobytu pro dva Vám přidáme láhev červeného vína místo kapačky!

    Otevřeno máme denně a poukaz můžete využít kdykoliv v roce 2021.

    Rezervaci uděláte emailem, který bude na poukazu.

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 47.39
    (CZK 1,200)
  • sold 16
    Chcu noc v bunkru 10-Z pod Špilberkem pro dva!

    Romantika za všechny prachy. Přijďte zavzpomínat na časy, který nechcete zpět.

    Na tvrdé posteli a ve spacáku v prostoru, v němž se vrátíte do minulosti. Poukaz pošleme emailem, platit bude celý rok 2021.

    Platí pro pobyt pro dvě osoby a ještě Vám k němu přidáme lahev červeného vína. Vemte někoho, koho chcete poznat, jaký doopravdy je.

    Rezervaci uděláte emailem, který bude na poukazu.

     

    Reward delivery: in a week after the Hithit project end

    EUR 51.34
    (CZK 1,300)
  • remaining 14 from 40
    Chcu krabicu plnou fotek Franty Kressy: Normalizační Brno!

    Dokončili jsme sérii úžasných knížek o Brně v 70. a 80. let, kterou nafotil náš kamarád František Kressa (1951-2019), s českými a anglickými texty.

    Máme omezený počet 40 krabic (6 kusů knih uvnitř), které Vám do týdne pošleme poštou. Cena je včetně poštovného a balného.

    Potěšte své blízké super dárkem k Vánocům a podpořte nás!

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 59.24
    (CZK 1,500)
  • sold 0
    Chcu retro mejdan pro 20 lidí v bunkru 10-Z i ubytováním!

    Mejdan s retro občerstvením formou rautu u nás v krytu, pro až 20 osob, během kterého vám k tanci a poslechu zahraje swingová kapela. 

    A po mejdanu netřeba se potácet nikam daleko: budete mít od nás zajištěné ubytování přímo v bunkru!

    Jedinečný retro večer pro celou partu, nebo pracovní kolektiv, dokonalé zpestření výjezdního školení nebo jako teambuilding. A nebo dokonalá oslava narozenin či rozlučka se svobodou!

    Detaily společně domluvíme a rádi se přizpůsobíme.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 1,974.72
    (CZK 50,000)
  • sold 0
    Chcu retro mejdan pro 50 lidí v bunkru 10-Z i s ubytováním!

    Mejdan s retro občerstvením formou rautu u nás v krytu, pro až 50 osob, během kterého vám k tanci a poslechu zahraje swingová kapela.

    A po mejdanu netřeba se potácet nikam daleko: budete mít od nás zajištěné ubytování přímo v bunkru!

    Jedinečný retro večer pro celou partu, nebo pracovní kolektiv, dokonalé zpestření výjezdního školení nebo jako teambuilding. A nebo dokonalá oslava narozenin či rozlučka se svobodou! 

    Detaily společně domluvíme a rádi se přizpůsobíme.

    Reward delivery: not specified

    EUR 2,962.09
    (CZK 75,000)
  • sold 0
    Chcu pětichodovou retro večeři pro 50 osob od šéfkuchaře Marcela Ihnačáka, v bunkru 10-Z!

    Degustační pětichodová večeře, kterou pro vás připraví a osobně naservíruje šéfkuchař Marcel Ihnačák.

    Populární kuchař sbíral zkušenosti po světě, v Londýně vařil s Jamiem Oliverem a v michelinských restauracích obsluhoval i celebrity zvučných jmen. Není tedy pochyb, že si pod jeho taktovkou královsky pochutnáte i vy.

    Během večeře v bunkru se budou podávat klasické dobroty s retro nádechem, stylová bude i obsluha a stolování.

    Reward delivery: in a year after the Hithit project end

    EUR 3,949.45
    (CZK 100,000)