Intelektulení

Poezie s předmluvou od ekonoma Tomáše Sedláčka. 54 básní a 54 originálních ilustrací od Davida Vančury - uměleckého malíře tvořícího filmové produkce z Hollywoodu. Unikátní sbírka tištěna na Švédský papír Munken a ručně vázána v prestižním studiu Voala.

  • Moudrost

  • Aktivní nihilismus

  • Vlkodlačí

  • Pohádka na dobrou noc

  • Futon

  • Plošná pomsta

  • Dědictví

  • mrkmrk

  • Popáleniny

  • Pohádka na dobrou noc

EUR 5,946
pledged of EUR 5,941

100%

100% completed

132 contributors pledged

Art, Literature

Praha, Hlavní město Praha, Česko

All or nothing. Project finished on Dec 13, 2020 at 13:13.

Show all rewards

                                

Jak to začalo?

Nahodilýma poznámkama v telefonu.

Poznámky prošly filtrem mnoha dobrovolných i nedobrovolných čtenářů v různých stádiích střízlivosti. A postupně se formovala sbírka Intelektulení. Spíš než snůžka poezie, je to sbírka mých keců. Keců melodických, intelektuálních, a občas i trefných.  Keců o životních situacích, ve kterých se jistě mnozí poznáme. Vizuální horská dráha načmáraná životem (a Davidem Vančurou).

Proč byste vůbec měli číst poezii? 

A proč zrovna tuhle?

Poezie by v nás neměla zanechávat pachuť nechápavosti a méněcennosti. Proto vám na talíři servíruju všechno, co tím chtěl básník říct. Žádné literární analýzy zde nečekejte, jde pouze o okolnost vzniku básně, dokreslené vizuálním prvkem shrnujícím celé vyprávění. 

                                          

V nadvládě doby hygge je Intelektulení o zachumlání se pod huňatou dekou v dobře padnoucím obleku.

Předmluvu knize napsal ekonom Tomáš Sedláček, o dramaturgii se postarala herečka Barbora Jánová, a o ilustrace sbírky poezie Vítězslava Bečky s názvem Intelektulení, se podepisuje David Vančura.  

K intelektuálnímu tulení nabízí Bečka čtenáři 54 básní, v nichž se vydává na smělé výlety ve stylu haiku, hraje si s melodií a se zdánlivě nahodilou nahoditolstí mluví o vznešených tématech, nečekaných záblescích ve výlohách či industriální estetice města. Každou báseň navíc doprovodil svými autorskými poznámkami odkrývajícími okolnosti, emoce a asociace, vedoucí ke vzniku jednotlivých básní. Všechny texty jsou zároveň doplněné o originální kresby, koláže a fotky. Jak toto ve své předmluvě komentuje Tomáš Sedláček: “S Vítkem, aka Vítězslavem Bečkou, jsme se seznámili skrz naši společnou lásku k humoru a standupu. Naše přátelství mělo možnost bujet diskuzí a zažít spolupráci na textech, s Intelektulením mě proto požádal o pár slov k jeho práci. Málokdy se člověk setká s tak poctivou hloubkou, která se prosazuje i do očividné lásky, se kterou tét zdobí zbytek knihy: totiž ony ilustrace a jejich zpracování. Jakoby básně a sbírka pocházely z dávných dob a vznášely se nad pradávnými temnými vodami, které v nás, jako Punkva bublají každým úderem srdce. A možná ono jakoby není jakoby potřeba.

                                

... a ještě něco navíc

Sbírka začala vznikat během mého studia ve Švýcarsku jako důvod pro tvoření v češtině. Ze stesku po rodném jazyce a jeho libozvučnosti se stal terapeutický proces sdílení a postupně se z toho stávala kniha, se kterou se můžou i díky vám pokochat ostatní. Dílo je tištěné na Munken papír v Letenském studiu Voala, které, jak jejich motto napovídá, učí vnímat papír. 

                                       

... a naposledy něco navíc

Crowdfunding je skvělý způsob vydání, chtěl jsem, aby Intelektulení mohlo spatřit světlo světa za pomoci lidí, které to opravdu zajímá. Díky této formě vydání nejen víte přesně o co půjde, ale zároveň se stáváte důvodem pro vznik projektu, o který máte zájem. V dnešní době je těžké v knihkupectví vybrat knihu, tak, abyste neodcházeli s pocitem, co když ta druhá byla zajímavější. Přál bych si, aby Intelektulení bylo vytvořeno za pomoci nás, lidí, co máme knížky rádi a milujeme nahodilé přehrabování se přes naše letité kolekce nasbíraných výtisků. 

                               

Poznámka o autorovi pod čarou

Vítězslav Bečka se narodil v Praze, pátek 13. ledna. Je tudíž žijícím příkladem toho, že i na pátek třináctého se mohou stát skvělé věci. Nepopírá však, že to může být pohou anomálií. Vyrůstal částečně u prarodičů v Mostě, je tedy schopný být Pražák i anti-Pražák dle momentálních socio-geografických potřeb. Je vysoký, což mu umožňuje v tvorbě a životě jakýsi nadhled. Studoval ve Švýcarsku a měl možnost spolupracovat na textech s ekonomem Tomášem Sedláčkem. Intelektulení je sic jeho prvotina, ale s čistou objektivitou někoho, kdo si píše vlastní bio mohu říct, že je tato kniha fenomenální. 

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 14
    Podpoř projekt symbolickou částkou a Tvá tulení budou intelektuální

    Za skorokilčo můžete takřka symbolicky podpořit knížku Intelektulení. I díky vám vznikne srdcařský projekt, vydaný a ušitý v Čechách. 

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 4.39
    (CZK 111)
  • sold 46
    Kniha Intelektulení - spíš než snůžka poezie, je to sbírka keců

    Sto dvanáct stran nadupaného Intelektulení s ilustracemi od Davida Vančury, sexy papírem a vazbou od studia Voala. Život v těžkém i lehkém, satira pro každou situaci. Navíc s věnováním, které můžete zapsat zde do poznámky.  

    Osobní předání Praha, nebo doručení kurýrní vlaštovkou po České republice v ceně.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 17.57
    (CZK 444)
  • sold 29
    Malé velké Intelektulení

    Celé nadupané Intelektulení, s ilustracemi, sexy papírem a vazbou. Život v těžkém i lehkém, satira pro každou situaci. Zároveň s věnováním, které můžete zapsat zde do poznámky. David vám tam libovolně něco načmárá.

    K tomu dostanate originální plakát formátu A3 kresby ze sbírky Intelektulení, na vysokogramážní papír, také ze studia Voala. A ještě podepsaný autorem!

    Osobní předání Praha, nebo doručení kurýrní vlaštovkou po České republice v ceně.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 30.75
    (CZK 777)
  • sold 6
    TŘIntelektulení - Kniha třikrát, aby mohl každý ve vašem milostném trojúhelníku mít vlastní výtisk

    Tři sta třicet šest stran nadupaného Intelektulení, rozloženého rovnoměrně do třech jednotlivých knih. S věnováním autora. 

    Ale tady to nekončí!

    Knihy budou totiž podepsané i autorem ilustrací a grafiky.

    K tomu ještě dostanete tři, ano, tři pohlednice kreseb ze sbírky Intelektulení od Davida Vančury, podepsané autorem. 

    Unikátní trojbalíček s věnováním od celého týmu plus supercool pohlednice, to chceš!

    Osobní předání Praha, nebo doručení kurýrní vlaštovkou po České republice v ceně.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 61.55
    (CZK 1,555)
  • Sold out!!
    Kniha - Intelektulení, prvních pár, kilčoněco dolů za rychlost

    Sto dvanáct stran nadupaného Intelektulení s ilustracemi od Davida Vančury, sexy papírem a vazbou od studia Voala. Navíc s věnováním, které můžete zapsat zde do poznámky. To vše za zvýhodněnou cenu, protože vaše rychlost a vášeň musí být odměněny.  

    Osobní předání Praha, nebo doručení kurýrní vlaštovkou po České republice v ceně.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 13.18
    (CZK 333)
  • Sold out!!
    Vaše vlastní Intelektulení

    Celocelá kniha, podepsaná s věnováním přímo pro vás. 

    Počkat počkat, a co dál? Pro ty co vyznávají originál nade vše, máme něco speciálního.

    Určíte mi téma či specifická slova pro báseň, a Davidovi barvy a styly pro kresby. Nebo nám dáte volnou ruku. Každopádně vám uděláme vaši vlastní báseň s kresbou na A3 formát. 

    A ta bude jen vaše! 

    1 z 5! 

    Osobní předání Praha, nebo doručení kurýrní vlaštovkou po České republice v ceně.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 175.90
    (CZK 4,444)
  • Sold out!!
    MEGA INTELEKTULENÍ

    Chcete být superhlavním literárním sponzorem?

    Budete mít možnost setkání s celou crew, to jest tvůrcem sbírky, Vítězslavem Bečkou, ekonomem a filozofem Tomášem Sedláčkem, malířem a filmařem Davidem Vančurou, grafikem a umělcem Romanem Kostkou. 

    Co se bude dít, uvidíme, nicméně vám můžeme garantovat nezapomenutelný večer pro vás a tři vaše hosty. Všichni dostanete knihu Intelektulení s naprosto jedinečným věnováním všech, kteří se na projektu podíleli.  Opravdu jedinečným, to mi věřte. 

    Zároveň budete ve sbírce zapsáni jako "Ultimátní kulturní sponzor". Osobní setkání v Praze. 

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 879.56
    (CZK 22,222)