VOUSATÝ LENIVEC - první kniha samotářova

Rozhodl jsem se sepsat návodnou knihu pro všechny, kteří se obávají změnit od základů svůj dosavadní život. Došel jsem k tomu, že žít na venkově je nejlepší vakcína. Budu vám vděčný, pomůžete-li mi vydáním knihy potěšit posmutnělé, či povzbudit váhavé.

  • chalupa

  • kamna

  • vánoce

  • Mičurinek

  • Na houbách

EUR 3,395
pledged of EUR 3,171

107%

107% completed

94 contributors pledged

Literature

Mileč, Plzeňský kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Oct 30, 2020 at 16:16.

Show all rewards

Co se stalo? Vlastně to, co mělo!

Několik posledních let mi v žití cosi scházelo. Pocity plachetnice v bezvětří střídala nálada rozvařeného knedlíku a bylo nad slunce jasné, že zůstal-li bych býval v rozpoložení kynutého macerátu, rozpustil bych se do marna. A jak je známo, jediným spolehlivým lékem na životní roupy je motyka, lopata a dřina a čas objevování, studeného psího čumáku, životní důležitosti koňské koblihy pro vznešenost rajských jablíček a heleho brabenec. O posledních Vánocích dozrálo rozhodnutí. Zanechal jsem pachtění, obecné očekávání vysoké výkonnosti, opustil shon a kravál města a přišel hospodařit do nejkrásnějšího kraje, do ticha, do ráje. Jistě se najde nejeden polemik, ale nejkrásnější kraj je ten, kde jste doma a vítaný. Odstěhoval jsem se do pustevny, bezděkovské chalupy a otevřel čisté prázdné stránky.

Chceš-li Hospodina rozesmát, vykládej mu o svých plánech.

Po sedmadvaceti letech šťastného manželství jsem se ocitl sám. Nejsem žádnou výjimkou. Mezi vrstevníky po padesátce mám mnoho podobně stižených. Navíc přicházíme do doby, kdy jaksi nesplňujeme normy a mnohdy ani názorové požadavky manažerstva a to je dobrý impuls pro zásadní změnu. Je zajímavé, jak se my, chlapi, těšíme na chvíle slaměnovdovství, abychom mohli ochutnat krátkodobou svobodu a pár dnů vyvádět alotria. Když se nám ale přihodí náhlá absolutní svoboda, nevíme, co s ní. Kdysi mi jeden pán vyprávěl. že nejtěžší je žít sám se sebou a dal jsem mu za pravdu. Rozhodl jsem se najít cestu sám k sobě a nepřidělávat si starosti novou, mladou partnerku, či jiným nouzovým řešením, kterým na chvilku utemuju obavy ze samoty. Tak jsem si ze samoty udělal cestu a začal přemýšlet o žití tak, jak se na vsi přemýšlelo. A mohu po půl roce říct, že to bylo nejkrásnější rozhodnutí, co jsem za poslední dekádu udělal. Tak jsem zase ožil plány a vizemi a řekněte sami, může být něco krásnějšího, než znovu rozesmát Hospodina.

Co Covid neviděl?

Navíc mi Covid přinesl další požehnání. Po začátku pandemie jsem svě rodiče spakoval a přivezl do chalupy. Náš vztah byl vždycky náramný, ale každodenní péče o mé dva šedé vlky je úplně něco jiného, než denní telefon a oběd v neděli. Stanete se potřebnou součástí jejich dnů.

S vaší pomocí

Rád bych s vaší pomocí knihu vydal. Jestli Vousatý lenivec dodá odvahu a ukáže novou cestu byť jednomu z čtenářů, splnil cíl. A pobaví-li další, budu ještě šťastnější, než jsem.

News

Oct 29, 2020 PODĚKOVÁNÍ

Milí přátelé, mohlo by vypadat, že do konce projektu Vousatý lenivec na hithit bych už mohl lenivě spát. Kniha je vytištěná, čeká na knihařinu a pojede k vám, zatím jedenadevadesáti čtenářům. Ale podzimní práce na poli nečeká. Osmnáct hodin vám zbývá na to, knihu na hithit.com zakoupit. …

More

Oct 27, 2020 O potřebenství sádla

Žijete v divné době. Posloucháme, co se smí, co se nesmí, co můžeme a co musíme, ale život je venkoncem krásný a krátký na to, aby člověk jenom poslouchal a plnil normy. Že nás všechny čeká stejné finále, je prosté jako facka. Proto nevidím důvod zavrhovat jakoukoliv titěrnost, co nás činí…

More

Project links

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 0
    SRDEČNÝ DÍK

    Donátor získá dobrý pocit z vydání knihy, moje díky a potěšení čtenářů.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • sold 0
    KNIHA POTŘEBNÝM

    Nastal nám obtížný čas. Nabízím zaslat knížku těm, kterým trochu pomůže z únavy, obav nebo osamění. Máte-li příbuzné nebo přátele v nemocnici, domovech pro seniory, u záchranářů, napište do poznámky adresu zařízení a jméno příjemce. Tento dárek je určený výhradně těm, kteří pomáhají nebo pomoc potřebují. Rád udělám alespoň trochu radosti v neradostné době.

    Částka je včetně poštovného.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 6.74
    (CZK 170)
  • sold 44
    KNIHA POŠTOU

    Donátor získá poštou výtisk knihy.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 7.93
    (CZK 200)
  • sold 24
    KNIHA S PODPISEM

    Donátor získá knihu s podpisem autora a ilustrátora.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 19.82
    (CZK 500)
  • sold 12
    DVĚ KNIHY POD STROMEČEK

    Kdo by rád knihu s věnováním měl a ještě ji daroval někomu pod stromeček, získá dvě knihy vánočně zabalené s ručně psanou jmenovkou.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.64
    (CZK 1,000)
  • sold 6
    KNIHA POŠTOU, ALE S VĚNOVÁNÍM A JEDNOU ILUSTRACÍ

    Donátor získá knihu věnováním autora, podpisem ilustrátora a jednou signovanou ilustrací k zarámování.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 79.27
    (CZK 2,000)
  • remaining 2 from 10
    KNIHA S EXLIBRIS JE TUZE VZÁCNÁ

    Donátor získá knihu s osobním ExLibris, věnováním autora a pozvání na křest knihy.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 198.18
    (CZK 5,000)