Kniha Samet v divadle

Podpořte vznik jedinečné publikace, která mapuje průběh Sametové revoluce ve Zlíně, tehdejším Gottwaldově a především v tehdejším Divadle pracujících. Jak revoluce ovlivňovala veřejný život ve městě, ale i v divadle samotném.

Author: Jakub Malovaný

  • Autor Jakub Malovaný s Rostislavem Markem

  • Václav Havel na zkoušce ve zlínském divadle

  • Václav Havel s herci zlínského divadla

  • triko "su mimo zlín"

EUR 1,976
pledged of EUR 1,974

100%

100% completed

47 contributors pledged

Theater, Literature

Zlín, Zlínský kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Oct 10, 2019 at 15:34.

Show all rewards

Jak to začalo

Nápad zpracovat téma Sametové revoluce v tehdejším Gottwaldově vznikl před několika lety, a to v momentě, kdy jsem zjistil, že můj tehdejší kolega, herec Městského divadla Zlín, Rostislav Marek, má neskutečné množství autentických dokumentů právě z této doby. Zjistil jsem, že jako přímý účastník revolučních dní a člen stávkového výboru vlastní a už třicet let pečlivě ochraňuje zápisy ze schůzí, plakáty, transparenty, různá prohlášení i autentická svědectví, fotografie a spoustu divadelního materiálu. Taky jsem si uvědomil, že má co říct, že má na co vzpomínat a má co barvitě vyprávět. O Sametové revoluci toho bylo napsáno opravdu hodně, ale nikdy na mě revoluce nedýchla tak intenzivně, jako právě přes tyto všemožné dokumenty a intenzivní debaty. Najednou jsem měl pocit, že se historie, která pro mě byla do té doby možná i trošku vzdálená, odvíjí před mýma očima. Že díky lidem a jejich autentickým vzpomínkám, které se vážou k místu mně tak důvěrně známému, k divadlu, vnímám listopadové události mnohem barvitěji a dalo by se říct, že i mnohem osobněji. A tento pocit bych chtěl svou publikací zprostředkovat.

Navíc blížící se třicáté výročí Sametové revoluce vnímám jako zcela jedinečnou příležitost k tomu, aby tato publikace spatřila světlo světa.

Co je náš cíl?

Cílem publikace Samet v divadle je zmapovat neopakovatelné a dnes už jen těžko představitelné události listopadových revolučních dní roku 1989 v tehdejším Gottwaldově, a to skrz příběh a život v Divadle pracujících. Právě divadlo a lidé v něm byli totiž největším hybatelem veškerého dění a v posledních měsících roku 1989 hráli zásadní a velmi stěžejní roli.

Důležité je ale říci, že mi nejde pouze o jakýsi faktografický vhled do tohoto období. Mou snahou je, díky autentickým materiálům a výpovědím, zprostředkovat atmosféru listopadových dní v ulicích mého rodného města. Zprostředkovat určitou absurditu té doby, napětí, strach, nadšení, zápal účastníků, nebo i radostné okamžiky.

Detaily

Publikace se zaměřuje na první dny Sametové revoluce a období bezprostředně následující, a to až do března 1990, kdy Václav Havel navštívil tehdejší Divadlo pracujících. Byla zde totiž uvedena jeho hra Zahradní slavnost. Samotný prostor je pak věnován také životu v divadle. Zkoumám, jak tuto instituci Sametová revoluce proměnila, na co všechno měly tyto události vliv. Od změn ve vedení divadla až po změny na poli dramaurgie (uvolnění cenzury, změna repertoáru, nové ideové směřování divadla).

Publikace vychází z dobových artefaktů, reálných vzpomínek jednotlivých aktérů, kteří v divadle, nebo v jeho blízkosti působili a historických materiálů pocházejících z osobních archivů jednotlivých respondentů. To bezesporu činí tuto publikaci velmi autentickou a objevnou. Cílem tedy není pouze na základě historických faktů zmapovat dané období, ale důležitá je právě autenticita, která plyne z již uvedených osobních vzpomínek a archivů.

Respondenti jsou současní i bývalí zaměstnanci Městského divadla Zlín: například herci Rostislav Marek a Ivan Kalina, herečka Helena Čermáková, dramaturgyně Jana Kafková, scénograf a výtvarník Jaroslav Čermák a další, kteří se listopadového dění přímo účastnili.

Součástí publikace bude rozsáhlá fotogalerie.

Prostředky, které prostřednictvím HitHitu získám, hodlám použít právě na úhradu nákladů spojených s přímou výrobou publikace (grafické zpracování a tisk).

... a ještě něco navíc

Hotová publikace bude nabídnuta středním školám ve Zlíně i jeho okolí. Současně s publikací chceme školám nabídnout i možnost uspořádání besedy pro studenty s respondenty a autorem publikace. Tímto propojením učebnicové látky s konkrétním děním v prostředí, které jim je důvěrně známé, bychom rádi učinili studium novodobých dějin pro studenty mnohem zajímavějším, přístupnějším a tím i srozumitelnějším.

Kdo jsme?

Jmenuji se Jakub Malovaný. Jsem zlínský publicista, redaktor a autor čtyř publikací. Letos v létě jsem po sedmi letech ukončil angažmá v Městském divadle Zlín a přijal nabídku Českého rozhlasu, ve kterém pracuji na pozici redaktora.

Během let strávených v divadle jsem se pravidelně a intenzivně věnoval publicistické činnosti, o které se může víc dovědět TADY.

Proč to děláme?

Protože jsme společně s respondenty přesvědčeni, že je důležité si zlomové okamžiky naší historie neustále připomínat a je potřeba o nich mluvit, aby neupadly do zapomnění. Taky je pro nás důležité říct, že Sametová revoluce se neodehrávala jenom v Praze, ale psala svůj příběh i v jiných městech, včetně Zlína. A to se stejnou vervou a zápalem, se stejnými obavami o to, jak to všechno dopadne.

Navíc by byla obrovská škoda, kdyby materiály, které mám k dispozici, dále zapadaly prachem a nebyly nikdy zveřejněny. Už jen proto, že se zatím nikdo Sametové revoluci ve Zlíně v takové míře nevěnoval.

News

Oct 10, 2019 Děkujeme!!

Moc rádi bychom Vám poděkovali za Vaší podporu, za důvěru.  Pokud chcete mít o vzniku knihy Samet v divadle přehled, navštivte naši stránku na facebooku: https://www.facebook.com/sametvdivadle/?modal=admin_todo_tour Zakoupené odměny Vám budeme ve stanovených lhůtách rozesílat.  Ještě jednou…

More

Oct 1, 2019 Představujeme naše respondenty

HELENA ČERMÁKOVÁ je také respondentkou Jakuba Malovaného, se kterou spolupracuje na přípravě knihy Samet v divadle. V angažmá Divadla pracujících, později Městského divadla Zlín je od roku 1982 dodnes. Je držitelkou Ceny Thálie z roku 1999. Na jevišti zlínského divadla ztvárnila více než stovku…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 6
    to je dobrý...

    Příspěvek jen tak. Odměnou je dobrý pocit. 

    Reward delivery: not specified

    EUR 3.95
    (CZK 100)
  • sold 9
    retro placky

    Dvě placky v balení. Jedna placka s logem OF (Občanské fórum) a druhá s logem Divadla pracujících.
    Odměnu bude možné vyzvednout osobně ve Zlíně, nebo zašleme poštou (zvolenou variantu uveďte do poznámky).

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 7.90
    (CZK 200)
  • sold 4
    na památku

    Hromadná fotografie celého týmu (autor a jeho respondenti: Helena Čermáková, Jaroslav Čermák, Ivan Kalina, Rostislav Marek, Jana Kafková).
    Odměnu bude možné vyzvednout osobně ve Zlíně, nebo zašleme poštou (zvolenou variantu uveďte do poznámky).

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 9.87
    (CZK 250)
  • remaining 10 from 10
    samet v rámu

    Originální černý samet, který „hrál“ v Městském divadle Zlín. Zarámovaný v bílém čtvercovém rámu. Rozměr rámu: 25 x 25 cm. Rozměr sametu: 12 x 12 cm.
    Odměnu bude možné vyzvednout osobně ve Zlíně, nebo zašleme poštou (zvolenou variantu uveďte do poznámky).

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 23.69
    (CZK 600)
  • remaining 2 from 15
    do knihovny

    Kniha Samet v divadle s osobním věnováním od autora Jakuba Malovaného a s podpisy jednotlivých respondentů (Helena Čermáková, Jaroslav Čermák, Ivan Kalina, Rostislav Marek, Jana Kafková).
    Odměnu bude možné vyzvednout osobně ve Zlíně, nebo zašleme poštou (zvolenou variantu uveďte do poznámky).

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 25.67
    (CZK 650)
  • remaining 6 from 10
    kultovní triko „... su mimo Zlín..“

    Divadelní triko. Černé triko s bílým nápisem „... su mimo Zlín“, které nosí téměř všichni členové uměleckého souboru Městského divadla Zlín. Na jedné z divadelních zkoušek heslo vymyslel Jakub Malovaný, autor publikace. Návrh graficky zpracoval scénograf Michal Syrový.
    Prosím do poznámky uveďte, zda se jedná o pánské nebo dámské triko a velikost.
    Odměnu bude možné vyzvednout osobně ve Zlíně, nebo zašleme poštou (zvolenou variantu uveďte do poznámky).

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 33.56
    (CZK 850)
  • remaining 2 from 5
    po sametových stopách

    Prohlídka zlínského divadla s autorem Jakubem Malovaným, s hercem MDZ a významným aktérem revolučních událostí, členem stávkového výboru Rostislavem Markem a dramaturgyní divadla Katarínou Kašpárkovou Koišovou s výkladem zaměřeným především na průběh Sametové revoluce v prostorách divadla. Co – kde – kdy.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.49
    (CZK 1,000)
  • remaining 1 from 2
    křest a drink

    Čestná pozvánka pro dvě osoby na křest knihy Samet v divadle, který se uskuteční ve Zlíně. Součástí je krátké (cca třiceti minutové) posezení u drinku s autorem Jakubem Malovaným a respondenty Rostislavem Markem a Helenou Čermákovou.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 51.33
    (CZK 1,300)
  • remaining 6 from 10
    navěky zapsán v seznamu

    Tištěné poděkování v samotné knize Samet v divadle na zvláštní straně tomu určené.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 78.97
    (CZK 2,000)
  • remaining 3 from 3
    foto v sametu

    Fotografie na jevišti Městského divadla Zlín v libovolném kostýmu z aktuálního repertoáru MDZ (dle konfekční velikosti). 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 78.97
    (CZK 2,000)
  • remaining 1 from 1
    kmotr

    Jako jeden ze dvou kmotrů bude křtít knihu Samet v divadle. Křest knihy se uskuteční ve Zlíně. 
    Součástí odměny je i kniha "Samet v divadle" podepsaná autorem Jakubem Malovaným a respondenty (Rostislav Marek, Ivan Kalina, Jana Kafková, Helena Čermáková, Jaroslav Čermák)

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 394.87
    (CZK 10,000)
  • remaining 1 from 1
    beru vše

    Deluxe balíček. Obsahuje téměř všechny odměny: retro placky, podepsanou fotografii celého týmu, samet v rámu, knihu Samet v divadle s věnováním, kultovní triko „... su mimo Zlín“, prohlídku divadla po sametových stopách, čestnou pozvánku na křest a drink s autorem, tištěné poděkování v knize „Samet v divadle, fotografii na jevišti MDZ v libovolném kostýmu z aktuálního repertoáru MDZ (dle konfekční velikosti) a dvě čestné vstupenky na premiéru „Jednou budem dál“ (16. 11. 2019) s fotografií a přípitkem s tvůrci inscenace.
    Věcné odměny bude možné vyzvednout osobně ve Zlíně, nebo zašleme poštou (zvolenou variantu uveďte do poznámky).

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 789.73
    (CZK 20,000)
  • Sold out!!
    svobodně do gala

    Dvě čestné vstupenky na premiéru inscenace „Jednou budem dál“, která vzniká ke 30. výročí Sametové revoluce. Proběhne 16. listopadu 2019 v 19.00 v Městském divadle Zlín. Součástí je i společné foto a přípitek s tvůrci a herci na jevišti po představení.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 118.46
    (CZK 3,000)
  • Sold out!!
    kmotr

    Jako jeden ze dvou kmotrů bude křtít knihu Samet v divadle. Křest knihy se uskuteční ve Zlíně. 
    Součástí odměny je i kniha "Samet v divadle" podepsaná autorem Jakubem Malovaným a respondenty (Rostislav Marek, Ivan Kalina, Jana Kafková, Helena Čermáková, Jaroslav Čermák)

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 394.87
    (CZK 10,000)