ScioNeškola ve Frýdku-Místku

V září 2017 jsme otevřeli inovativní komunitní ScioNEškolu ve Frýdku. Dochází k nám 36 dětí. Máme podporu rodičů, města i kraje, ale bohužel MŠMT nepovolilo zápis do rejstříku škol. Jsme bez státních dotací a sháníme chybějící peníze na dovybavení školy.

EUR 10,514
pledged of EUR 9,895

106%

106% completed

164 contributors pledged

Education

Frýdek-Místek, Moravskoslezský kraj, Česko

All or nothing. Project finished on Dec 8, 2017 at 13:31.

Show all rewards

Jak to začalo

V létě 2016 zvoní ve společnosti Scio telefon: „Dobrý den, tady rodiče z Frýdku-Místku. Chtěli bychom, abyste tady otevřeli ScioŠkolu. Co je třeba pro to udělat?“

„Sežeňte souhlas města, vhodnou budovu a dostatečný zájem rodičů,“ zní odpověď. Jestli se Vám to povede, škola vznikne.

I když to znělo jako docela nereálný úkol, nakonec se nám to podařilo. Když k nám přijel Ondřej Šteffl, aby se o tom přesvědčil, v sále bylo 250 rodičů, kteří si ScioŠkolu přáli. Také jsme po menších průtazích získali i souhlas kraje, bohužel naši naději zastavilo Ministerstvo školství, které naši žádost zamítlo. S odůvodněním, že je v našem regionu dostatek míst v klasických státních školách.

My chceme mít ale možnost vzdělávat své děti cestou respektující jejich individuální potřeby podobně jako v jiných regionech České republiky. Jedinou možností, která nám zbyla, bylo otevřít ScioŠkolu v tzv. komunitní variantě, tj. zapsat děti do domácího vzdělávání a otevřít Centrum pro děti v domácím vzdělávání - zkráceně ScioNeškolu, která není zapsána v rejstříku a nemá tedy nárok na státní dotace.

Co je náš cíl?

Organizace Scio investovala vstupní náklady ve výši cca 1,5 mil Kč, vybrala perspektivní tým průvodců. Zaevidovali jsme zájem 60 dětí pro školu zapsanou v rejstříku škol. V Neškole máme aktuálně 36 dětí. Původní výši školného 5 tisíc Kč měsíčně za každé dítě jsme nechtěli s ohledem na dostupnost dále zvyšovat a vzhledem k chybějícím dotacím nám v prvním roce provozu bude chybět 500 tisíc Kč. Zde se snažíme vybrat alespoň polovinu této částku – tedy 250 tisíc Kč. Zbytek sháníme přímo ve firmách v našem regionu. V následujícím roce budeme znovu žádat o zápis do rejstříku škol. Ale nemůžeme nyní více čekat. Na slibované a očekáváné změny ve školstvích nechceme spoléhat. Naše děti jsou teď.

Podrobněji

Možná to znáte z vlastní práce – máte kolektiv lidí, kteří dělají jen to, co se jim řekne a moc o tom nepřemýšlejí. Když se něco pokazí, řeknou: „On to takhle chtěl, za tom může ten a ten, takhle se to dělalo vždycky...“

STOP

My to chceme jinak. Chceme, aby naše děti uměly obstát v reálném životě a našly v něm své místo. Chceme, aby se naučily být aktivní, přemýšlet, komunikovat, argumentovat, vyjednávat, spolupracovat a dotahovat věci do konce. Chceme otevřít malou přátelskou školu, která povede děti k aktivnímu učení a samostatnému myšlení. Budeme rozvíjet sociální dovednosti dětí a podporovat jejich citlivost vůči sobě navzájem, přírodě, lidem a svému okolí. Naším cílem je šťastné, svobodné a zodpovědné dítě, které se rádo učí a ví, co v životě chce a umí si za tím jít. Nevmímáme školu jako místo pro přípravu na život, ale jako místo, kde děti svůj život již žijí.

Myslíme si, že Scio(ne)škola je pro ně tou správnou volbou. Má zázemí organizace Scio, která se již 20 let věnuje vzdělávání. Má již 4 školy, které s nadprůměrným výsledkem prošly školní inspekcí (2x Praha, Brno a Olomouc). Chceme takovou školu i u nás ve Frýdku-Místku. Chceme nabídnout alternativu, chceme nabídnout pestrost a svobodu volby. 

Co je Scio(ne)škola?

ScioNeškola je tedy obdoba ScioŠkoly, která není zapsána v rejstříku škol. ScioŠkoly jsou základní školy s inovativními vyučovacími metodami, kde se nesetkáte s frontální výukou. Inspiruje se svobodným vzděláváním, vychází z jasných poznatků moderních věd, zvláště pak z pedagogiky a psychologie. Chápe člověka jako svobodného, aktivního a odpovědného jedince, který by se aktivně snaží o dobro své, ale i druhých a světa jako celku.

Co to znamená konkrétně?

V českém jazyce se zaměřuje na komunikační dovednosti, kritické myšlení, argumentační dovednosti, prezentační dovednosti, porozumění textu, vyhledávání informací a verifikaci jejich pravdivosti atd.

Matematiku učí metodou Hejného a pravidelně ji zařazuje do každodenního projektového vyučování. Staví na tom, aby si děti na podstatu přišly samy, a tím pádem učivo pochopily a zapamatovaly si jej.

Angličtinu vyučuje Berlitzovou metodou, metodou přechodové četby, metodou story-tellingu (vyprávění a čtení pohádek, příběhů) a na trénování situací z reálného života – metoda LAMP (u doktora, na dovolené, na návštěvě u kamaráda v zahraničí apod.). Další cizí jazyky vybíráme dle zájmu dětí a rodičů. Je pravidlem, že ve ScioŠkole působí rodilí mluvčí.

V projektech se děti učí v souvislostech. Např. na tématu „voda“ se děti neučí jen chemické složení vody a její důležitost pro život, ale objevují i zeměpis (řeky, jezera, ekologické aspekty) nebo vodní faunu a flóru, navštíví např. čističku vody apod., a pokud mají zájem, mohou např. navrhnout a zrealizovat akci typu čištění potoka, nebo spočítat spotřebu vody a vymyslet pravidla, jak vodou šetřit. Využívá metod prožitkového učení, intuitivní pedagogiky, kritické myšlení a řady dalších inovativních metod.

Děti tráví pravidelně jeden den v týdnu aktivitami mimo školní budovu - např. vývoj přírody během roku, kdy děti pracuji na atlase přírodnin, které samy sbírají, chodí do lesa, na louku a k řece pozorovat proměny přírody, sázejí samy rostliny, o které se starají a podobně.

Děti jsou spolutvůrci své školy. Aktivně se jim naslouchá a učivo se přizpůsobuje jejich zájmu. Děti se podílejí také na stavebních úpravách, vybavení, ale i na plánování akcí. Např. na lyžařský výcvik najdou spojení, spočítají, kolik jídla bude třeba, navrhnou, co se bude vařit, udělají si seznamy oblečení a vybavení, samy vaří, vymyslí rozpisy služeb na úklid, uklízí.

ScioŠkola staví na tom, že nezavírá své dveře. Propojuje se s místem, kde funguje. Pouští školu do světa a svět do školy. Věnuje se regionálním specifikům, nabízí možnosti vzdělávání také dětem a dospělým, kteří školu nenavštěvují. Mimo to navazuje partnerství s místními organizacemi. ScioŠkola žije místem a pro místo, kde funguje. Proto je obohacením také pro Frýdek. Mimo jiné z ní později vyjdou děti, které podpoří místní rozvoj.

Kdo jsme?

Jsme nadšení rodiče z Frýdku-Místku a okolí, kteří přemýšlejí o společnosti a o její budoucnosti. Osobně se angažujeme v Neškole. Někteří z nás tam učí, jiní pomáhají, zařizují. Velkou část odměn do tohoto projektu věnovali právě rodiče dětí v Neškole, část přispěla společnost Scio.

Proč to děláme?

Chceme ScioŠkolu ve Frýdku-Místku. ScioŠkoly jsou hodnotově orientované školy. Hodnoty vycházejí z humanistického a liberálního pohledu na Svět a člověka, kterého chápeme jako svobodného, aktivního a odpovědného jedince, který by měl usilovat o dobro své, ale i druhých a světa jako celku. Hodnoty ScioŠkol jsou: svoboda, morálka, aktivita, optimismus, odvaha a otevřenost.

Chceme k lepší budoucnosti naší společnosti přispět tím, že vychováme z našich dětí respektující, empatické, přemýšlivé osobnosti, které budou aktivními účastníky světa, který teprve bude. Přesto budou žít a chránit tradiční hodnoty lidství.

Na co peníze použijeme?

Za vybrané peníze bychom rádi naši školu lépe dovybavili. V tuto chvíli využíváme několik místností, další na své dotvoření teprve čekají. Kromě toho bychom si chtěli vybavit menší kuchyňku a řemeslnou dílnu. Část prostředků použijeme i na odměny našich průvodců.

Děkujeme všem za přízeň a podporu!

News

Dec 6, 2017 Posledních 40 hodin

Vážení přátelé, naše téměř 45denní cesta se blíží ke svému konci. Cíl je velmi blízko, vaše aktivita především v posledních dnech je enormní a my jsme tomu velmi rádi. V tuto chvíli nám chybí něco málo přes 20.000 Kč. V průběhu dlouhé kampaně jsme z mnoho stran slyšeli vlídná slova podpory a…

More

Nov 28, 2017 Příběhy dětí III.

Požádali jsme rodiče, kteří mají děti ve ScioNeškole, jestli by se nechtěli podělit o svůj osobní příběh, jak vnímají život dětí ve škole. Jaké byly důvody dát dítě do naší školy a jestli a jak se jejich očekávání plní. Zde je příběh třetí. "Oba moji školáci se na svůj první školní den těšili.…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 17
    Placka ScioŠkoly

    Slušivý módní doplněk a poselství dobré myšlenky v jednom. Buďte hrdými nositeli originální placky ScioŠkoly ve FM. Modrá je dobrá a Lysá je hora naše!

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • remaining 11 from 20
    Sauna Tutto Lubno - jednorázový vstup

    Naše děti se ve škole nepotí, ale vy můžete! Jednorázový vstup do saunového komplexu Tutto Lubno (Frýdlant nad Ostravicí, http://www.tutto-lubno.cz). Běžná cena 150 Kč, v rámci naší kampaně 130 Kč.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 5.15
    (CZK 130)
  • sold 9
    Snídaně ve ScioŠkole FM

    Začněte svůj den netradičním zážitkem - děti a průvodci vás zvou k snídani přímo ve škole a vy se u šálku dobrého čaje nebo kávy můžete spolu s nimi ponořit do hloubky školního dopoledne...

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 11.87
    (CZK 300)
  • sold 12
    Kalendář ScioŠkola 2018

    Oblíbený dárek pro rodinné příslušníky, kteří už vlastně "všechno mají". Autorský kalendář dětí a průvodců vám bude dělat radost celý příští rok 2018.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 15.83
    (CZK 400)
  • remaining 1 from 5
    Taneční lekce 60 minut

    Pro sebevědomé i nesmělé tanečníky, pro pokročilé mistry v oboru i chronické začátečníky. Pro ty, co mají hudbu "v těle" i pro ty, kteří v duchu počítají kroky. Hodina s taneční lektorkou tzv. současného tance (contemporary dance) bude stát za to...

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 15.83
    (CZK 400)
  • sold 12
    Tričko ScioŠkola FM

    Obohaťte svůj šatník o nový originální kousek - pořiďte si originální tričko s logem ScioŠkoly FM aneb modrá je dobrá a Lysá je hora naše!

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 19.79
    (CZK 500)
  • sold 15
    Den ve ScioŠkole s obědem

    Nostalgická nabídka návratu do školních lavic na jeden den se jistě neodmítá. Zkoumejte, bádejte, zjišťujte, hledejte nebo jen tiše pozorujte okolní cvrkot a nechte se unášet vzpomínkami.... Přezůvky s sebou.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 23.75
    (CZK 600)
  • sold 3
    Snídaně ve ScioŠkole FM + tričko

    Kombinovaná odměna: po snídani ve škole odejdete domů ve zcela novém slušivém tričku s logem SciŠkoly ve FM.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 27.71
    (CZK 700)
  • sold 10
    Časopis Perpetuum - roční předplatné/4 výtisky

    Roční předplatné autorského počinu SciŠkol - časopisu Perpetuum. Aneb vše, co je nového na půdě vzdělávání, výchovy a odpovědi na otázky, kam vlastně míří české školství, pravidelně (čtvrtletně) přímo ve vaší schránce.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 31.66
    (CZK 800)
  • remaining 6 from 15
    Výroba barefoot sandálů (workshop)

    Láká vás chůze naboso? Chcete dopřát svým nohám co možná nejpřirozenější pocit z pohybu? Vyrobte sobě i svým dětem jednoduché sandály pro bosou chůzi na míru a užijte si barevné léto nadmíru!

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 31.66
    (CZK 800)
  • sold 9
    Účast na školení z portfolia Scio

    Vydejte se za poznáním a nechte se pozvat na některý z aktuálně pořádaných tématických seminářů Scio...

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • remaining 6 from 10
    Plstění (workshop)

    Dopřejte sobě nebo svým blízkým tvořivé setkání - kurz výtvarné techniky "plstění" s lektorkou. Ruční práce s vlnou je vhodná i pro úplné začátečníky a děti a rukodělnou činností se příjemně odreagujete...

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • remaining 3 from 10
    Bubnování (workshop)

    Možná jste to vždycky chtěli zkusit a nebyla příležitost. Objevte v sobě nadání pro rytmus nebo se jen prostě nechte unášet zážitkém skupinového souznění.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • remaining 1 from 5
    Sauna Tutto Lubno - permanentka 10 vstupů

    Naše děti se ve škole nepotí, ale vy můžete! Permanentka pro 10 vstupů do saunového komplexu Tutto Lubno (Frýdlant nad Ostravicí, http://www.tutto-lubno.cz). Běžná cena 1350 Kč, v rámci naší kampaně 1200 Kč.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 47.50
    (CZK 1,200)
  • sold 10
    Stolní desková hra "SCIOPOLY"

    Hraje (si) celá rodina aneb nová originální desková na vašem stole... Obdarujte se navzájem něčím zdánlivě nedarovatelným - společně stráveným časem... 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 59.37
    (CZK 1,500)
  • sold 5
    Exkurze ve Scio Praha, beseda s Ondřejem Štefflem

    Pokud vás zajímá Scio a vše kolem, pak nás navštivte přímo v pražském epicentru dění. Čeká vás prohlídka Scio zázemí a také setkání s Ondřejem Štefflem.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 79.16
    (CZK 2,000)
  • remaining 3 from 4
    Univerzální poukaz "Vyber si svůj let"

    Chcete se vznést a proletět se nad domovským krajem? Vyberete si podle vlastních představ: tandem na paraglidu, tandem na motorovém paraglidu nebo let ultralehkým letounem. 

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 118.74
    (CZK 3,000)
  • remaining 3 from 3
    Základní parašutistický výcvik + seskok

    My průvodci z inovativní školy dobře víme, co znamená nemít pevnou půdu pod nohama. Přesto všechno věříme, že to dobře dopadne. Včas a přesně. A jak dopadnete vy?  

    Možno dodat i jako dárkový poukaz a někomu věnovat. Výcvik a následný samostatný seskok probíhá v Podbeskydí.

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 126.66
    (CZK 3,200)
  • remaining 5 from 10
    Vyhlídkový let z Ostravy-Mošnova (60 minut)

    Možná jste si to tajně vždycky přáli: proletět se  nad známými místy. Vyhlídkový let nad Ostravskem vám přinese unikátní zážitek v podobě nového pohledu na známé industriální skvosty nebo svěží zelené vrcholky Beskyd. Letenka tam i zpět aneb hodinová vyhlídka z ptačí perspektivy. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 158.32
    (CZK 4,000)
  • remaining 1 from 3
    Večeře s Ondřejem Štefflem

    Hádejte, kdo přijde na večeři? Bude to velké sousto, tak si ho vychutnejte. Pro fanoušky i kritiky zakladatele Scio. Dobrou chuť!

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 296.85
    (CZK 7,500)
  • remaining 1 from 2
    Víkendový pronájem roubenky v Beskydech

    Krásné chvíle s vašimi blízkými v jedné z roubených chalup "Krásné chvíle". Voucher na romantický víkend pod rouškou pravé beskydské mlhy, s kapkou ranní rosy a s vůní hub a jehličí v ceně.

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 395.80
    (CZK 10,000)
  • remaining 2 from 2
    Oběd s Milanem Hejným v Praze

    Setkání s velkým didaktikem české matematiky - profesorem Milanem Hejným. Dvakrát tři chody oběda rovná se kolik?

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 474.97
    (CZK 12,000)
  • remaining 2 from 3
    Dovolená v Osinalicích - víkendovka

    Nakonec se nám podařilo přesvědčit zakladatele ScioŠkol Ondřeje Šteffla, aby pro naše účely poskytl svou chalupu na Kokořínsku, kde se hravě vejde i 20 osob. Dlouho neváhejte, čeká na vás krásná příroda, Ondřej vařící a téměř nekonečná zásoba dobrého vína a rumu.
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Osinalice

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 989.51
    (CZK 25,000)
  • remaining 1 from 1
    Dovolená v Osinalicích - týdenní pobyt

    Nakonec se nám podařilo přesvědčit zakladatele ScioŠkol Ondřeje Šteffla, aby pro naše účely poskytl svou chalupu na Kokořínsku, kde se hravě vejde i 20 osob. Dlouho neváhejte, čeká na vás krásná příroda, Ondřej vařící a téměř nekonečná zásoba dobrého vína a rumu.
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Osinalice

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 1,979.02
    (CZK 50,000)
  • Sold out!!
    Naucmese.cz - dárkový poukaz 500 Kč

    Kdokoli může naučit kohokoli cokoli. Podobně jako ve ScioŠkole. Věnujte dárkový poukaz nebo potěšte sami sebe prostřednictvím kurzu na portále www.naucmese.cz. Slevový poukaz v hodnotě 500 Kč zašleme elektronicky obratem.

    Reward delivery: on address, in a week after the Hithit project end

    EUR 17.81
    (CZK 450)
  • Sold out!!
    Fler.cz - Dárkový poukaz 500 Kč

    Dárková poukázka v ceně 500 Kč pro všechny, kteří pletou páté přes deváté a chtějí u toho vypadat hezky. Obchůdek zde. I to by bylo dobré najít třeba pod vánočním stromečkem.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 17.81
    (CZK 450)
  • Sold out!!
    Procházka s Tomášem Hajzlerem

    ​Jak píše Tomáš na svém webu: "procházka, pokud počasí dovolí, jinak neformální dialog kdekoli na židli, kdy vy vyprávíte, Tomáš naslouchá, doptává se a doplňuje, co jej k tématu napadá. Zpravidla lze zvládnout do dvou hodin." Unikátní příležitost potkat se Tomášem, probrat slušný život či novou práci. 
    https://www.tomashajzler.com/prochazka

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 75.20
    (CZK 1,900)
  • Sold out!!
    Splutí řeky Moravice na kánoi (člun Pálava)

    Vzhůru na palubu dálky volají! Nabízíme jednodenní sjezd řeky Moravice, v ceně poukazu je odvoz z Opavy-východ žst na Kružberk, zapůjčení pálavy a vybavení; instruktáž a dobré rady. Ukončení plavby necháme na vás, loď si vyzvedneme a zase vás odvezeme na vlak. Pálava je nafukovací člun pro 2 dospělé osoby a možno 1 dítě jako porcelánek. Možno dodat i jako dárkový poukaz a někomu věnovat.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 98.95
    (CZK 2,500)
  • Sold out!!
    Úvodní kurz paraglidingu v Beskydech (1 den)

    Toužíte po adrenalinovém zážitku a jen čekáte na vhodnou příležitost nebo byste rádi obdarovali někoho z blízkých? Přejeme šťastný let nad blízkými vrcholky hor!

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 118.74
    (CZK 3,000)
  • Sold out!!
    Exteriérové focení v okolí FM

    Vaše rodinná procházka tentokrát v doprovodu profesionálního fotografa slibuje nezapomenutelné chvíle a jako bonus i hmatatelné vzpomínky - v podobě krásných fotografií v tiskové kvalitě. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 138.53
    (CZK 3,500)
  • Sold out!!
    Den s Janem Slavíčkem

    Jan Slavíček (www.kdosi.cz) věnoval do naší kampaně den svého života, času a zkušeností pro toho, kdo by rád putoval příběhy za svým posláním a přiblížil se z netradičních úhlů pohledu k poznání toho, kým je. 

    Jan sice nejčastěji provází na cestě za splněnými podnikatelskými sny majitele firem, ale za vlastním příběhem může vykročit přeci každý, že?

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 197.90
    (CZK 5,000)
  • Sold out!!
    Koučovací sezení (4x60 minut)

    Jste na vážkách, zda do života vpustit osobního kouče? Možná už je ten správný čas a třeba čeká právě na vás, aby spolu s vámi pootevřel nové možnosti Vaší osobní cesty nebo jí dopřál nový impuls, směr či ubezpečení, že se vše děje tak, jak má...

    Reward delivery: on address, in half a year after the Hithit project end

    EUR 237.48
    (CZK 6,000)
  • Sold out!!
    Večeře s Milanem Hejným a Ondřejem Štefflem

    Hit naší hithitové kampaně v podobě setkání s velkými osobnostmi moderního pojetí vzdělávání v českých poměrech. Snad vás pustí ke slovu. Přejeme dobrou chuť a příjemný večer.

    Reward delivery: in half a year after the Hithit project end

    EUR 593.71
    (CZK 15,000)