RC Offroad dráha

Postavíme profesionální offroad dráhu pro rádiem řízené modely aut. S Vaší pomocí budeme mít peníze na rychlé otevření, moderní vychytávky, které se jinde jen tak nevidí a pokud se to opravdu povede, tak i na dětský kroužek.

Author: RORO

  • Jedno z RORO aut v rozletu.

  • Zimní sraz v tělocvičně.

  • Úplné začátky na BMX dráze.

  • 3 - 2 - 1 START!

  • Modely v tělocvičně.

  • Podobná dráha, jako bude ta naše.

  • Údržba.

  • Camera crew v pohotovosti.

  • Kvůli něčemu se oplatí vstát i před svítáním.

  • Pohled pro bohy...a všechny, co k nám budou chodit

  • Inscenace věci budoucích.

EUR 402
pledged of EUR 1,988

20%

20% completed

8 contributors pledged

Community, Sport

Ostrava, Česko

All or nothing. Project finished on May 27, 2017 at 12:00.

Show all rewards

Než vůbec začneme

Podívejte se na 4 minutový sestřih toho, co se na takové dráze odehrává...

A teď už jak to všechno začalo, aneb bylo nebylo...

...na internetu se náhodou sešlo pár fanoušků RC aut, kteří žijí v industriální Ostravě a okolí. Zpočátku jsme se vídali jen sporadicky, na louce, BMX dráze, v lese nebo na tartanu před kinem (přiznáváme, to nebyl dobrý nápad). Jak ale naše skupina rostla, začali se v ní objevovat i lidé, kteří se v tomto hobby pohybovali déle, začaly se objevovat dražší modely a začali jsme jezdit na závody a další srazy. V té době už jsme se začali sdružovat na Facebooku a naše skupina se rozrostla až na dnešních 100 aktivních členů.

Někdy v té době jsme taky začali přemýšlet o tom, kde budeme jezdit stabilněji a taky bezpečněji. Modely váží 4 kg, pohybují se klidně i 60km/h rychlostí a tak s přibývajícím počtem aut rostlo riziko nějaké škody nebo nedejbože zranění. 

V okolí Ostravy bohužel hliněná trať pro takhle velké RC Offroad auta není. Nejbližší je cca 50km daleko, což není na denní dojíždění. Celkem brzy padlo rozhodnutí, že se pokusíme o vlastní dráhu někde v rozumné vzdálenosti.

U soudu jsme se nechali zapsat jako spolek (RC Offrad Racing Ostrava z.s., zkráceně RORO) a začali pátrat po našem vysněném pozemku, který by splňoval některé základní parametry. 

  • Dostupný MHD -
    Plánujeme dětský kroužek a dostupnost hromadnou dopravou je v takovém případě výhoda. Touto podmínkou jsme si taky zajistili rozumnou dojezdovou vzdálenost.
  • Abychom na něm mohli provozovat i spalovací modely -
    Ty dělají větší hluk, než elektrické, a ne každá lokalita je tak vhodná k jejich hromadnému provozování. Při závodech to je kravál, jako by se tam prohánělo 12 křovinořezů a tím bychom neradi někoho obtěžovali :)
  • Samozřejmě dostatečná rozloha - 
    V našem případě bylo existenční minimum 1500m2. což je prostor pouze pro samotnou dráhu. Pro organizaci závodu (a jiných doprovodných akcí) je třeba i místo pro stany jezdců, barely s vodou, kompresory, hygienu a další věci, které potřebujeme někam umístit.
  • A v neposlední řadě cena -
    Dráha musí být z dlouhodobého hlediska finančně soběstačná, abychom do toho my, provozovatelé, nemuseli dávat nic.  

Bylo nám jasné, že za těchto podmínek může být hledání dlouhé, ne-li nemožné. Ukázalo se, že dlouhé opravdu bude (s ročním zdržením kvůli planým dotačním nadějím to zabralo rok a půl), ale nakonec se podařilo.

Z pozemku máme obrovskou radost, protože...

  • Je v samém srdci Ostravy (geograficky), splňuje perfektně podmínku dojezdu i MHD
    • 30 metrů od dráhy stojí tramvaje, které míří do všech koutů Ostravy
    • z každého konce Ostravy je to na pozemek skoro stejně daleko
    • v areálu už je půjčovna motokár a paintballové hřiště, takže my jen rozšíříme tenhle zábavní komplex a s trochou snahy si budeme lidi předávat z jedné atrakce na druhou
    • 200m od areálu je velké dětské hřiště, kde jezdci odkládají manželky i s dětma...
  • Jedná se o kus pozemku v obrovském průmyslovém komplexu, kde není problém provozovat spalovací auta...nebo testovat dynamit, když na to přijde.
  • Díky ochotě majitele (bývalý letecký modelář, nyní pilot letadýlek v poměru 1:1) máme zajištěnu i velkou rozlohu v kombinaci s cenou, kterou jsme schopni měsíčně platit.

Od prosince pozemek připravujeme na ostrý start, který jsme naplánovali na začátek července 2017. Věřte, že kácet stromy v lednových mrazech nebyla taková sranda, jak by se mohlo zdát z ruských filmů, ale nás nic nezastaví. V součásné době máme pokáceno a dokonce už jsme nechali pozemek srovnat bagrem. 

pozemek před úpravou bagrem

Paralelně provozujeme svépomocí webové stránky, které se brzy stanou elekronickým centrem naší dráhy - www.rorostrava.cz. Taky už 2 roky pořádáme pravidelné setkání v tělocvičně, kam jsme pořídili 800m2 odolných koberců a kde si může přijít kdokoliv zajezdit, seznámit a socializovat (tím moderním smyslem slova).

O co nám vlastně jde?

Do konce června máme v plánu minimálně dokončit samotnou dráhu (kterou skromně nazýváme Rorburgring), postavit tribunu pro jezdce (konstrukce, na které stojí lidé řídící modely) a umožnit komukoliv, aby si na dráze zajezdil.

Tím samozřejmě naše veledílo nekončí. V následujících měsících (do konce prázdnin) chceme dodělat zázemí pro spalovací modely (mají trochu širší potřeby než elektrické), opatřit pozemek nezbytným elektrickým připojením, pořídit časomíru a pozemek oplotit.

Detaily

Plány to nejsou skromné.

Už teď jsme v pár lidech utratili nemalé finanční prostředky na úpravu pozemku, jeho pronájem a pravidelné opékání buřtů nad pokáceným dřevem :)

Jenom časomíra vyjde na 80 000 Kč.
Většina klubů si ji proto úzkostlivě hlídá a vytahuje ji jenom na závody. My chceme udělat pravý opak! Abychom to pro lidi udělali co nejatraktivnější, rozhodli jsme se časomíru spouštět i běžně přes týden, během otevírací doby, komukoliv. Zároveň máme připraven přenos naměřených časů na internet a zveřejňování na našem webu. Napětí ze závodění a zdravou soutěživost tak přeneseme z ojedinělých závodních víkendů do běžného dne a lidem, kteří se jinak na závody bojí, stydí nebo něchtějí.

Co všechno zvládneme a nezvládneme tedy nezávisí jen na našem odhodlání, které je neměřitelné bežným vybavením. Zavisí to taky na penězích. I když členové spolku do rozpočtu přispívají pravidelně nemalou částkou, lidé z našeho RC okolí pomáhají s budováním a taky posílají dobrovolné příspěvky, náklady na vše jsou mimo naše momentální možnosti. To že máme všichni rodiny (sebevíc chápavé) a další koníčky rozpočtové komisi pěkně motá hlavu a to nezmiňuju cenu samotných modelů, které mít prostě musíme. Samozřejmě myslím takové to mužské "Musím mít tuhle vrtačku" nebo "Musím mít rychlejší motorku než soused", ne "Musíte si vzít léky, jinak budete trpět záchvaty smrti"

... a ještě něco navíc

Jako poslední cíl naší dlouhé cesty máme naplánováno provozování dětského kroužku. Na to potřebujeme nejen většinu výše zmíněných věcí, ale ještě navíc modely, které dětem půjčíme. Kdybychom řekli "Jo, my ty děti povedeme, ale musí si donést vlastní auta", velkou díru do světa bychom asi neudělali. Takový model nestojí pár stokorun, a co si budeme povídat, spoléhat na dětskou vytvrtalost u tak drahého koníčku je, šlušně řečeno, hazard.

Chceme proto nakoupit sadu stejných modelů, které nebudou ani závodní speciály, ale ani levné auta v kontinuálním rozsypu.

Děti nechceme jen přivést na dráhu a nechat je (v lepším případě) kroužit než vybijou baterky nebo auta rozbijou. Máme v rukávu i esa v podobě jezdců na minimálně republikové úrovni, kteří je povedou a budou je učit jak auto ovládat a nastavit. A samozřejmě, co by to bylo za modeláře, kdyby neuměl auto vyčistit, rozebrat a případně opravit? Odpověď je - "modelář nahouby". Takže velkou část času budeme věnovat i rozborce-sborce, nastavování jednotlivých jízdních vlastností v závislosti na povrchu a další modelářské základy (opravy lepící páskou a tavným lepidlem, bez kterých se neobejde žádný modelář na světě).

A proč to vůbec děláme?

Jistě už Vám, kteří jste dočetli až sem, došlo, že primární motivací celého našeho ansámblu je čirá radost z tohoto koníčku. Sami kolem RC aut i samotné RORO komunity trávíme denně hodně času a rádi bychom toto hobby otevřeli široké veřejnosti. Když jsme jezdívali na jedné nejmenované BMX dráze, neuplynulo 5 minut, kdy by nepřišel zvědavý tatínek s otázkou "Kde se to dá koupit a kde se s tím dá jezdit?".

Jakmile se nám podaří otevřít plnohodnotnou, veřejnosti dostupnou, dráhu, budeme mít odpověď i na druhou část otázky :)

A schválně nepíšu "Jestli se nám podaří...", protože nám se to podaří...

Modely totiž nesmí zahálet...

Pokud o nás chcete zjisti více, prohlídnout si nějaké fotky, videa nebo se seznámit, koukněte na náš web a připojte se do naší Facebook skupiny. Nehledě na výsledek financování, každý nový přírůstek do party je skvělý a vítaný.

News

May 2, 2017 Ani sníh ani meteorický déšť nás nezastaví

Žejsme se těšili na první hezký den po týdnech deště? Jistěže. Že jsme doufali, že ho využijeme k budování dráhy. Jasně. Že nás překvapilo, když jsme na dráze našli kotvit ponorku třídy Los Angeles? No...trochu jo. Ale nebojíme se ničeho a tak jsme den strávili na dráze vypouštěním nově nabytého…

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 1
    Dobrodinec

    Možná máte kamaráda, kterému chcete dopomoct k tomu, aby měl kde jezdit. Možná jsme Vám příliš sympatičtí Možná chete jezdit, ale ostatní odměny jsou mimo Váš dosah. Nevadí. Každá koruna, která nás posune blíž otevření je skvělá a slibujeme, že žádnou korunu nebudeme šikanovat. 

    Co dostanete?
    • nehynoucí vděk
    • zmínka na naší elektronické zdi slávy (Do poznámky dejte vědět jak vás máme označit)
    • pozvánka na opening párty. 

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 11.93
    (CZK 300)
  • sold 0
    Řidičem na zkoušku

    Přijďte k nám na dráhu a vyzkoušejte si půl hodiny jezdit s různými modely, abyste zjistil, co nás na tom tolik baví.

    Co dostanete?
    Odměna "Dobrodinec" +
    • půjčení modelu na 30 minut včetně asistence

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 17.89
    (CZK 450)
  • sold 0
    Velký dobrodinec

    Přemýšlíte, že se v brzké době objevíte na dráze buď sám nebo třeba Váš potomek? Pak je tohle odměna pro Vás. Dostanete "uniformu", a pivo na oslavu.

    Co dostanete?
    Odměna "Dobrodinec" +
    • tričko ze speciální backerské edice.
    • pivo na párty zdarma

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 27.83
    (CZK 700)
  • sold 0
    Řidičem na zkoušku Mk.II

    Přijďte k nám na dráhu a celou hodinu střidejte auta. Tak si nejlíp vyzkoušíte rúzné druhy modelů, jizdních stylů a hlavně tu čirou radost z tohoto koníčku.

    Co dostanete?
    Odměna "Dobrodinec" +
    • půjčení modelu na 30 minut včetně asistence
    • pivo na párty zdarma

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 35.78
    (CZK 900)
  • remaining 30 from 30
    Závodní den bez starostí

    Přijďte si zazávodit s dalšími nadšenci (přispěvateli). Samozřejmě se nemusíte starat vůbec o nic. Auto, vysílačku, baterky i asistenci během celého dne zajistíme my. Poznáte adrenalin a probudíte v sobě soutěživost...a to malé dítě, které v každém z nás je.

    Co dostanete?
    Odměna "Dobrodinec" +
    • nefalšovaný závodní den
    • auto, vybavení a asistenci na celý den

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.75
    (CZK 1,000)
  • sold 7
    Chci jezdit

    Už máte auto nebo víte, že se doma objeví nejpozději s vysvědčením či ježíškem? S touhle odměnou nejen, že se oháknete do stylového trika, podle kterého Vás poznají na všech závodních světových tratích, ale taky k nám máte vstup na celou sezónu zdarma včetně slev na závody.

    Co dostanete?
    Odměna "Velký dobrodinec" +
    • roční členství "Regular driver". Při vícenásobné podpoře se odměna prodlužuje vždy o rok.

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 55.65
    (CZK 1,400)
  • sold 0
    Chci vyhrávat

    Očividně víte, co chcete. Jestli víte, že krom motivace už potřebujete jen trénovat, trénovat a trénovat, pak je tahle odměna pro Vás jako ušitá. Vstup na dráhu zdarma, velké slevy na startovném a k tomu pivo a grill na párty zdarma. Vítejte v klubu!

    Co dostanete?
    Odměna "Velký dobrodinec" +
    • roční členství "Get out of my lane". Při vícenásobné podpoře se odměna prodlužuje vždy o rok.
    • k pivu na párty přihodíme i něco k zakousnutí

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 111.31
    (CZK 2,800)
  • sold 0
    Chci to ovládnout

    Co dodat. Vypadá to, že se budeme vídat dost často...na tykačku? Jakmile se vyspíš z párty, tak na dráze zakořeníš. Nejen, že tam můžeš kdykoliv se ti zachce...samozřejmě grátis...máš zadarmo i všechny starty na závodech a speciálních eventech!

    Co dostaneš?
    Odměna "Velký dobrodinec" +
    • roční členství "Stig’s Czech cousin". Při vícenásobné podpoře se odměna prodlužuje vždy o rok.
    • opravdová, hmatatelná a originální plaketa na zdi vděku, která bude u dráhy (název není definitivní :))
    • all-inclusive pozvánka na párty

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 198.77
    (CZK 5,000)
  • sold 0
    Mecenáš

    Mimo touhy dostat se mezi nás máte i chuť opravdu pomoct s budováním našeho společného snu. Za to si můžete vybrat, jak dlouho s námi chcete jezdit bez otravného placení příspěvků. Navíc si můžete přivést kamaráda nebo drahou polovičku na naší párty a my vás oba královsky pohostíme. Je to druhý nejlepší způsob jak někoho natáhnout k tomuhle koníčku...ale modely a holky se nepůjčují.

    Co dostanete?
    Dle výběru 
    • 4x odměna "Chci jezdit" nebo
    • 2x odměna "Chci vyhrávat" nebo
    • 1x odměna "Chci to ovládnout"
    +
    • opravdová, hmatatelná a velice originální plaketa na zdi vděku, která bude u dráhy (název není definitivní :))
    • all-inclusive pozvánka na opening párty platí pro tebe a jednu další osobu

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 397.54
    (CZK 10,000)
  • remaining 2 from 2
    Reklamní agent

    Ale co když Vám vůbec o RC auta nejde a máte jenom nos na skvělé lidi, skvělý projekt a taky tak trochu na podnikatelské příležitosti? Vezměte tuhle odměnu! K partě kamarádů dostanete exkluzivní reklamní plochu. Vaši reklamu uvidí stovky lidí, kteří mají peníze na to, aby si koupili hračky za desítky a více tisíc , nestojí taková klientela za oslovení?

    Co dostanete?
    Odměna "Dobrodinec" +
    • místo pro velký reklamní banner na dráze

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 397.54
    (CZK 10,000)
  • remaining 2 from 2
    Prezentační odpoledne

    Máte amarády, rodinu nebo zaměstnance a chcete je vzít na dráhu aby si to smai vyzkoušeli. Pak je tohle odměna přesně pro vás. Vezmeme vás na dráhu, oblíkneme vás, nahodíme auta na lajnu...a zábava je na vás. My zatím načepujeme něco studeného a ogrilujeme něco masitého. A k tomu všemu obrovsky pomůžete dobré věci.

    Co dostanete?
    • půjčíme Vám a Vašim přátelům auta, včetně nutného vybavení, abyste si mohli vyzkoušet, co jste pomohli vybudovat a porovnat si navzájem časy
    • tričko ze speciální backerské edice pro každého účastníka

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 596.30
    (CZK 15,000)
  • sold 0
    Doživotní rodinné členství

    Jestli jezdíte vy, potomci, žena, pes i morčata, pak je tohle ta nejlepší odměna pro Vás. Všichni se totiž můžete sebrat a ubytovat u nás na dráze. Navždy. Zdarma. Jen si to představte - ranní rosa mezi bosými prsty, pošťák veze čerstvé noviny, s maringotky voní káva a Vy startujete auto k prvnímu okruhu...

    Co dostanete?
    Odměna "Velký dobrodinec" +
    • doživotní rodinné členství
    • all-inclusive pozvánka na opening párty pro všechny

    Reward delivery: in a quarter after the Hithit project end

    EUR 993.84
    (CZK 25,000)