Filip Topol - Žij ten život - pamětní deska

Prosíme vás všechny ve spojení sil a pomoc ve financování pamětní plakety na památku Filipa Topola! Obnos potřebujeme na zhotovení formovacího modelu a odlitku, přípravu dat, osazení, dopravu, produkci, cizelování a povrchovou úpravu.

  • autor: Viktor Karlík, 2013

  • Takové to bude, ale ještě mnohem punkovější.

  • Filip před branou kostela s poznáním v očích.

  • Filip v Mikulově v roce 2006.

EUR 2,996
pledged of EUR 2,771

108%

108% completed

80 contributors pledged

Art

Praha, Česko

All or nothing. Project finished on May 24, 2017 at 14:49.

Show all rewards

Jak to začalo

Když se téměř před čtyřmi lety Filip Topol náhle vytratil, v chladném prázdnu náhle zůstala hluboká rána, Holešovice zpustly, osamocená vznešenost periferie, dvůr oněměl, popelnice ustrnuly a holubi se schoulili k rezavým balkonům, kanálům zmučených gangrénou, už netleskali křídly tanci pro Kapičku. 


Kde uvízla tato slova, která Filip komponoval ve svých Střepech? 


Nápad s pamětní deskou zněl jako to nejmenší, co se může stát. Neměl žádnou inspiraci zvenčí, žádný příběh, který by ho podnítil. Ten nápad přišel a byl tu jako kdyby to bylo to nejpřirozenější na světě a jediná možnost, která má přijít. A teď tu je, ve svém zrodu.

Co je náš cíl?

Chceme zasadit Filipova slova do bronzu a stále tím připomínat důležitost jeho odkazu. Pamětní deska bude umístěna v Holešovicích, které miloval, na domě, ve kterém žil.  Slavnostní odhalení se uskuteční 12. 6. 2017 v 17:00 hod. v den nedožitých Filipových 52. narozenin. (Od 20:00 hod téhož den se koná vzpomínkový koncert "Sbohem a řetěz" v pražském divadle Archa).

Detaily

Celý nápad vznikl z podnětu Fan Clubu Filipa Topola, respektive Psích vojáků. Připravili jsme ho již před dvěma lety, ale bylo nutné čekat na převod domu do SVJ, dále na souhlas úřadů památkové péče. Nyní již máme nezbytné souhlasy a přízeň všech úřadů. Blízký přítel Filipa výtvarník a grafik Viktor Karlík vymyslel grafický návrh a zajišťuje výrobu bronzového odlitku. Celý projekt zaštítil Romek Hanzlík, magarer Psích vojáků a zastřešil Festival nepopulární hudby Eurotrialog Mikulov, který neodmyslitelně patřil do života Psích vojáků.

Slavnostní odhalení se uskuteční 12. června 2017 v 17 hodin. V den, kdy by Filip oslavil 52. narozeniny. Po odhalení následuje vzpomínkový koncert !Sbohem a řetěz" v pražském Divadle Archa 

Částka, kterou potřebujeme, zahrnuje veškeré náklady včetně zhotovení modelu, autorského honoráře i osazení.Deska bude z bronzu o velikosti 50 x 32 cm. 

Filip Topol zemřel v červnu roku 2013. Byl významným hudebním skladatelem, zpěvákem, klavíristou a neméně kvalitní spisovatel a básník, samozřejmě také blízký přítel mnoha lidí.

Dům v Holešovicích, kde žil, byl jeho přístavem, kam se vracel po svých dlouhých cestách a kde vytvořil některá svá nejlepší díla. Po jeho smrti jsem se rozhodla nechat vyrobit pamětní desku, která by připomínala jeho poselství s úryvkem textu jedné jeho písně - "ŽIJ TEN ŽIVOT" (skladba Prší 2). O grafický návrh a výrobu jsem poprosila Filipova přítele z dětství, pana Viktora Karlíka.

Záštitu  projektu poskytuje Festival nepopulární hudby Eurotrialog Mikulov - statutární orgán - Romek Hanzlík, který mi, jako můj přítel a kolega, poskytuje neutuchající podporu a byl dlouhá léta manažer Psích vojáků.

Rádi bychom touto cestou oslovili vás, řadu věrných příznivců, a úspěšně projekt dokončili v termínu Filipových narozenin a zároveň čtyřletého výročí jeho úmrtí, tedy zasadili ji v červnu tohoto roku.

... a ještě něco navíc

Prší 2

Žij ten život. 
Kočka poškrábala okap. 
Prší. Dál. 

Na stěnách je břečťan. 
Kilián chodí po podlaze. 
Žij ten život. 

Mládí, dospělost, zralý věk. 
Pak pach hlíny. 
Musí bejt zvláštní pocit 
deště na rakev. 

Prší. Dál. 
Žij ten život. 

Filip Topol 
1992-93

Kdo jsme?

Každý z nás má k Filipovi blízko svou vlastní cestou a ve svém srdci svoje malé střepy vzpomínek. Své síly spojily Festival nepopulární hudby Eurotrialog Mikulov, A. M. P. - Alternative Music Production - Romek Hanzlík, manažer Psích vojáků, výtvarník Viktor Karlík a "Filip Topol fan page".

Proč to děláme?

Proč? Protože pak nás navíc může hřát pocit ukotvení Filipova poselství v jeho přístavu.

"Ty Holešovice....možná, že se tam cejtim tak dobře, že mě v podstatě ty lidi tam nějak moc nevstupujou do života nebo, že tam mám takový svý určitý teritorium, je mi tam fajn. Strossmayerovo náměstí a kostel svatýho Antonína, tak to mě úplně tak sevřelo, jako přijalo! Já si s tím kostelem povídám, dost často, když se vracim třeba ze šňůry ve tři, čtyři ráno, tak on na mě mává těma věžema a tak, kroutí jima jako, že jsem to zase přežil. Dobrý no, dobrý vztahy máme." F. T. 

News

Jun 11, 2017 Odhalení pamětní desky - pozvánka

Ahoj, ještě jednou děkujeme za přízeň a tímto zveme tebe, tvoje kamarády i širokou veřejnost v pondělí 12.6.2017  v 17 hodin do Antonínské ulice č.8 v Praze 7 - Holešovicích, kde bude odhalena pamětní deska Filipa Topola. Zároveň tě zveme na následný koncert "Sbohem a řetěz" v Divadle Archa od 19…

More

May 18, 2017 Filip a Holešovice

Filip Topol o Holešovicích - z filmu Takovej barevnej vocas letící komety (Václav Kučera) https://www.facebook.com/vaclav.kucera.752/videos/1886773848264047/

More

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 21
    Fandím projektu a nic za to nechci

    Přispějete na výrobu destičky, která bude navždy ctít památku Filipa na místě jemu nejbližším. Velmi si vážíme vaší pomoci. Obrázek si můžete prohlédnout pod linkem aktuality.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 7.92
    (CZK 200)
  • sold 6
    Pohlednice s poděkováním

    Za váš štědrý příspěvek vám pošleme pohlednici s tématikou jako překvapení a s osobním věnováním. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 15.83
    (CZK 400)
  • remaining 17 from 50
    Raritní plakát Psích vojáků s podpisem

    Za takový štědrý obnos vám rádi věnujeme jeden z raritních propagačních plakátů s nádechem nostalige na časy Psích vojáků. Členové kapely připíší věnování pro vás a své podpisy .... s neviditelným podpisem Filipa.... 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 23.75
    (CZK 600)
  • remaining 56 from 60
    Kniha z edice Revolver Revue / Plátěná taška s motivem Filipovy "Ptakoly"

    Dostanete od nás krásnou novou knížku z edice RR, nebo užitečnou nákupní tašku a to dle svého vlastního výběru až do úplného rozebrání odměn! Knihy pro dárce věnovala redakce Revolver Revue. 

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 31.66
    (CZK 800)
  • remaining 23 from 30
    Autorská fotografie

    Bude nám radostí odměnit vás krásnou autorskou fotografií Filipova pokoje z bytu na Malé Straně, kde s bratrem vyrůstal a kde skládal na své tmavé křídlo. Limitovaný počet, signováno.
    Pro dárce věnoval autor fotky: Romek Hanzlík

    Reward delivery: on address, in a quarter after the Hithit project end

    EUR 39.58
    (CZK 1,000)
  • remaining 45 from 50
    Vstupenka pro dva na vzpomínkový koncert Sbohem a řetěz

    Tito štědří přispěvovatelé se stanou filantropy projektu a získají vstupenku pro dvě osoby na koncert, který se bude konat v den Filipových narozenin 12. 6. 2017. 
    Událost k nahlédnutí v linku Odkazy. 

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 79.16
    (CZK 2,000)
  • remaining 47 from 50
    Vstupenka na Eurotrialog Mikulov

    Tito štědří přispěvovatelé se stanou filantropy projektu a získají vstupenku pro dvě osoby na festival nepopulární hudby Eurotrialog Mikulov, který se bude konat v srpnu.
    Bližší informace k nahlédnutí v linku Odkazy. 

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 79.16
    (CZK 2,000)
  • remaining 1 from 1
    Grafický list - McLuhan - Reed

    Originál od Viktora Karlíka McLuhan-Reed získá pouze jeden mecenáš, který projeví touhu podpořit realizaci desky výraznou částkou.  Obrázek si můžete prohlédnout pod linkem aktuality.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 395.80
    (CZK 10,000)
  • Sold out!!
    Grafický list Marcel Duchamp

    Originál od Viktora Karlíka Marcel Duchamp získá pouze jeden mecenáš, který projeví touhu podpořit realizaci desky výraznou částkou.  Obrázek si můžete prohlédnout pod linkem aktuality.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 395.80
    (CZK 10,000)
  • Sold out!!
    Grafický list s Filipem Topolem

    Originál od Viktora Karlíka s obrázkem Filipa Topola získá pouze jeden mecenáš, který projeví touhu podpořit realizaci desky výraznou částkou. Obrázek si můžete prohlédnout pod linkem aktuality.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 474.97
    (CZK 12,000)