Přečti si příběh a podpoř tak ekvádorskou pralesní školu

Cesta do Ruku Samay je vyprávění o pobytu v pralese. Kromě tohoto příběhu můžete získat i další odměny. Získané prostředky budou použity na realizaci a provoz pralesní školy, která vznikla z potřeby udržet linii předávání domorodých znalostí.

  • titulní foto k podcastu/kámen z R.S.

  • strom Seiba

  • krása pralesních houštin

  • Co bude dnes k obědu...?

  • řeka v provincii Napo

  • cesta k Motýlím vodopádům

  • výuka - poznávání struktury rostliny

  • společný oběd

  • první den v pralesní škole

  • výuka předmětů

  • psaní v pralesní škole

  • ve svém přirozeném prostředí

EUR 315
pledged of EUR 2,774

11%

11% completed

17 contributors pledged

Community, Ecology

Česko

All or nothing. Project finished on Jan 12, 2023 at 11:09.

Show all rewards

Jak to začalo

Pralesní škola Sachawa je nejnovější realizovaný záměr přírodní rezervace Život postaru (Ruku Samay). Kvůli novému zákonu o školství jsou ekvádorští indiáni nuceni, pod pohrůžkou vězení, posílat děti už velmi nízkého věku do škol. To je pro ně finančně náročné. Prodávají proto svá území a celé rodiny se stěhují do měst, nebo dětem hradí cestovné či internáty. Děti pak jsou většinu týdne bez rodičů, nebo tráví čas cestováním tam a zpět, takže méně a méně pobývají ve svém přirozeném prostředí. 

Celá tato politiky nastavená situace přispívá k tomu, že prales postupně mizí, a především - dochází k postupnému odpojování mladých generací od jejich dědictví, kterými jsou prastaré znalosti a dovednosti.

Pralesní škola Sachawa vznikla jako pokus zachovat alespoň něco z tohoto bohatství, než zmizí do nevědomí. Zatím jako škola a školka víkendová, než se vyřeší legislativa, aby mohla existovat jako alternativa ke  klasickému školství západní civilizace.

Cílem projektu pralesní školy je propojit formu a obsah západního vzdělávání, které umožní indiánským dětem orientovat se ve světě západní civilizace, s tradičním předáváním znalostí, které silně souvisí s bytostným vztahem k přírodě.

V dětech je budoucí naděje na zachování takových pokladů naší planety, jakým je mohutná biosféra pralesa.

Prosíme Vás, podpořte tento záměr. Ze srdce děkujeme.

Co je náš cíl?

Výtěžek z tohoto projektu (částka po odečtení nákladů na jeho realizaci) bude věnován neziskové organizaci Život postaru na rozvoj a provoz pralesní školy  Sachawa v džungli ekvádorské Amazonie.

Detaily

Vize projektu pralesní školy a školky Sachawa

Výuka dětí by probíhala především v džungli v okolí Ruku Samay a na nově odkoupeném pozemku, kde by se děti učily o rostlinách, které zde rostou a podílely by se zde na vysazování ohrožených druhů rostlin. Zde bychom chtěli také vystavět jednoduchou školní budovu v tradičním stylu, která by dětem sloužila v případě dešťů či výuky předmětů, na kterou je potřeba pomůcek. Celý projekt by se tím také zaštítil před státem.

Pozemek vytipovaný ke koupi se nachází nedaleko komunity Rio Blanco. Jeho koupí se též zamezí těžařům působit u řeky Huambuno, neboť její znečištění je pro místní komunitu v současné době největší hrozbou. Organizace Život postaru uzavřela s komunitou Rio Blanco dohodu, že odkoupené pozemky již nikdy neprodají těžařským společnostem a uchovají na nich prales. Z druhé strany řeky jsou však další rodiny, které v současné době jednají o odprodání svých pozemků s těžaři. Pokud by jsme je oslovili s tím, že chceme oblast navždy uchovat a vystavět zde Pralesní školku a školu, pozemky by také raději odprodaly právě organizaci Život postaru.

Kromě financí na odkoupení pozemku je potřeba uhradit poplatky za právníka, na zajištění veškerých povolení, splnění nároků státu na provozování takového zařízení, dostavbu školky a školy.

Realizace vize

PRVNÍ DEN PRALESNÍ ŠKOLY 20. BŘEZNA 2021 v Ruku Samay

První školní den začal velice překvapivě tím, ze přišlo daleko více děti, než se původně přihlásilo – bylo nás celkem 32!

Začalo se rozcvičkou, hrami, pokračovalo společnou přípravou a vařením tradičního nápoje Wayusa, vyprávěním příběhu v domorodém jazyce Kichwa s překladem do španělštiny, následovala návštěva místní medicinské zahrádky s praktickou ukázkou využítí léčivých rostlin. Po obědě a koupání v řece došlo na výuku jazyků, španělsko-anglickou kičuánštinu. Došlo dokonce i na češtinu! Starší děti procvičovaly anglické věty, menší se učily psát své jméno.

První pilotní program pralesní školy od 31.března do 5. dubna 2021

Čas pro vytvoření medicínské botanické a jedlé zahrady pro rodiny s dětmi, prozatím na prvním pozemku Života postaru poblíž základny Ruku Samay. Sázení rostlin a tvorba zahrady byla praktickou školou pro místní, ale i zahraniční děty, které se chtěly účastnit. Každý dostal určitou část zahrady, rozdělenou podle elementů, a v malých skupinkách vytvořily podle daného projektu svou část zahrady a následně svůj projekt děti odprezentovaly.

Pokračování projektu pralesní školy

Děti se schází každou sobotu (prozatím, než bude proces legalizace na oficiální alternativní vzdělávání dokončen) a učí se původním dovednostem a znalostem, ale také angličtině, matematice a dalším znalostem, které sdílí hostující zahraniční učitelé.
Příklad jednoho dne v pralesní škole Sachawa (12.11.2022):

Tento den je o sbírání malých větviček Wayusy k jejich zasazení a přípravě sazenic, aby škola jednoho dne mohla generovat příjmy z prodeje listů Wayusa - děti musely nejdříve na první pozemek Života postaru (pozemek na řece Huambuno), který je chráněnou oblastí, a kde budujeme botanickou a léčivou zahradu. Poté vzali wayusu zpět do Ruku Samay, aby připravily půdu pro sazenice a poté konečně větvičky do připravených pytlíků s pralesním humusem zasadily.
(Text je částečně upraveným přepisem ze stránek Života postaru)

Kdo jsme

V indiánském jazyce kičua znamená Ruku Samay, nejen „život postaru“, ale označuje také „starou moudrost“. 

Život postaru je občanské sdružení,

česko-ekvádorský projekt.   

Působí především na území osady Ruku Samay a v okolí 

Cílem je pomoci domorodým indiánům ve snaze o zachování jejich domova a kultury, 

zachovat prales a tradiční kulturu pro další generace,

ochrana amazonského pralesa vytvořením přírodní rezervace v ekvádorské Amazonii.

Projekt založili v roce 2012 Agustin Jesus Grefa Licuy z kmene Kičua (Kichwa) a jeho žena Michaela Grefa Licuy Juraštíková.

Dosažené cíle:

  • Poskytování právní podpory indiánské komunitě Rio Blanco a společný postup proti tlaku těžařských společností
  • Odkup pozemku na řece Huambuno (cca 41 ha) a jeho ochrana před těžbou zlata ohrožující ekosystém v okolí řečiště
  • Odkup a ochrana pozemku na laguně (8 ha) s jeho bohatým spektrem přírodních druhů
  • Export amazonského čaje wayusa (cesmína guayusa, příbuzná maté) jako zdroj příjmů pro zachování života rodin na území amazonského pralesa
  • Realizace projektu Adopce vzácných ohrožených stromů
  • Pravidelné Uskutečňování léčebných a poznávacích výprav z ČR do Amazonie 
  • Realizace  přednášek a praktických seminářů v ČR a SR
  • Organizace crowdfundingových kampaní v ČR a USA 
  • Organizace setkání stařešinů amazonských komunit zaměřené na ochranu pralesa a pralesní školu
  • Realizovat pilotní projekt pralesní školy a školky Sachawa pro předávání znalostí dalším generacím

Cíle roku 2022:

  • Pokračování v projektu pralesní školy a školky Sachawa a dosažení právního souhlasu pro denní studium
  • Podpora komunity Rio Blanco proti nelegálnímu okupování a vytěžování jejich pozemků (1000 ha primárního pralesa)https://zivotpostaru.cz/2022/02/23/boj-o-pudu-komunity-rio-blanco-pokracuje/
  • získání prostředků na odkup 20 ha pozemků u Anakondích vodopádů a zabránění těžbě zlata v této oblasti

http://https://zivotpostaru.cz/jak-pomoci

Iniciátorka projektu na Hithit

        „Jsem ročník sedmdesát. Husákovo dítě, jak zpívají Chinaski.

Na základce jsem malovala holubičky míru a milovala Vinnetoua a Old Shatterhanda. Když jsem díky fimu Malý velký muž zjistila, jak divoká byla realita Divokého západu, bylo to nepřijatelné. Odmítala jsem uvěřit, že něco jako osidlování a genocida na této planetě existuje. V dětské duši to bolelo tak, že jsem indiány a vše s nimi spojené chtě nechtě vytěsnila.

      O pár let později ke mně připutovala kniha Carlose Castanedy o jeho setkání se starým indiánem Donem Juanem a bylo to zpět. Touha se probudila. Moci tak navštívit ten tajemný kout Země! Setkat se s nimi!

A přání se splnilo."

     Takto začíná můj příběh. Když jsem se z toho tajemného koutu Země vracela, bohatší o zážitky a vyprávění ze života potomků původních obyvatel této části amerického kontinentu, s pocitem, že se mi dostalo velkých darů, běžela mi hlavou otázka: „Jak já můžu podpořit je?" 

       Příběh, který nabízím jako svou „trošku do mlýna" pro pralesní školu, popisuje mou osobní zkušenost ze setkání s pralesem a jeho medicínami. Je k dispozici v audio verzi a v tištěné podobě, doplněné malbami z místa pobytu z rukou Martiny Slávikové. Pokud se rozhodnete podpořit nový projekt Života postaru, tedy chod pralesní školy, a zakoupíte si audio nebo tištěnou verzi příběhu, přeji hezký poslech a čtení.

http://www.marcelasikova.cz/Cesta_do_Ruku Samay.mp3

Recenze:

Poslechla jsem si to s velkou chutí na dva tahy! Je to moc pěkný, jak je to napsané i přečtené a doplněné drobnými hudebními předěly. Vtáhlo mě to a vzpomněla jsem si na svoje jihoamerická dobrodružství.           Zuzka P.

Doposlechnuto a jsem nadšená - moc krásně zpracovaný zážitek - je to velmi poutavé, chvílema super napínavé (ztracená v džungli, ........ se svítícíma očima - ani jsem nedýchala!), jindy dojemné až smutné (i jsem si poplakala - napr. u avatara a našeho drancování země) a přitom laskavé, smířlivé a zároveň přehledné a srozumitelné. A nádherně čtené! Jako bych tam byla s tebou.

Moc gratuluju a přeju i tomuhle tvému počinu šťastnou cestu!           Zuzana F. 

       

       Jsem garantem a vkladatelkou projektu na Hithit, kromě mě se na něm však podílejí další nadšenci a podporovatelé Života postaru, například zakladatelka Divine festivalu Karolína, iniciátorka rozhovorů Tereza, autorka obrazů Mia, poradci a spojovatelé  Mariana, Honza, a další. Všem děkuji.

Proč to děláme?

Například 5 různých lidí zasadí stejnou rostlinu. Ale pouze osoba, která je zasvěcená do léčení s pomocí konkrétní rostliny, vypěstuje medicínu s danou léčivou silou. Tyhle a další vědomosti místní domorodci dědili z generace na generaci. Je třeba aby neupadly v zapomnění jejich zkušenosti o které přestávají projevovat zájem mladé generace měnící se s konzumním způsobem života. Čím více budou hrdí na své tradice tím více přežijí. (Text ze stránek Života postaru)

https://zivotpostaru.cz/o-projektu/cile-projektu/

Protože žijeme v propojeném systému a vzájemně se od sebe můžeme učit napříč kulturami. 

Comments

Choose reward for your contribution

  • sold 1
    Rád/ a vás podpořím...

    Zaujal Vás tento projekt, chcete nás podpořit, jen tak, bez odměny?
    Budeme vděční za jakýkoli příspěvek, který posune náš projekt k cíli. Uvedenou částku můžete libovolně navyšovat. Vybrané peníze z této odměny půjdou výhradně na podporu pralesní školy Sachawa. Po skončení kampaně obdržíte e-mail s osobním poděkováním.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 3.96
    (CZK 100)
  • sold 6
    Cesta do Ruku Samay - audio

    Příběh setkání s pralesem a jeho medicínou.

    „Poutavé vyprávění ženy, která se vypravila, na pozvání, se skupinou evropanů, do indiánské komunity žijící v ekvádorském pralese. Vedle různých pocitů - strachů, překvapení, aha-momentů, které vypravěčka zažívá, oceňuji měnící se formu projevu a barvu hlasu, který se dobře poslouchá. Vypravěčka také zviditelňuje velký přínos duchovního bohatství indiánských tradic a učení pro dnešní uspěchaný "civilizovaný" svět. Stojí to za poslechnutí. Rozhodně doporučuji."
    Pavel H.           
     (hodnocení posluchače)

    Ukázka:
    http://www.marcelasikova.cz/Cesta_do_Ruku Samay.mp3

     
    • audionahrávka, 4 díly/30 mín celková délka 2h, 2min
    • audionahrávka obsahuje kromě vyprávěného textu krátké hudební předěly


    Lze doručit přes Uschovna.cz
    nebo zasláním autorizačního hesla ke stažení na vaši e-mailovou adresu.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 7.93
    (CZK 200)
  • remaining 90 from 100
    Cesta do Ruku Samay - knižní tisk

    Příběh setkání s pralesem a jeho medicinou.

    Tak. A kudy teď?
    Otočila jsem se ve směru, odkud jsem předpokládala, že jsem přišla. Nevím, co mě to napadlo, ale místo, abych se vrátila na stezku a pokusila se rozpomenout, kudy mě sem přivedli motýli, vzala jsem to vzdušnou čarou, abych si zkrátila cestu. To asi ta únava. Už teď jsem chtěla být zpět. Ale ouha. Znovu jsem zjistila, že mimo vyšlapané cesty se rostliny splétají dohromady a nedá se tudy téměř projít. „Pokud zabloudíte, jděte po proudu řeky, přivede vás k obydlím,“ vybaví se mi další z Augustinových rad. Dobrá. Vstoupila jsem do řečiště a šla.

    (úryvek z textu)
     
    • deníková forma
    • rozměr A5, cca 26 listů
    • ilustrace - malby z místa pobytu
    • obsahuje pár drobných úprava a něco  navíc než je v nahrávce

    Doručení je v ceně odměny.

    Reward delivery: Zásilkovna, in a month after the Hithit project end

    EUR 9.51
    (CZK 240)
  • remaining 14 from 14
    Vstupenka na Divine festival 2023

    23. 6. 2023 V 15:15 AŽ 25. 6. 2023 V 13:15
    Divine Festival
    508 01 Hořice, Česká Republika

    Chcete se dozvědět víc o svém těle a vědomí? Dozvědět se, jak se léčit pomocí přírody a rostlin? Nebo třeba jen relaxovat, nasát atmosféru a „dobít baterky”? Pak je Divine festival prostorem přesně pro Vás.

    Tak jako v uplynulých ročnících Vás čeká jóga, tanec, pohybové workshopy, práce s hlasem, ale i spousta obohacujících a oči otevírajících přednášek.

    Hromada zábavy i peckové koncerty. Stejně jako kakaové ceremonie a potní chýše, jsou již v Hořicích tradicí. 

    Záměrem a posláním Divine festivalu je otevřít se a naladit na témata udržitelnosti, přírody, čistoty, vitality, života, obnovy, podpory, soužití a sdílení.


    Více informací najdete na:
    https://www.facebook.com/DivineFestival





    Odměna bude doručena na vaši e-mailovou adresu.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 44.03
    (CZK 1,111)
  • remaining 10 from 10
    Vstupenka na Divine festival 2023 s příběhem

    23. 6. 2023 V 15:15 AŽ 25. 6. 2023 V 13:15
    Divine Festival
    508 01 Hořice, Česká Republika

    Chcete se dozvědět víc o svém těle a vědomí? Dozvědět se, jak se léčit pomocí přírody a rostlin? Nebo třeba jen relaxovat, nasát atmosféru a „dobít baterky”? Pak je Divine festival prostorem přesně pro Vás.

    Tak jako v uplynulých ročnících Vás čeká jóga, tanec, pohybové workshopy, práce s hlasem, ale i spousta obohacujících a oči otevírajících přednášek.

    Hromada zábavy i peckové koncerty. Stejně jako kakaové ceremonie a potní chýše, jsou již v Hořicích tradicí. 

    Záměrem a posláním Divine festivalu je otevřít se a naladit na témata udržitelnosti, přírody, čistoty, vitality, života, obnovy, podpory, soužití a sdílení.


    Více na:
    https://www.smsticket.cz/vstup.../32043-divine-festival-2023


    Kromě vstupenek získáváte:
    „Cesta do Ruku samay" - audionahrávka




    Odměna bude doručena na vaši e-mailovou adresu.

    Reward delivery: on address, in a month after the Hithit project end

    EUR 48.39
    (CZK 1,221)
  • sold 1
    Dobrý Duch pralesní školy Sachawa

    Přijměte pozvání na setkání a povídání s Augustinem a Míšou o výchově indiánů a životě v pralese.

    Jako poděkování přidáváme:
    • 2 vstupenky na Divine festival
    • audionahrávku „Cesta do Ruku Samay"

    Termíny setkání:



    Odměna bude doručena na vaši e-mailovou adresu.

    Reward delivery: in a month after the Hithit project end

    EUR 138.72
    (CZK 3,500)