Giľav! - Piesne, ktoré si Rómovia spievajú doma

Zámerom projektu je vytvoriť profesionálnu nahrávku piesní, ktoré si Rómovia doslovne v súčasnej dobe doma spievajú. Nepôjde len o staré piesne, ale aj o pomalé na počúvanie, tanečné, či tie nové moderné. Prispejte nám a vypočujte si ich aj u vás doma!

Autor: ŽUDRO

  • Marcela a Jozef Dreveňákovci

  • Marcela

  • Pri speve

0 Kč
vybráno z 75 690 Kč

0%

0% splněno

0 lidí přispělo

Komunita, Hudba

Bratislava, Bratislavský kraj, Slovensko

Všechno, nebo nic. Projekt skončil 1.1.2020 v 16:28.

Zobrazit všechny odměny

Ako sa to začalo

Manželia Marcela a Jozef Dreveňákovi sa prvýkrát zviditeľnili prostredníctvom projektu Phurikane giľa etnomuzikologičky Jany Belišovej, prostredníctvom ktorého mapovala, zachytávala a zviditelňovala staré rómske piesne. Okrem cédečiek a piesňových zbierok priniesol tento projekt verejnosti aj mnohých talentovaných rómskych spevákov a hudobníkov, ktorí dovtedy nemali možnosť vystupovať. Patria medzi nich aj speváci a hudobníci z rodiny Dreveňákovcov z Bardejova. Marcela a Jozef Dreveňákovci boli od jeho vzniku niekoľko rokov súčasťou multietnického hudobného projektu afterPhurikane, v rámci ktorého vystupovali na koncertoch a festivaloch na Slovensku i v zahraničí. Väčšinu rómskych piesní sa Marcela naučila od svojej mamy Anny Michalikovej. Tieto krásne starodávne piesne spieva doma so svojimi deťmia jej syn Jozef Dreveňák ich má aj v dobe populárnej rómskej hudby veľmi rád. Rodina Dreveňákovcov je živým dôkazom, že tradičná rómska hudba a piesne majú ideálne podmienky pre svoj život a pulzovanie práve v rodinách.

Čo je náš cieľ?

Výstupom bude CD rómskych piesní, ktoré vznikne v rámci hudobnej spolupráce v profesionálnom štúdiu. Pôjde o „živú autentickú rómsku hudbu“ z prostredia manželov Dreveňákových.

Detaily

Etnologička a etnomuzikologička Jana Belišová zastrešuje dramaturgickú stránku nášho projektu. Jana vybraných rómskych hudobníkov, manželov Dreveňákovcov, pozná veľmi dlho. Pracovala s nimi už počas terénnych výskumov, kedy sa prejavili ako mimoriadne talentovaní interpreti, s nevyčerpateľnou zásobou piesní v sebe. Stretli sa aj na projekte afterPhurikane. Hudobné a piesňové zosúladenie už majú za sebou, vďaka čomu sa naučili vzájomnej spolupráci. Počas nahrávania pôjde o ich vlastné rómske ľudové piesne.

Našim cieľom nie je pohybovať sa iba v starej vrstve najtradičnejších piesní, ale chceme aby projekt odrážal to čo si Rómovia naozaj spievajú. Aj staré piesne, aj pomalé na počúvanie, aj tanečné a aj z tej novej modernej vrstvy. To čo je u nich živé chceme dostať do štúdia a spracovať do podoby kvalitnejšej nahrávky. Podľa Jany Belišovej sa najlepšie vždy robí s nimi s tým, čo im je vlastné a tam sa ten repertoár stále strieda.

„Prídete po pol roku a je to zas niečo iné. Je preto dobré pracovať s tým, čo je teraz v nich živé. Keď si mi vymyslíme pesničky a povieme im, že tie tam zaspievajte, tak to nemusí zafungovať.“

Kto sme?

Občianske združenie Žudro je neziskové, nepolitické, neštátne dobrovoľné združenie ľudí na území Slovenska. Cieľom OZ Žudro je zvyšovať toleranciu voči etnicky, sociálne, kultúrne či inak odlišným skupinám ľudí pomocou monitorovania, dokumentovania, spracovania a následného zviditeľňovania kultúrnych, duchovných hodnôt a prejavov týchto skupín ľudí na Slovensku i v zahraničí.

Prečo to robíme?

Hudba ktorú chceme priniesť vďaka nášmu projketu je pre široké publikum. Pre milovníkov world music aj pre milovníkov folklóru ako takého. Pre všetkých. Myslíme si, že to má význam aj pre samotných Rómov, pretože niektoré zo starších CD (ktoré vznikli v rámci projektov OZ Žudro) sú „len“ autentické nahrávky z terénu a Rómovia by samy chceli mať kvalitnejšie nahrávky. Veríme, že ich poteší, že tie ich piesne, ktoré majú tak radi sa kvalitne spracujú. A nie len ich.

Komentáře

Vyberte si odměnu za váš příspěvek

  • prodáno 0
    Dobrý pocit

    Páčia sa mi vaše nápady a chcem vás podporiť!
    Odmenou mi bude príjemný hrejivý dobrý pocit.
     

    Doručení odměny: do týdne po ukončení projektu na Hithitu

    126,15 Kč
    (5 €)
  • prodáno 0
    Moderný poslucháč

    Som majiteľom super moderného počítača, ktorý už dávno neprehráva CDčka no vaša nahrávka bude pre mňa príjemným spríjemnením dňa. Pošlite mi ju ako mp3 na stiahnutie a ja si ju rád vypočujem.

    Doručení odměny: na adresu, do měsíce po ukončení projektu na Hithitu

    201,84 Kč
    (8 €)
  • zbývá 200 z 200
    Tradičný poslucháč

    Som milovníkom world music a aj folklóru ako takého. Táto autentická nahrávka nesmie chýbať v mojej zbierke CDčiek.

    Poštovné a balné máš v cene.

    Doručení odměny: na adresu, do měsíce po ukončení projektu na Hithitu

    378,45 Kč
    (15 €)
  • zbývá 100 z 100
    Pozvanie na koncert

    Nevieme ešte kedy, nevieme ešte kde.S istotou však vieme, že naše CD si zaslúži koncert, na ktorom ho náležite pokrstíme! Rezervuj si svoje VIP miesto a o tejto slávnostnej udalosti budeš informovaný medzi prvými. 
    K tomu ti pošleme darček v podobe nového CD priamo z lisovne.

    Poštovné a balné máš v cene.




     

    Doručení odměny: na adresu, do půl roku po ukončení projektu na Hithitu

    630,75 Kč
    (25 €)
  • zbývá 50 z 50
    Keď Vianoce trvajú dlhšie

    Chcem obdarovať nie len seba, ale aj môjho kamaráta. Potrebujem preto nie jedno, ale hneď dve CDčka. Najväčšia radosť je predsa z darčekov, ktoré prídu zatúlanou poštou tesne po Vianociach.

    Poštovné a balné máš v cene.

    Doručení odměny: na adresu, do měsíce po ukončení projektu na Hithitu

    756,90 Kč
    (30 €)
  • zbývá 100 z 100
    Sponzor

    Už dlhšie sledujem prácu OZ ŽUDRO a chcem podporiť ich prácu s rómskou komunitou a myšlienku zachovania rómskej kultúry a tradícii. Rád ich sponzorsky podporím a autentické CD s piesňami, ktoré si Rómovia spievajú doma bude pre mňa príjemným bonusom.

    Tiež si rád vyberiem dve iné nahrávky z produkcie hudobného vydavateľstva Real Music House. Som  milovníkom kvalitnej slovenskej hudby.

    Poštovné a balné máš v cene.

    Doručení odměny: na adresu, do měsíce po ukončení projektu na Hithitu

    1 261,50 Kč
    (50 €)
  • zbývá 10 z 10
    Krstní rodičia

    Vieš, tvorba CD je drahá a bez teba to proste nepôjde. Staň sa jedným z krstných rodičov a bohato sa ti odmeníme! Tvoje meno bude navždy zvečnené na obale CD a pri jeho počúvaní budeme všetci na tvoj čin s vďakou spomínať. Doručenie CDčka aj s podpismi je samozrejmosťou. Tiež máš u nás 2x VIP vstupenku na plánovaný slávnostný krst o ktorom ťa budeme informovať.

    Poštovné a balné máš v cene.

    Doručení odměny: do měsíce po ukončení projektu na Hithitu

    2 523,00 Kč
    (100 €)
  • zbývá 5 z 5
    Veľký milovník dobrej hudby

    Vidím vo vašej práci zmysel a preto budem rád, ak prijmete moju podporu. CD Giľav prajem čo najviac poslucháčov!

    Teším sa na odmenu v podobe nového CD, 2x VIP vstupov na slávnostný krst a vianočného balíčka najpopulárnejších nahrávok z produkcie slovenského vydavateľstva Real Music House.

    Poštovné a balné máš v cene.

    Doručení odměny: do měsíce po ukončení projektu na Hithitu

    5 046,00 Kč
    (200 €)